Календар-нотатник «Щоденна звичка»: березень – 2024

Березень дарує безліч можливостей для популяризації книг і читання.

3 березня – Всесвітній день письменника

Всесвітній день письменника відзначається щорічно 3 березня, починаючи з 1986 року. Ідею запропонував Міжнародний 48 конгрес  ПЕН-клубу.

Міжнародний ПЕН-клуб є всесвітньою асоціацією письменників усіх літературних родів і жанрів, а також перекладачів, журналістів, істориків. Міжнародний ПЕН-клуб є найбільшою літературною організацією у світі з дочірніми компаніями в понад 146 країнах.

Український осередок Міжнародного ПЕН-клубу був створений 1989 р. і прийнятий до Міжнародного ПЕН 1990-го. Першим президентом Українського ПЕН був Микола Вінграновський (1989-1993). 10 листопада 2022 року президентом Українського ПЕН було обрано Володимира Єрмоленка, українського філософа, письменника і журналіста, доктора політичних студій. Віцепрезидентами стали журналістка, телеведуча Мирослава Барчук та поет, перекладач Остап Сливинський.

Що означає для нас і наших читачів Всесвітній день письменника ?

Це можливість показати повноту і різножанровість української літератури, які з певних причин були забуті або малознані;

Це чудова нагода оцінити улюблених авторів чи, можливо, навіть познайомитись з ними !

Це можливість вшанувати письменників  та перекладачів, які загинули або померли через війну росії проти України.

Це можливість презентувати користувачам різножанровість української літератури, яка з певних причин була забута або малознана (див. 100 творів, запропонованих членами Українського ПЕН;

Це можливість відкрити для себе нового автора, відвідавши засідання бібліотечного літературного клубу/світлиці/студії .

Це день, щоб поміркувати над значенням  книг у нашому житті та роль, яку вони відіграють у формуванні нашого буття та перспектив, адже саме читання дозволяє нам вивчати нові ідеї, розширювати наші знання та пізнати різні культури.

Це зайвий раз спрямувати видавців та культурних менеджерів до тих творів, які мають перевидаватися, переосмислюватися і бути у фондах українських книгозбірень, а також спонукати вітчизняні медіа більше писати й говорити про українську літературу.

3-9 березняТиждень повернення позичених книг (США).

Захід було засновано у 1953 році Елом Келіном, видатним арт-директором і карикатуристом із Лос-Анджелесу. Надихнула Е. Келіна на створення цього Тижня його колишня вчителька – сестра Геральдіна, яка на той час працювала бібліотекаркою у лікарні Святої Марії.

Останні 70 років бібліотеки США використовують різноманітні методи щодо співпраці з боржниками (плакати на рекламних дошках, повідомлення в соціальних мережах за хештегом #ReturnBorrowedBooksWeek, нагадування на ел. скриньки, скасування штрафів, відкриття нових точок повернення книг (поза межами стаціонарної бібліотеки) і т.п..

В Україні акції ПБ на кшталт «Прощення гріхів», «Явка з повинною», «День прощення боржників», «Тиждень поверненої книги»  та ін. набули популярності впродовж останнього десятиліття. Кожна бібліотека самостійно визначає періодичність, час, формат проведення заходів.

Можливо зайве нагадування про цей формат роботи з боржниками – допоможе зменшити обсяги заборгованості користувачів перед бібліотекою.

19 березня – Міжнародний день «Почитай мені !»  (Read To Me)

Щороку 19 березня дітей закликають нагадувати дорослим про те, щоб вони читали їм.

Міжнародний день «Почитай мені !» було впроваджено у 2002 році Фондом дитячих листів з метою зміцнення основ грамотності шляхом читання дітям та укріплення сімейних зв’язків через читання.

Трохи фактів з хронології Міжнародного дня Read To Me:

2003 рік –  сім’ї в усьому світі об’єднались, щоб відсвяткувати перший Міжнародний день Read To Me, підкреслюючи важливість читання в дошкільній освіті.

2007 рік – свято отримує визнання у всьому світі.

2012 рік – цифрові технології розширюють охоплення та вплив на родини в усьому світі.

2018 рік – відомі автори та знаменитості приєднуються до руху, читаючи публічно казки дітям.

Підтримуємо цю глобальну тенденцію та прищеплюємо звичку читати вголос на локальному українському рівні! Бажана ціль –   діяти так, щоб для кожної української родини кожен день був Міжнародним днем ​​«Почитай мені»!

Третій тиждень березня – Всесвітній тиждень народних казок і байок 

Великий український поет і письменник І. Франко писав: «Оті простенькі сільські байки, як дрібні, тонкі корінчики, вкорінюють в нашій душі любов до рідного слова, його краси, простоти і чарівної милозвучності. Тисячі речей у житті забудете, а тих хвиль, коли вам люба мама чи бабуся оповідала байки, не забудете до смерті».

Цей тиждень відкриває безліч можливостей для виявлення творчого потенціалу бібліотекарів і читачів.

