Календар-нотатник «Щоденна звичка»: квітень – 2024

Квітень уже  на порозі, то ж зустрічайте квітневу добірку книжкових подій. Обирайте найцікавіше для себе для популяризації книг і читання .

1 квітня День їстівної книги (Міжнародний фестиваль їстівних книжок)

«Деякі книги потрібно спробувати, інші проковтнути, а треті – розжувати і перетравити», – сказав якось сер Френсіс Бекон. Схоже, деякі люди сприйняли його слова буквально…

Міжнародний фестиваль їстівної книги, також відомий як День їстівної книги, – це щорічний захід, який проводиться 1 квітня або в найближчі до цієї дати дні в різних країнах світу.

Перший подібний захід було організовано Джудіт А. Хоффберг і Беатрис Корон у 2000 році, щоб відзначити день народження французького гастроному Жана Антельм Брілат-Саварина (1755-1826), відомого завдяки своїй книзі «Фізіологія смаку: дотепна медитація на їжу». З тих пір День їстівної книги встиг здобути широку популярність і зараз відзначається по всьому світу. Великі і маленькі заходи проводяться в різних його частинах. Шанувальники книг з Великобританії, США, Австралії, Бразилії, Мексики, Індії, Люксембургу, Марокко, Нідерландів, Італії, Україні, Канаді, Японії, Гонконгу та інших країн об’єднуються, щоб насолодитися одночасно мистецтвом книжкової справи і майстерністю кулінарів.

Бібліотеки та книгарні часто відзначають цю подію, проводячи конкурси їстівних книжок. Зазвичай для таких конкурсів існує два загальних правила: експонати повинні бути їстівними і повинні мати якесь відношення до книг. Вони можуть візуально нагадувати книгу, або щось розповідати про історію книги, або ж, якщо не вистачило фантазії на більше, просто містити текст. Їх оцінюють суворі судді і запрошена публіка. Нагороди традиційно присуджують в таких категоріях, як: «Найбільш креативна», «Найменш їстівна», «Найкращий смак», «Найсмачніша на вигляд», «Найкращий роман», «Найкраща дитяча книга» і т.п.

Вашій увазі їстівні шедеври від завідувачки Веселівської бібліотеки-філії КЗ  «Торчинська публічна бібліотека Торчинської селищної ради», Волинська обл. –  Наталії Чечотки, https://www.facebook.com/profile.php?id=100023980483776 лауреатки конкурсу Бібліотека року 2023

1 квітня – День смішного читання

День смішного читання (Reading is Funny Day) відзначається щорічно 1 квітня.

Традиція гумору в літературі така ж давня, як і саме письмове слово, і сягає корінням давніх цивілізацій, де перші жарти викарбовували на глиняних табличках.

У сучасну цифрову епоху суть Дня смішного читання переплітає давню радість розповіді з сучасною місією заохочення дітей до читання.

Впевнена, що у цей день бібліомікси з книг Всеволода Нестайка «Тореадори з Васюківки», Павла Глазового «Гуморески», Олександра Турчинова  «Казка про Добромола», Солило Р.І. «Кульбабовий ангел. Галицьке писаніє», Василя Простопчука «Сто волинських бувальщин: Сатира та гумор», «Майн нейм іст Вас’я: Літературні пародії», Антології українського анекдота, Українських байок, О. Генрі «Королі і капуста», Жиля Леґардиньє «Остерігайтеся котів»,  Джеремі Стронґа «Кімнатні пірати», Джорджа і Відона Ґроссміти «Щоденник Ніщоти», Дуґласа Адамса «Путівник Галактикою для космотуристів», Дженні Рен «Неквапні думки лінивої дівчини» та ін. –  подарують посмішку і гарний настрій , а також продемонструють, що читання – це захопливе заняття, яке не поступається жодним екранним розвагам.

Додатково див. Вікіпедія: Категорія: Українські гумористи 

2 квітня – Міжнародний день дитячої книги

 Свято, встановлене з ініціативи та за ухвалою Міжнародної ради дитячої книги,  відзначається щороку (починаючи з 1967) 2 квітня — в день народження великого казкаря Ганса Крістіана Андерсена. Цим підкреслюється надзвичайно важлива роль дитячої книги у формуванні духовного та інтелектуального обличчя нових поколінь Землі.

Національні секції IBBY в усьому світі використовують Міжнародний день дитячої книги як можливість просувати дитячі книги та заохочувати до читання.

Тож очікуємо на нові конкурси, виставки, конференції, фестивалі, зустрічі з авторами і ілюстраторами, конкурси на найкращий твір тощо .

Пам’ятаємо, що 2 квітня 2024 року о 12:00 у Національній бібліотеці України для дітей відбудеться захід, присвячений Міжнародному дню дитячої книги. 

У межах святкування заплановане вручення Всеукраїнської літературної премії імені Всеволода Нестайка — 2023.

Також організатори підіб’ють підсумки Всеукраїнського тижня дитячого читання, презентують фінальні роботи читачів — книжкові синопсиси у різних форматах, які створювали під час весняних читань «Книжкове ППО (Потужне Переможне Озброєння). Топ-книги, які обирають українські читачі». Окрім того, у бібліотеці пройде парад літературних героїв, а також виступатимуть запрошені гості.

16 квітня – Всесвітній день дозвілля (WL Day)

Всесвітній день дозвілля (WL Day) — це глобальна ініціатива Всесвітньої організації дозвілля (WLO), яка спрямована на посилення дозвілля як соціального права та його важливості в повсякденному житті, а також на розширення та популяризацію дозвілля в усьому світі, визнаючи, що бар’єри все ще існують.

