«ЧИТАЙМО! ВЧИМОСЬ! ПЕРЕМАГАЙМО!»

Про обласний конкурс на кращий бібліотечний захід з промоції книги і читання розповідає

Алла Лупан,

головна методистка

 науково-методичного відділу

                     ЧОУНБ ім. М. Івасюка

На сучасному етапі розвитку суспільства спостерігається значний спад інтересу до читання, змінюється роль і місце читання в житті людей. Проблему глобального «не читання» книг досліджують закордонні та вітчизняні соціологічні інститути, психологи, педагоги та бібліотекарі. В Україні питання підтримки й розвитку читання винесено на державний  рівень, яке має стати одним з пріоритетних.

     І дедалі більшу роль за таких обставин повинні відігравати бібліотеки як один із базових елементів суспільного розвитку і таких його складових, як культура, наука і освіта.

   Бібліотеки – це установи, які традиційно спроможні зробити свій внесок у реалізацію стратегії підвищення грамотності та промоції читання у суспільстві. Вони добре розуміють потреби своїх користувачів, беруть на себе соціальну відповідальність, пропонуючи актуальні та привабливі інформаційні послуги, що сприяють підтримці інтересу до читання в будь-якому віці, відкривають можливості для навчання впродовж життя, сприяють створенню престижного статусу української книги.

   Формування культури  читання і  любові  до  читання є головним пріоритетом реалізації загальної місії бібліотеки, визначеної в «Стратегії  ІФЛА  на  2019-2024  рр.».

   Робота з промоції читання і книги для бібліотек територіальних громад регламентується Законами України  «Про бібліотеки і бібліотечну справу», «Про забезпечення функціонування української мови як державної», Стратегією розвитку читання на 2023-2032 рр. «Читання як життєва стратегія», Програмою національно-патріотичного виховання на період до 2025 р., обласними програмами розвитку культури.

    Спираючись на вищезазначене, Чернівецька обласна універсальна наукова бібліотека ім. Михайла Івасюка  спільно з  Чернівецьким обласним відділенням Всеукраїнської громадської організації «Українська бібліотечна асоціація» зініціювали проведення обласного конкурсу серед публічних бібліотек територіальних громад області на кращий бібліотечний захід з промоції книги і читання «Читаймо! Вчимось! Перемагаймо!», заключний етап якого відбувся 26 вересня 2023 р. на базі РТЦ ЧОУНБ ім. М. Івасюка.

    Конкурс проводився з метою формування навичок та потреб у читанні, як життєвій стратегії громадян задля розвитку людського потенціалу нашої держави, а також промоції української книги та українських авторів, популяризації літератури про Україну та її культуру серед широкого кола користувачів.

Журі конкурсу

Науково-методичний відділ обласної книгозбірні  для публічних бібліотек ТГ області підготував Положення  про проведення вищеназваного конкурсу, а також надав методичні рекомендації,  де висвітлена інформація про роль читання у житті людини та розкрито сучасні форми промоції книги та популяризації читання у бібліотеках.

    У онлайн конкурсі взяли участь 17 публічних бібліотек ТГ області, які представили цікаві презентаційні роботи із запровадженими інноваційними заходами, що відображають креативний підхід до змісту і організації промоції читання, книги, мови серед мешканців своїх громад.

КУ «Новоселицька публічна бібліотека Новоселицької міської ради»

   Найбільше враження на журі справила відеопрезентація КУ «Новоселицька публічна бібліотека» Новоселицької міської ради «Літературно-сімейний хаб «Книга в кадрі». Ця бібліотека і отримала перше місце за результатами конкурсу (https://www.facebook.com/profile.php?id=100071608535027&locale=uk_UA) .

     У грудні 2022 р. книгозбірня  започаткувала нову послугу для місцевих жителів − МульТеатр. На сеанси приходили як діти вимушених переселенців, так і з малозабезпечених та багатодітних сімей Новоселицької територіальної громади. Їм ця послуга допомагає відволіктися від жахіть війни, які довелося пережити та зняти стрес.

   Багато мультфільмів і фільмів знято за мотивами книг, які із задоволенням переглядають відвідувачі МульТеатру. Перед початком перегляду того чи іншого фільму бібліотекар презентує  книги і коротко розповідає їх сюжет.

