Популяризація читання в бібліотеках України (ч.1.)

   Популяризація читання в бібліотеках України є важливим завданням, спрямованим на підвищення рівня освіченості та культурного розвитку суспільства. Допомагає створити позитивну атмосферу навколо читання та залучити більше людей до користування бібліотеками.

Для досягнення цієї мети наші бібліотеки використовують різноманітні методи та цікаві ініціативи: читацькі клуби, літературні вечори, ігрові програми, конкурси на найкращого читача тощо. Такі заходи можуть бути спрямовані на зацікавлення молоді літературою та стимулювання їх до активного читання.

У 2021 році Рівненська обласна універсальна наукова бібліотека започаткувала локальний проєкт «PRO.Читання: Книга Рівненщини», який спрямований на розвиток інноваційних форм промоції читання, вироблення ефективної системи інформування про українські книги, читання як терапію та адаптацію персоналу і бібліотек до роботи в онлайн-середовищі.

У рамках проєкту створено 20 відеоподкастів. Це голосні читання книг рівненських авторів з переліку переможців та номінантів конкурсу «Краща Книга Рівненщини» та творів про Рівненщину. Читцями виступають автори творів та бібліотечні працівники. До прочитання обрали книгу братів Капранових «Паперові солдати».

Цей формат знайомства з літературою рідного краю актуальний для мешканців малих та великих населених пунктів Рівненщини, котрі обмежені у часі, не мають доступу до запропонованих творів та людей з інвалідністю. Відеоподкасти доступні на офіційному каналі Рівненської ОУНБ в YouTube.

За ініціативи Рівненської обласної універсальної наукової бібліотеки в 2023 році вдруге відбувався регіональний літературний проєкт «Велике читання». Цього разу він був присвячений творчості відомого сучасного письменника Сергія Гридіна –  автора художніх книжок про дітей та підлітків, а також для них. 2013- він переміг у конкурсі «Краща книга Рівненщини» в номінації «Краще видання для дітей», а в 2015-му в номінації «Краще видання для юнацтва та молоді». Книги Гридіна «Федько у пошуках чупакабри» та «Не такий» потрапила до списку премії Дитяча Книга року ВВС. Сьогодні письменник захищає Україну в лавах ЗСУ.

Проєкт “Велике читання. Рівненщина читає Гридіна” тривав упродовж 3 місяців. Учасниками проєкту виступили бібліотеки та громади області. Кожен самостійно обирав книгу та формат читання. Серед запропонованих організаторами – «Не такий», «Не ангел», «І паралельні перетинаються», «Незрозумілі», «Відчайдушні», «Дорослі зненацька», «Крейзі» та остання видана Гридіним книга «Іграшка». Всі ці книги цікаві підліткам та дорослим, а також рекомендовані для сімейного читання.

Питанню промоції книгочитання серед школярів Львівщини присвячений  запуск спільного з департаментом освіти і науки Львівської ОВА бібліотечного проект «Книгокрай» , який включено в Програму розвитку освіти Львівської області на 2021-2025 роки.  Проєкт покликаний мотивувати школярів Львівщини до читання книг, володінню ними вмінням аналізувати та інтерпретувати прочитане, а також формувати навички читацької культури дітей із використанням ігрових форм, які найкраще сприяють отриманню їхнім віком цими можливостями. Тому проект реалізується за допомогою інформаційно-ігрової електронної платформи для вдумливих читачів дитячого віку.

Електронна платформа складається з мотиваційного блоку , куди входять рубрики «Допитливим про книги» та «Розважайся і читай», в яких наповнюються ігри, тести, кросворди, методичні та відео з використанням ресурсу «Малятко ТВ». Другий блок — це основний контент із «Книжковою крамничкою онлайн», «Книгою Вголос» та форум-сторінкою «Читачі-читачам». А рубрики «Мої читацькі досягнення (особистий кабінет)» та «Службовий кабінет» знаходяться в підсумковому блоці .

