ВЕБІНАР «СТВОРЮЄМО БЕЗБАР’ЄРНУ БІБЛІОТЕКУ»

15 березня 2024 р. відбувся вебінар «Створюємо безбар’єрну бібліотеку», який в межах комунікативних заходів щодо політики безбар’єрності та недискримінації провела Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого спільно з Міністерством культури та інформаційної політики України спільно. До онлайн заходу на платформі Zoom і в соціальній мережі «Фейсбук» долучилося понад 300 бібліотечних фахівців із різних областей країни.

Модерувала вебінар Наталія Розколупа, заступниця генерального директора НБУ ім. Ярослава Мудрого

Із вітальним словом до учасників вебінару звернулася начальниця відділу соціокультурного розвитку регіонів Управління соціокультурного розвитку Міністерства культури та інформаційної політики України Катерина Орлюк. Вона наголосила на тому, що реалізація політики безбар’єрності (у т.ч. і цифрової) та недискримінації важлива не лише для людей з обмеженими можливостями, а й є певним зобов’язанням нашої країни для входження в європейський простір.

Леся Хемраєва, начальниця  відділу політики безбар’єрності, гендерної рівності та ментального здоров’я Міністерства культури та інформаційної політики України підкреслила, що бібліотеки є центрами знань і мають забезпечувати інклюзивність і доступ до своїх цифрових продуктів, забезпечуючи таким чином рівний доступ усіх громадян до культурних і освітніх послуг.

Оксана Гречко, спеціалістка з розробки політик «Проєкту підтримки Дія», UNDP в Україні акцентувала увагу учасників вебінару на тому, чого вдалося досягти за три роки реалізації проєкту, зокрема, вивчення досвіду цифрової доступності зарубіжних країн, адаптація міжнародних державних стандартів до українських реалій, організація регіональних тренінгів, моніторинг доступності вебсайтів держустанов тощо.

В. о. генерального директора Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого, д-р наук із соц. комунікацій Олег Сербін подякував усім, хто долучився до підготовки такого важливого заходу, наголосив на важливості вивчення кращих практик забезпечення цифрової безбар’єрності, а також повідомив, що незабаром бібліотечні фахівці зможуть ознайомитися з методичними рекомендаціями з питань створення безбар’єрного простору в публічній бібліотеці, підготовленими працівниками головної бібліотеки країни.

Про вимоги до вебсайтів бібліотек з урахуванням доступності учасникам вебінару розповів Сергій Доценко, заступник генерального директора  НБУ ім. Ярослава Мудрого. Він підкреслив, що відповідність вебсайтів вимогам безбар’єрності сьогодні важлива не лише в контексті обслуговування людей з інвалідністю, а й в контексті наслідків війни України за незалежність. Сергій Доценко наголосив, що такі вимоги, як сприйнятність, керованість, зрозумілість і відповідність зафіксовані, зокрема, в Національній стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні та Постанові КМУ №537 від 26.05.2021, ознайомив з інструментами контролю якості безбар’єрності і прикладами реалізації деяких вимог на вебсайтах.

Дмитро Попов, консультант з вимог цифрової доступності, UNDP в Україні, поінформував про відмінності доступності вебсайтів для незрячих, людей з порушеннями зору, людей з порушеннями моторики або слуху, проаналізував вебсайти Вінницької, Кіровоградської, Рівненської обласних універсальних наукових бібліотек, визначивши характерні недоліки: проблеми з контрасністю, відсутність альтернативного тексту для зображень, атрибута мови, текстових назв у посиланнях на соціальні мережі тощо.

Валентина Горчинська, головна бібліотекарка НБУ ім. Ярослава Мудрого запропонувала учасникам вебінару огляд вебсайтів публічних бібліотек щодо відповідності функціональним вимогам доступності. Вона зауважила, що з усіх вебсайтів національних, обласних універсальних бібліотек і централізованих бібліотечних систем, що стали об’єктами дослідження за допомогою платформи «Веб-чекер», лише 39 досить умовно відповідають вимогам забезпечення доступності, решта вебсайтів взагалі не відповідають міжнародним стандартам. Зважаючи на це Валентина Горчинська порадила бібліотекам, що прагнуть змін, здійснити аудит власного вебсайту, вивчити потреби користувачів, навчати працівників, розробити доступні шаблони та інструменти, залучати до тестування користувачів і постійно вдосконалюватися.

Трансляція вебінару «Створюємо безбар’єрну бібліотеку» доступна на фейсбук-сторінці Науково-методичний відділ НБУ імені Ярослава Мудрого

https://fb.watch/qPYAl5U0NP/

Зверніть увагу!

Опубліковано МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ З ПИТАНЬ СТВОРЕННЯ БЕЗБАР’ЄРНОГО ПРОСТОРУ В ПУБЛІЧНІЙ БІБЛІОТЕЦІ

Текст рекомендацій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)