      Часто діти запитували: «А чи можна переглянути мультфільм з 3D окулярами?».  На жаль, найближчий кінотеатр у місті Чернівці, який не всі новосельчани фінансово мають змогу відвідати. Тому бібліотека звернулася до громадської організації «Новоселицька агенція економічного розвитку та транскордонної співпраці» з проханням у створенні літературно-сімейного хабу з 3D кінотеатром. На прохання відгукнулася голова вищеназваної громадської організації Світлана Скрикуляк і з допомогою Програмою CLEAR, яку впроваджує Global Communities (фінансує USAID), мрія жителів громади здійснилася: бібліотека отримала фінансування на створення літературно-сімейного хабу з 3D кінотеатром, відкриття якого відбулося 28 вересня 2023 року.

     Тут двічі на тиждень показують мультфільми і фільми розважального характеру, а також кінострічки на допомогу вивченню творів  української і зарубіжної літератури. До прикладу, твір «Чарлі і шоколадна фабрика» Роальда Дала, що внесений до  шкільної  програми, є у фондах Новоселицької публічної бібліотеки.  Для того, щоб отримати квиток на перегляд фільму за мотивами книги у 3D кінотеатрі, твір необхідно прочитати.  Після перегляду кінострічки відбувається обговорення твору. Така форма роботи бібліотеки сприяє розвитку читання серед дітей та учнівської молоді, підняттю успішності у навчанні, а також загальному розвитку особистості. А сама новоселицька бібліотека перетворилася на сучасний культурний простір, який об’єднує і згуртовує в одному місці різновікові категорії читачів та сприяє розвитку читання у громаді.

Центральна бібліотека КЗ «Сторожинецька публічна бібліотека» Сторожинецької міської ради

Друге місце у конкурсі посіла центральна бібліотека КЗ «Сторожинецька публічна бібліотека» Сторожинецької міської ради  (https://www.facebook.com/profile.php?id=100083013532361&locale=uk_UA), яка представила на розгляд журі бібліотечну акцію у соціальній мережі   «Книжкова хвилинка».

       Акція з промоції читання та реклами української книги стартувала на бібліотечній сторінці у фейсбуці «Публічні бібліотеки Сторожинеччини» у 2022 р. та успішно продовжується.

Родзинка «Книжкової хвилинки» в тому, що активні читачі бібліотеки після прочитання книги на камеру зачитують улюблений фрагмент і бажають читачам: «Нехай у вашому новому дні будуть хоча б дві сторінки доброї книги!».

Щотижнева рубрика «Книжкова хвилинка» рекомендує користувачам соціальної мережі все нові й нові цікаві книги: сучасні жіночі романи, історичні твори, глибокі філософські романи, літературні розвідки про відомих особистостей тощо. Їх рекламують читачі різної вікової категорії, соціального статусу і місця проживання, у тому числі і внутрішньо переміщені особи. Велика кількість переглядів, вподобайок, коментарів, а, згодом, офлайн запитів на рекламовані книги говорять про те, що акція «Книжкова хвилинка» є популярною і ефективною формою популяризації читання книг.

Третє місце у конкурсі розділили центральна бібліотека КУ «Кельменецька публічна бібліотека» Кельменецької селищної ради (https://www.facebook.com/profile.php?id=100058030036611&locale=uk_UA ) та Центральна бібліотека централізованої бібліотечної системи з філіями Сокирянської міської ради (https://www.facebook.com/SokCBS?locale=uk_UA ).

   Кельменецька центральна бібліотека представила відеоролик з короткими фрагментами заходу «Літературно-музичний nоn – stop «Слово до слова – то буде розмова, а буде розмова, то будемо й ми». Краєзнавчо-патріотичний захід був проведений з метою вшанування пам’яті та розкриття творчості колишнього редактора газети «Рідне слово», талановитого журналіста, публіциста, поета – пісняра, автора поетичних збірок «Осінні яблука» та «Мелодія слова» Богдана Прокоповича Гури, який належить до когорти видатних людей Кельменеччини і є гордістю краю.

     Силою правдивого слова митець гуртував українців, оспівував їх любов до України, надихав на звершення великих справ в ім’я  народу нашої Вітчизни. Наприкінці 1960-х Богдан Гура створив неперевершений шедевр «Баладу про мальви», геніальний композитор Володимир Івасюк поклав ці слова на музику, а Софія Ротару понесла пісню у світ.

