Популяризація читання в бібліотеках України (ч. 2)

Цікавим інструментом для популяризації читання є проведення літературних зустрічей з письменниками, запрошення авторів для читання своїх творів та обговорення їх з читачами.

У День української писемності та мови в Хмельницька обласна універсальна наукова бібліотека тривав фестиваль «Мовосфера», організований у співпраці з Центром професійного розвитку педагогічних працівників Хмельницької міської ради. Учасниками стали письменники, педагоги-філологи, бібліотечні фахівці, учасники розмовного клубу «Скажи мені українською» та користувачі бібліотеки.

В рамках фестивалю відбулася презентація літературного проєкту «До автора в читальню», у якому взяли участь подільські письменники різних жанрів та тематик. Авторські зустрічі відбувались на п’яти локаціях, де письменники презентували свої власні книги, розповідали про їх героїв, давали відповіді на запитання учасників: “Ольга Саліпа: як бути щасливим попри все”, “Детективний світ Юрка Даценка”, “Особистий простір Віоліни Ситник”, “Обрії Ольги Ткач”, “Життєствердні істини Альони Радецької”.

Молодіжний центр “М-Формація” Публічна бібліотека з філіями Бердичівської міської ТГ стартував новий проєкт “Станція: Українізація“. Проєкт спрямований на патріотичне виховання молоді та знайомство з творчістю сучасних українських поетів та письменників.

Під час заходів говорять про життя і творчість майстрів слова, слухають їхні твори, самі зачитують вірші, які вразили та рекламують прочитані книги. У 2023 році у межах проєкту проведено  12 цікавих подій.

 Обласна універсальна наукова бібліотека ім.Д.Чижевського реалізувала  спільний з ГО «Серця матерів та ветеранів війни Кропивницького» проєкт «Волонтерські розКазки».

Кожні два тижні, по суботах, волонтери Кропивницького читали казки маленьким слухачам та їхнім батькам, а також розповідали про волонтерство та його напрямки.

У Сумська обласна універсальна наукова бібліотека провели книжковий форум “Любов до книжки нас єднає”, на якому було представлено новинки видавництв Сумщини. Захід у такому форматі відбувається в бібліотеці вперше.

Чернівецька обласна універсальна наукова бібліотека імені Михайла Івасюка активний учасник та партнер обласного книжкового фестивалю “БукФест”. Головна ідея фестивалю – розвиток читання та зустріч з книгою і людьми, які її створюють. У рамках фестивалю відбулися панельні дискусії, презентації книжкових новинок року, відкриті лекції, літературні та поетичні читання. Цьогоріч учасниками “БукФесту” стали: Марія Матіос, Тамара Горіха Зерня, Діана Клочко, Андрій Новак, Ігор Набитович, Галина Крук, Іванна Стеф’юк, Віра Китайгородська, Дара Корній, Анастасія Нікуліна, Марина Провоторова, Ігор Сілівра, Оксана Дудар, Родіка Зегря.

У Чернігівській обласній універсальній науковій бібліотеці відбувся дводенний VI обласний поетичний фестиваль «Дотиком душі»  у різних форматах.

Важливо вчити людей ефективному читанню, а також розвивати в них критичне мислення та аналітичні здібності. Бібліотеки пропонують різноманітні цікавинки для залучення до читання та інтересу до книги.

Закарпатська Обласна Універсальна Наукова Бібліотека ім.Ф.Потушняка  вже понад рік  проводить бібліоквест #впізнайкнигузавідгуками. Поціновувачі книжок пишуть відгуки на те, що прочитали, і відгадують твори за відгуками інших. Найактивнішу п’ятірку учасників ініціативи працівники обласної бібліотеки нещодавно відзначили подарунками.

В межах проєкту «Шануй своє» у Тернопільська обласна бібліотека для дітей відбувся літературний квест, присвячений відомим письменникам рідного краю для учнів 7-го класу. Учасники відкривали для себе цікаві деталі з життя і творчості таких славетних літераторів як Богдан Лепкий, Іванна Блажкевич, Валентини Семеняк та інших. Діти виконували цікаві завдання, відповідали на питання вікторини, а також знайомилися з книгами авторів, які народились і творили на Тернопільщині, прославивши її в Україні та світі.

Миколаївська обласна універсальна наукова бібліотека запросила учнів Миколаївський ліцей імені Миколи Аркаса взяти участь у квест-грі «За лаштунками книгосховища», що проходила у рамках Національного тижня читання. Учасники розгадували загадки, складали пазли, розв’язували ребуси та шаради, щоб знайти цифровий код, за допомогою якого відкривається замок. Винагородою за успішне проходження квесту стали смаколики з побажаннями від Святого Миколая.

Бібліотека Хіммістечка м.Суми на абонементі для дітей проводить акцію: “Перекажи книгу – отримай подарунок!” Умови прості: потрібно прийти до бібліотеки, розповісти про книгу, яку взяли на абонементі і прочитали та отримати подарунок на вибір.

