Основи демократії та самоврядування

ВГО Українська бібліотечна асоціація на засадах партнерства долучилася до проведення навчання майстрів шведської гри з основ демократії «Electionville», яка вже понад 2 роки мандрує світом і допомагає громадянам різних країн осягнути основи демократії та самоврядування. Гру було розроблено шведським контент-бюро «Fabel» на замовлення Шведської асоціації місцевих органів влади та регіонів, запатентовано і запроваджено у кількох країнах Європи, зокрема в Україні. Упродовж 2023 року її було протестовано на базі трьох бібліотек України:

  • Науково-технічної бiблiотеки ім. Г. І. Денисенка (НТУУ “КПІ”),
  • Тростянецької бібліотеки (Сумщина),
  • Центральної районної бібліотеки Солом’янського району міста Києва.

 

 

Гра буде цікавою молодим людям, які вперше ставатимуть виборцями, а також активним громадянам, ветеранам, внутрішньо переміщеним особам, які шукають своє місце у громаді і хотіли б спробувати себе у політиці чи громадській роботі. Вигадане містечко є маленьким “полігоном” для практикування демократичної участі в режимі реального часу. Завдяки інтерактивній навчальній грі гравці навчаються бачити, що стоїть за прийняттям локальних політичних рішень, а також обмірковувати базові потреби місцевих громад.

У процесі проведення ігор її було адаптовано до українських реалій та перекладено українською мовою.

Використання гри виключає будь-який комерційний та політичний інтерес!

Дводенний освітній курс для менторів гри (17-18 лютого 2024 р.) проводив особисто її винахідник Макс Валентин, шведський волонтер, мандрівник, і просто надзвичайно харизматична, допитлива та креативна людина. Асистувала йому Поліна Сокур, учасниця Волонтерської ініціативи «Сміливі відновлювати», студентка Києво-Могилянської Академії, небайдужа, активна представниця молодого покоління. Допомагала та підсвічувала роль бібліотек у розвитку громадянського суспільства представниця Асоціації, головна бібліотекарка Центральної бібліотеки імені Григорія Сковороди Централізованої бібліотечної системи Солом’янського району міста Києва Тетяна Яровицина.

Наша колега мала подвійну місію – представити українські бібліотеки як дружні простори для проведення ігор, а заразом і долучитися до навчального процесу майстрів гри. Проходячи навчання разом з молоддю з різних міст України, наша колега уважно спостерігала за захопливим процесом гри і нині глибоко переконана: завдяки ігровому досвіду народжується щире зацікавлення життям міста, відбувається опанування важливих навичок з побудови демократичного суспільства. Першого дня курсу відбувався стартовий офіційний етап гри в Україні – тренінг для майбутніх менторів, які по завершенні навчання отримали ігрові комплекти та в подальшому зможуть проводити ігри в своїй громаді.

 

Відтепер представник Асоціації має статус Майстра гри та може навчати колег. Тож українські бібліотекарі, пройшовши тренінги у березні-квітні 2024 року (це термін реалізації проєкту в Україні), можуть отримати ігрові комплекти і в подальшому, ставши провідниками освітньо-ігрових процесів, працювати на посилення позицій демократії в Україні. Наступна гра проводитиметься на базі однієї з київських бібліотек.

Тож пропонуємо бібліотекарям, які бажають пройти навчання і взяти на себе місію з проведення серії ігор на базі власних бібліотек, заповнити реєстраційну форму до 10 березня 2024 року за

покликанням.

Контактна особа:

Іванна Щербина +38 (068) 372 37 96

 

Джерело інформації – сайт УБА

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)