Проект «Книгокрай» проводить конкурс на кращого читача із залученням шкіл та територіальних громад.

Проєкт «Бібліотечне турне «Читаємо, навчаємо», який розробили працівники Черкаської обласної бібліотеки для дітей, потрапив у десятку переможців мистецького конкурсу від Українського інституту книги в 2023 році. Заклад отримав  грант від держави на його реалізацію.

Основне завдання проєкту – через ігрові форми популяризувати читання книг серед дітей. Бібліотекарі здійснили чотири виїзди у громади (Монастирищенську, Шполянську, Драбівську, Чигиринську)  і провели цікаві заняття в межах літературно-ігрової програми «Синьо-жовті книжкові розваги» – інтерактивний захід на основі квестових технологій, що популяризує творчість сучасних українських письменників. Йдеться про популярні твори В. Нестайка, В. Рутківського, Д. Корній. Для бібліотекарів громади провели  методичну майстерню, де навчали, як через ігрові форми й нові формати популяризувати для дітей любов до читання.

Учасниками заходів стали понад 200 дітей і 80 бібліотекарів.

Тростянецька публічна бібліотека також в 2023 році увійшла в десятку переможців конкурсу культурно-мистецьких проєктів, спрямованих на організацію і проведення заходів з промоції читання, проведених Українським інститутом книги. За результатами цього конкурсу бібліотека реалізувала  масштабний проєкт з промоції читання за кошти державного бюджету України. Проєкт передбачав створення дитячої літературної студії “Творчий клондайк”, де протягом 3-х місяців відбувалися  різноманітні активності: вчились писати художні твори, знайомились з письменниками, брали участь в літературних засіданнях та стали героями у випусках місцевого телебачення. Діти, які відвідували студію, приготували власні поезії та оповідання, які увійшли до літературного альманаху..

Читацькі клуби в бібліотеці стають важливим центром літературної активності та сприяють залученню більшої кількості людей до читання та обміну літературними враженнями серед відвідувачів.

Так літературний клуб “Магія читання” Шосткинська центральна міська бібліотека збирає місцевих прихильників книжок та читання, де присутні висловлюють свої міркування та враження від прочитаного за обраною темою від сучасних авторів до невмирущої класики.

Кіровоградська обласна бібліотека для дітей ім.Т.Шевченка реалізує новий бібліотечний проєкт: літературна студія «Ясниця. У відділі підліткового читання проводяться цікаві майстер-класи з літератури, читання, обговорення написаного та можливості участі у всеукраїнських та міжнародних конкурсах.

Луцька центральна бібліотека для дорослих запрошує до  літературного клубу «Читаюча молодь». Щомісяця тут збираються прихильники читання, щоб обговорити обрану книгу та обмінятися враженнями.

У Чуднівській міській бібліотеці діє читацький книжковий клуб за інтересами “Сідай і читай”. Спочатку учасники читацького клубу колективно обирають назву книги, анонсують її та після прочитання усі разом обговорюють зміст, сюжетну лінію, стиль написання твору, цікавих персонажів серед літературних героїв, а також діляться враженнями й обмінюються власними думками щодо прочитаного.

Очолила клуб активна читачка бібліотеки, юристка за професією Катерина Лущик. На своєму першому засіданні в бібліотеці учасники книжкового клубу обговорили книгу Катерини Бабкіної “Мій дід танцював краще за всіх”. Оскільки обговорення книги відбувалося не лише наживо, а й транслювалося в режимі онлайн, то до нього віртуально долучилися шанувальники книг з Києва, Білої Церкви й сусідніх Вільшанської та Романівської громад.

У подальших планах книжкового клубу – обговорення творів сучасної української літератури, а також історичних, урбаністичних, пригодницьких та інших книг.