Впродовж березня 2023 р. Рівненська обласна бібліотека для дітей діяло  Ательє «Барва» з ілюстрування майбутньої книжки, другий етап Літературного проєкту із залученням читачів бібліотеки до створення альманаху казок Творча КнигоСтудія «Читацьке Бюро», який реалізується бібліотекою та Всеукраїнською ініціативою Додай читання – Add Reading у партнерстві з рівненською компанією “Заграва”, що спеціалізується на виготовленні мобільних відеоігор, навчає молодь не тільки малюванням та дизайну, а й сучасним технологіям у цій галузі.

Учасники стали учні Рівненської дитячої художньої школи ім. А. Мартиненка, які взялися за ілюстрування казки «Як паляниця та гарбуз лад навели», яку раніше у проєкті вигадали школярі Рівненського ліцею «Колегіум».

Фахівці Черкаська обласна бібліотека для дітей розробила для своїх відвідувачів, учнів 5 – 9 класів, новий квест «Сторожова застава: подорож у минуле», основою якого став кіноваріант твору – історично-пригодницьке фентезі Володимира Рутківського «Сторожова застава».

Гравці квесту, виконуючи різні завдання, віднаходили всі шматочки таємничого артефакту й відкривали власний часовий портал, проводили богатирські змагання, зводили сторожової вежі, отримували загадки від волхва, шифри, пазли й підказки від голема. Учасники гри мали відповідати на питання віртуальної вікторини, відкривати QR-коди, збирати в дорогу цілком сучасного школяра Вітька Бубненка – головного героя «Сторожової застави». І в такий спосіб краще пізнають національну історію та культуру сьогодення.

Важливе місце в цьому напрямку роботи бібліотек займає співпраця з місцевими школами, університетами та громадськими організаціями для проведення спільних заходів з популяризації читання.

Так упродовж вересня 2023 р. Тернопільська обласна біблiотека для молоді – #tobm пропонувала першокурсникам тернопільських навчальних закладів цікаві експрес-екскурсії.

Тернопільська обласна бібліотека для дітей в межах Бібліопростору для підлітків «12+» проводить спілкування з учнями ТВПУ сфери послуг та туризму «Книги для тебе і про тебе». Від обговорення теми користі читання до безпосереднього знайомства зі сучасною підлітковою літературою, зокрема українською, яка дійсно вражає своєю якістю, актуальністю тем, цікавістю сюжетів, яка не поступається бестселерам зі світовою славою і однозначно варта бути прочитаною.

Волинська обласна бібліотека для дітей.Офіційна сторінка  триває співпраця з Заклад вищої освіти “Луцький педагогічний коледж” Волинської обласної ради. Студенти педагогічного коледжу спілкуються про роль книги та читання у житті дітей дошкільного віку .

Публічна бібліотека Ківерцівської міської ради спільно з Луцьким районним відділом поліції №2 провводить просвітницько – патріотичні заходи для неповнолітніх правопрушників.

З засудженими проведено бесіди щодо утвердження в свідомості і почуттях особистості патріотичних цінностей, переконань і поваги до культурного та історичного минулого України; здорового способу життя, готовності до участі в процесах державотворення, уміння визначати форми та способи своєї участі в життєдіяльності громадянського суспільства, спілкуватися з соціальними інститутами, органами влади, спроможності дотримуватись законів та захищати права людини, готовності взяти на себе відповідальність, здатності розв’язувати конфлікти відповідно до демократичних принципів.

Знайомлять з можливостями бібліотечного фонду для навчання та корисним проведенням вільного часу (можливість проводити час за сучасними розвиваючими іграми, вільне та безкоштовне користування інтернет ресурсом).

Наостанок кілька порад щодо організації роботи з популяризації читання в публічних бібліотеках:

  1. Створення читацьких програм: Розробіть різноманітні програми для різних вікових груп та інтересів. Вони можуть включати читацькі клуби, літературні вечори, дискусійні групи, майстер-класи тощо.
  2. Створення тематичних виставок: Організуйте виставки книг за різними тематиками, які привертають увагу відвідувачів. Наприклад, виставки до свят, національних та міжнародних днів, актуальних тем тощо.
  3. Партнерство з місцевими школами та іншими установами: Укладіть угоди про співпрацю з місцевими школами, дитячими садками, університетами та іншими установами для організації спільних заходів з популяризації читання.
  4. Проведення тематичних заходів: Організуйте тематичні заходи, такі як дні пам’яті письменників, літературні фестивалі, тематичні конкурси, дитячі літературні вечори тощо.
  5. Використання соціальних мереж: Створіть сторінки бібліотеки в соціальних мережах та публікуйте там рекомендації щодо книг, інтерв’ю з авторами тощо.
  6. Стимулюйте читання: Організуйте програми стимулювання читання, такі як літні читацькі марафони, книжкові челенджі, дитячі читацькі програми з нагородами тощо.
  7. Використання нових технологій: Розгляньте можливість створення віртуальної бібліотеки, аудіо- та електронних книг, відеооглядів книг тощо для залучення молоді та тих, хто більше цікавиться цифровими форматами.

А ще проводьте оцінку ефективності реалізації програм і заходів, щоб регулярно аналізувати їхню ефективність і вносити необхідні зміни. Важливо також бути гнучкими і адаптувати програми та заходи до потреб та інтересів громади.

 

Матеріал підготувала – Горчинська В., гол. бібліотекар НМВ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)