Театралізовані вистави або мініатюри, вікторини, конкурси, мозкові штурми, перегляд мультфільмів та кінофільмів, інтелектуальні/тематичні ігри, квести, майстер-класи, фотозони –  це той набір форматів, який впливає на формування національно-культурної ідентичності, відтворює неповторний національний колорит, підвищує репутацію бібліотеки та сприяє залученню нових читачів.

Додатково:

ТEМAТИЧНИЙ ДEНЬ «ДEНЬ КAЗКИ» – детальніше тут

«Театр тіней» – тут  і тут

Штучний інтелект генерує казки українською мовою тут

20 березня – Всесвітній день оповідання

Всесвітній день оповідання – це всесвітнє свято мистецтва усної оповідки. Його відзначають щороку в день березневого рівнодення, 20 березня . Протягом доби люди розповідають і слухають історії якомога більшою кількістю мов.  Учасники розповідають про свої події, діляться історіями натхнення,  збагачують один одного та налагоджують міжнародні контакти.

Також Всесвітній день оповідання  має важливе значення для привернення уваги громадськості та ЗМІ до оповідання як різновиду мистецтва .

Щороку визначається тема для оповідок.  тема визначається та погоджується оповідачами з усього світу за допомогою WSD listserve та групи Facebook. Так,  у   2020 році було визначено тему  – Подорожі,  2021р. – Нові починання, 2022р. – Загублено-знайдено, 2023 р.- Разом ми зможемо, 2024 р. – Будівництво мостів.

Нам є, що розповісти українцям і цілому світу. І це буде стосуватись не тільки найгарніших і старовинних мостів України, а й 345 мостів, що були зруйновані за час повномасштабної війни, бійців шляхо-відновлювальних бригад, проєкти із реконструкції мостів у співпраці з урядами зарубіжних країн…

21 березня  Всесвітній день ​​поезії 

Щоб привернути увагу суспільства до поезії як до джерела відповідей на багато питань людства, як до мистецтва, повністю відкритого людям, на 30-ї сесії ЮНЕСКО у 1999 році було прийнято рішення: 21 березня кожного року відзначати Всесвітній день поезії.

Генеральний директор ЮНЕСКО Коїтіро Мацуура, звертаючись у березні 2003 року до міжнародної громадськості з нагоди Всесвітнього дня поезії, зазначив: « …поезія допомагає нам жити разом. Вона необхідна для встановлення діалогу між культурами та для гармонійної взаємодії між різними суспільствами. Заохочення поетичної творчості, її поширення та перекладу — це ще один із чинників сприяння культурному різноманіттю, життєво важливе джерело натхнення, відроджуване живою єдністю поета в багатогранних проявах його творчості».

Цьогоріч команда Українського інституту книги анонсувала проведення всеукраїнської інформаційно-просвітницької акції «Національний тиждень читання. Тиждень поезії», який відбудеться з 16 по 24 березня 2024 р., що охоплює дату святкування Всесвітнього дня поезії (21 березня).

Це гарна можливість відзначити роль поетів і поетичного слова в культурі, особливо під час війни, адже поезія як форма літератури реагує на події найпершою.

Тема тижня поезії 2024 – ДІМ.  Гаслом став рядок із вірша сучасної української поетки Ірини Шувалової – «Ріки незмінно течуть додому». У візуальній частині команда УІК використала фрагмент однієї з картин циклу «Сни про дім» воїна, поета й художника Валерія Пузіка. Поняття «дім» для кожного українця і українки набуло щемкого й навіть сакрального значення. Дім для нас тепер про повертання і чекання, про безумовну віру в тих, хто за цей дім бореться. Дім – це світло, котре гріє, навіть, коли вас розділяють тисячі кілометрів. Дім – це чуття себе частиною чогось більшого, частиною родини. Дім – це Україна.

«Український інститут книги  постійно наголошує на важливості культури й  літератури для життя та розвитку як кожної людини, так і країни. Особливо важливою культура є в час кризи, зокрема, в час війни і жорстоких випробувань. Цей тиждень читання присвячений Поезії, як камертонові наших почуттів. За фокусну тему ми обрали Дім, дорогий кожному з нас зокрема і всім разом. Гасло тижня читання поезії  – «Ріки незмінно течуть додому»  – це про міцні зв’язки з батьківщиною, попри відстані. Ми хотіли б, щоб читання поезії розрадило і підтримало  українців, які через війну Росії проти України втратили свої домівки, змушені були переїхати в інший регіон країни чи за кордон. Україна – це наш спільний дім, тепло якого дає сили і жити, і боротися за перемогу», – зазначила директорка Українського інституту книги  Олександра Коваль.

«Національний тиждень читання. Тиждень поезії» стане першим із чотирьох, запланованих Інститутом в цьому році.

Детальніше про перебіг тижня читання поезії УІК буде інформувати на сайті Інституту: https://ubi.org.ua

Щодо інформаційної підтримки акції та потенційних партнерств звертайтесь на електронну пошту: olha.shevchuk-kliuzheva@ubi.org.ua – Ольга Шевчук-Клюжева, начальниця відділу зв’язків з громадськістю Українського інституту книги.

Далі буде…

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)