Започаткували читацький клуб студенти Луцького національного технічного університету  разом з викладачами та бібліотекарами.  Тут однодумці діляться своїми враженнями від прочитаних книг; проводять паралелі між історіями, надрукованими на сторінках та історіями прожитими нами; знаходять особисте натхнення та шукають власну мотивацію. Учасники читацького клубу планують зустрічатися впродовж року, а водночас здійснити певний експеримент: побачити, наскільки читання та осмислення літератури вплине на їхній світогляд, переоцінку цінностей та життя в цілому.

Читацький клуб “Між рядків” Чернігівська міська комунальна централізована бібліотечна система цього року завершив другий сезон та відзначив річницю свого існування. В другому сезоні, що був присвячений сучасній літературі, читали й обговорювали такі твори: «Забуття» Тані Малярчук,”Цирцея” Медлін Міллер,”Високі гори Португалії” Янна Мартеля, «Дивні люди» Артема Чапая.

Загалом же в рамках клубу обговорили вісім книжок сучасних авторів та провели 14 зустрічей, на яких читали вголос, обговорювали обрані книжки та просто розмовляли про літературу

Бібліотеки організовують виставки книг за різними тематиками та цікавинками, що дозволяє відвідувачам знайти щось необхідне для себе.

Так Холодногірська Бібліотека запропонувала своїм користувачам книжкові ліки від осінньої хандри.

У WIKI бібліотека відкрився персональний стелаж юного читача бібліотеки Богдана Орнатського та його батька Сергія. У бібліотечній шафі відтепер стоять улюблені книги хлопчика, які зможуть прочитати усі відвідувачі бібліотеки, які будуть поповнюватися батьком активного читача.

Майстер виготовив стелаж, ідентичний до інших в бібліотеці, проте з особливою кишенькою для побажань. Туди можна написати назву книги, яка цікавить, після чого ваші побажання врахуються при покупці наступних книг.

Література на стелажі Богдана надзвичайно різноманітна. На полицях присутні книги різних жанрів та видавництв, українських та зарубіжних письменників, а також нонфікшн.

Створення нового стелажу в бібліотеці є не останньою літературною ініціативою хлопця, він також планує організовувати зустрічі з юними книголюбами, де вони ділитимуться своїми враженнями від прочитаного. До слова, він уже кілька місяців веде свій книжковий блог на You Tube.

Бібліотека на Соборній Філія 2 м.Кременчук організували вуличну виставку ««Модні» книги в бібліотеці» із циклу «Літературний бібліоstopping на Соборній». Усі охочі могли ознайомитись, як з новинками бібліотеки, наприклад, новим детективом Ксенії Циганчук «Хто тебе вбив?» чи романом «Лара» Марини Гримич, що є триквелом до її книги «Клавка», так і з найбільш запитуваними, – як то книги про Гаррі Поттера, чи «Бійцівський клуб» Чака Паланіка (Палагнюка).

Полтавська обласна універсальна наукова бібліотека імені І.П.Котляревського діє незвичайна книжкова виставка «Відкрий коли…».  Її родзинка полягає у тому, що всі книги загорнуті у кольорові обгортки і дізнатись, яка там книга, можна лише по одному вислову, що характеризує зміст.

Тернопільська обласна біблiотека для молоді – #tobm започатковує цикл виставок “Письменники-ювіляри 2024 року”, де щомісяця представлятиме кращі художні твори української та зарубіжної літератури.

Бібліотека на Шевченка пропонує відвідувачам виставку «Книжковий зодіак», це унікальна можливість відкрити для себе книги, відібрані за знаками зодіаку авторів, щоб кожен знайшов літературні шедеври, які відповідають його знакові.

Запорізька обласна універсальна наукова бібліотека традиційно до 14 лютого, відкриває книжкові мега-виставки «Подаровано бібліотеці». Книжки, подаровані бібліотеці благодійниками, становлять левову частку колекції закладу. Тож щороку проведенням виставки працівники та відвідувачі книгозбірні дякують своїм дарувальникам.

 

Далі буде…

Матеріал підготувала – Горчинська В., гол. бібліотекар НМВ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)