 Балада й далі не втратила своєї актуальності і продовжує звучати, наче її хтось щойно написав. Молоді виконавці, дарують  їй нове звучання та присвячують героям, які боронять Україну від російської агресії, а також матерям, котрі слізно чекають повернення своїх дітей з війни.

 Зі спогадів голови Чернівецької обласної організації НСПУ Василя Джурана: «На ті застійні часи, що зневажили все українське, ще одного небувалого успіху здобув твір «Плаче захмарене небо», який написали гуртом студенти ЧНУ. Серед авторів тексту був і Богдан Гура. В усіх виданнях ця пісня подається як народна. Що може бути похвальнішим, як не таке високе визнання!».

 Пісні на вірші Богдана Гури «Товариство моє» і «Нас багато по світу» написав талановитий співак і композитор Павло Дворський. «Товариство моє» українці за кордоном сприймають як другий гімн України.

   В день проведення заходу  Кельменецька ЦБ стала відкритим простором для всіх жителів громади, які є шанувальниками поетичного слова Богдана Гури, а особливо для талановитої молоді Кельменеччини, які вкладають свої  думки у віршовані рядки. З мультимедійного екрану, із світлин,  представлених на виставці – персоналії «Вогонь душі і світло слова», оживав митець обступлений людьми, обдарований квітами, очитаний віршами  («Служіть народу України», «Українське слово», «Вітряки», «Пам’ятай, козаче», «Монолог вишиванки»), оспіваний піснями («Кельменчаночка», «Товариство моє», «Балада про мальви»),  а ще пошанований словами – спогадами рідних, друзів, колег …

  Конкурсна робота Центральної бібліотеки централізованої бібліотечної системи з філіями Сокирянської міської ради представила глядачам світ книги, який відкритий кожному  хто її любить.

 Постійно діюча рубрика «Україна читає українською» на офіційній сторінці Центральної бібліотеки в соціальній мережі Фейсбук – це своєрідна реклама та  популяризація української книги, українських авторів від Українського інституту книги (УІК); від Чернівецької ОДА в рамках  Регіональної програми забезпечення інформаційних потреб населення області на 2021-2023 рр. та ін.

  Давно вже стверджено, що тільки рідна мова приносить  людині найбільше й найглибше особисте щастя, а державі – найсильніші патріотичні характери. Тому бібліотека багато уваги приділяє популяризації української мови у літературних викладках «Рідна мова – мати єдності, батько громадянства і сторож держави», висловах про рідну мову, соціокультурних заходах за участі місцевих майстрів пера та випусках радіоефірів на SOK – FM.

  Книга – чудовий спосіб проведення дозвілля, тому в книгозбірні часто проводяться «Літературно-творчі зустрічі». Зокрема, в рамках семінару бібліотечних працівників системи та  лабораторії професійної творчості була проведена зустріч з буковинською поетесою Інною Гончар «Вірші цієї війни…».

   Літературно-творча зустріч з письменницею, поетесою, авторкою воєнної лірики, гуморесок та дитячих творів Оленою Богуцькою та презентація її 10-ї ювілейної збірки «З піснею в серці…» відбулася за  участі представників влади, хорів «Доля» (м. Сокиряни), «Співочі бабусі» (м. Новодністровськ),  внутрішньо-переміщених  осіб,  учнів  та  юнацької  молоді, бібліотечних працівників системи та шанувальників творчості.

Центральна бібліотека ЦБС з філіями Сокирянської міської ради

Також у презентації були представлені зустрічі з  поетесою, членом НСЖУ Інною Руснак  «Місця, де родилися завжди святі» та з головним редактором газети «Дністрові зорі», журналістом Валентиною Гафінчук «Чим довше на землі живу, − і днем і словом дорожу».

   Знайомство з творчими особистостями Сокирянщини систематично звучить на радіо Сок-FM у рубриці «З вами бібліотека»  та публікується на сторінках місцевої газети «Дністрові зорі».

   Систематично проводяться літературно-творчі зустрічі з  обдарованими дітьми та молоддю громади «Творчі перлинки Сокирянщини»: поетами-початківцями, авторами  казок, гуморесок,  оповідань та новел, призерами  та переможцями районних та обласних конкурсів, юних художників та музикантів.