Всесвітня організація дозвілля вчетверте відзначає Всесвітній день дозвілля (WL Day). Перший WL Day відбувся 16 квітня 2021 року під гаслом «Дозвілля заради кращого життя», другий – 16 квітня 2022 року, гасло  якого було «Відпочинок має значення», третій – 16 квітня 2023 року  і був присвячений темі «Дозвілля для соціальної трансформації».

WL Day 16 квітня  2024 року розпочинає нову подорож, глибоко заглиблюючись у тему «Охоплення цифрових горизонтів у дозвіллі». У цей день спільноти по всьому світу досліджуватимуть перетин дозвілля та нових технологій, таких як метавсесвіт, штучний інтелект (ШІ), доповнена реальність та динамічний ландшафт віртуальних практик дозвілля.

Буде проведено сотні заходів (онлайнові зустрічі з мистецтва та ремесел, онлайн-ігри чи віртуальні дрібниці, віртуальні екскурсії  (у т.ч. бібліотеками), конкурси цифрових фотографій природи, онлайн-вечірки з танцями чи заняттями з фітнесу у віртуальній реальності, відеофлешмоби, онлайнові шоу,  сюжетні онлайнові квести, комунікативні тімбілдінги  і т.п.).

 

Водночас пам’ятаємо, що цей день – гарний час, щоб замислитися і згадати про необхідність доступу до дозвілля для всіх, про інклюзивне дозвілля, щоб кожен міг брати участь у ньому з рівними можливостями. І це питання більш важливе, ніж ми думаємо, оскільки дозвілля є важливою частиною життя і соціальних відносин. Тому дуже важливо, щоб воно було розроблене та запропоноване для тих людей, яким найважче спілкуватися та брати участь у житті суспільства разом зі своїми однолітками: людей із функціональним розмаїттям.

Робимо черговий крок у світ, де уява зустрічається з інноваціями!

18 квітня – День пам’яток історії та культури

В Україні свято встановлено відповідно до Указу Президента України від 23 серпня № 1062/99, його відзначають щорічно 18 квітня у Міжнародний день пам’яток і визначних місць.

Україна вмістила на своїй території масу історичних і архітектурних пам’яток. Для бібліотек – зайва можливість використати документи краєзнавчого фонду для організації в режимі онлайн/офлайн різноманітних виставок-експозицій (у т.ч. стародруків), вернісажей, вікторин, історичних подорожей, екскурсій, цікавих зустрічей з відомими персонами краю.

23 квітня – Всесвітній день книг і авторського права

Це один із знакових днів у нашому міжнародному календарі.

Всесвітній день книги та авторського права відзначають щорічно, починаючи з 1996 року. Зважаючи на те, що «в історичному розумінні книга є найбільш потужним фактором поширення знання і найбільш надійним засобом його збереження», День книги покликаний наголосити на фундаментальній важливості книжки та її незамінності в інформаційному суспільстві. Одна з головних його цілей – промоція читання і книговидання, привернення уваги до культури писемного слова, а також до питань авторського права і захисту інтелектуальної власності.

Одна з традицій Всесвітнього дня книги та авторського права – обрання міста, що на рік стане Світовою столицею книги. Організація Об’єднаних Націй з питаннях освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) оголосила Всесвітньою столицею книги 2024 року французьке місто Страсбург. В організації додали, що були вражені тим, що Страсбург зосередився на книжках для подолання викликів соціальної напруги та зміни клімату. Зокрема на це спрямована програма «Читання для планети». Страсбург також був обраний за його літературну спадщину та діяльність з висвітлення багатьох мистецьких дисциплін – від музики до театру та малювання.

Звичайно, діяльність, пов’язана з популяризацією книг та читання, не може обмежитися лише одним днем. Але саме 23 квітня відбувається багато заходів, які привертають увагу до книжкової справи. Зокрема публічні бібліотеки України долучаться до організації різноманітних виставок, фотозон, віртуальних подорожей,  днів інформації, інформ-шоу, громадських читань, зустрічей,  лекцій, присвячених проблемам захисту інтелектуальної власності та книговидання.

Очікуємо на  різноманіття цікавих (і несподіваних) заходів!

27 квітня  – Міжнародний день настільних ігор

У останню суботу квітня, цьогоріч це 27 число, проводиться Міжнародний день настільних ігор. У настільні ігри люди грали вже 5000 років тому. Королівська гра Ура – найдавніша настільна гра у світі, що виникла близько 4 600 років тому в стародавній Месопотамії. Правила гри були записані на клинописній табличці вавилонським астрономом у 177 році до нашої ери.

Сьогодні в багатьох публічних бібліотеках України користувачам можуть запропонувати безліч настільних ігор на різний смак (економічні, логічні, стратегічні, пригодницькі, розвиваючі, психологічні, навчальні та інші), які розвивають у дітей навичку мислення, пам’ять, вчать ділитися, програвати, розвивають уважність, логічне та образне мислення, вчать взаємодіяти з іншими гравцями, підкорятися правилам.

Тож використовуємо цей прекрасний привід для організації як ігрових турнірів, так і ознайомлення з різноманітними енциклопедіями, довідниками, путівниками, словниками…

З 25 по 28 квітня на ВДНГ (м. Київ) відбудеться фестиваль «Книжкова країна»

На відвідувачів чекає великий книжковий ярмарок, спілкування з авторами, літературними критиками, блогерами, медійними зірками; участь у майстер-класах; дискусії експертів; освітні та ігрові зони. Чудова можливість провести ідеальний день з колегами, однодумцями, читачами, родиною або сам на сам з улюбленими книжками.

Вхід — вільний.

Детальніше тут

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)