   Сьогодні, як ніколи, робота бібліотеки спрямована на громадянське та національно-патріотичне виховання жителів краю. Було проведено інформаційну годину «Україна – понад  усе!», вікторину  за участю учнівської молоді «Ми українці, ми – європейці», флешмоб,  акція та  радіопередача «Вишиванка – національна святиня», «Хвилююче слово Пророка» в рамках літературної світлиці за участі переможців конкурсу  читців-декламаторів, місцевих поетів та поетів – початківців.

   Цікавою була конкурсна презентація КЗ «Кіцманська публічна бібліотека» Кіцманської міської ради «Цикл зустрічей та заходів з письменниками та поетами Буковини «Україно! Честь і слава синам твоїм!», одним з найважливіших напрямів діяльності  якої є  − формування культури  читання у мешканців своєї громади (https://www.facebook.com/groups/607537013957093?locale=uk_UA ).

   Спілкування з книгою стимулює розумову діяльність людини,  допомагає засвоїти досвід попередніх поколінь, розвинути духовно-моральні цінності, пізнавальні інтереси, підвищує творчий потенціал. Глибока начитаність, літературна ерудиція значною мірою визначають світогляд особистості, коло інтересів, уміння сприймати прекрасне в мистецтві і в житті. Тому,  з метою розкриття фонду та залучення потенційного користувача до читання української книги, бібліотечні фахівці готують цикли відео – оглядів «Читаймо українською!» та «Книжкові цікавинки»

      Неможливо змусити користувача любити читати, але можна зробити читання приємним, модним, престижним та цікавим. Впроваджуючи в життя цікаві проєкти, забезпечуючи спілкування читача з живою книгою,  авторами,  бібліотека перетворює читання з примусу на читання як життєву потребу, на читання – задоволення, читання – комунікацію.

   У відеопрезентації було представлено такі заходи: літературно-мистецька зустріч з поетом Михайлом Графовим з Чернівців «Україна бажає миру», літературно – мистецька зустріч української співачки, жінки – легенди, виконавиці старовинних пісень Буковини  Рахілі Руснак з шанувальниками її творчості та тимчасово переміщеними особами «А я над світом цим веселкою розквітла…», літературна зустріч з буковинським письменником                                                   Георгієм  Ботою та презентація збірки його оповідань «Долі з вогню, землі та любові», літературна зустріч з  буковинською поетесою Сільвою Заєць «Україно! Честь і слава синам твоїм!»,     презентація поетичної збірки волонтерки з Дніпра Наталії Гейман «Лінія світла», літературно – мистецька   зустріч з поетом, композитором, музикантом,  заслуженим  працівником культури України Василем Мошуком «З Україною в серці».

  Спеціальний приз журі отримав  КЗ «Веренчанська публічна бібліотека» Веренчанської сільської ради за буктрейлер до книги Марії Матіос  «Солодка Даруся», як видовищний жанр реклами книги.

   Жива постановка фрагментів сюжету книги і справді зацікавила, передала атмосферу і напруженість роману, розкрила головну ідею, глибокі емоції та характери героїв, спонукала до прочитання твору.

  Заслуговує уваги конкурсна робота Молницької сільської бібліотеки ім. Івана Кілару − філії КЗ «Публічна бібліотека  ім. Г. Асакі» Герцаївської міської ради Чернівецького району «Надихаємо на читання: трохи досвіду, трохи порад» (https://www.facebook.com/groups/295845517734501/). Бібліотека презентувала розповідь своєї користувачки, яка читає з дитинства та є з числа румунської меншини. За її словами, читання допомогло їй стати студентом ЧНУ ім. Ю. Федьковича, гарним знавцем української мови, чудовим співбесідником, а також сприяло саморозвитку її особистості.

    Конкурс висвітив успішні практики роботи з просування читання у публічних бібліотеках територіальних громад області, їх практичний внесок у промоцію читання серед різних категорій реальних і потенційних користувачів та виявив інноваційні та креативні заходи, акції, проєкти.

   А  переможці турніру отримали цінні подарунки та дипломи за рахунок коштів  Чернівецького обласного відділення Всеукраїнської громадської організації «Українська бібліотечна асоціація».

  Вітаємо переможців! Гуртуймося задля ПЕРЕМОГИ!

P.S. Дякуємо колегам за наданий матеріал! Запрошуємо висвітлювати на наших сторінках досвід роботи, який може бути корисним іншим фахівцям!

Ділімося власним, щоб бути багатшими!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)