Бібліотеки для ЗСУ

У час  відкритої російської агресії проти України українські бібліотеки активно долучаються до волонтерських проєктів на підтримку Збройних Сил України (ЗСУ) та військових, які відстоюють  територіальну цілісність країни, дарують нам можливість жити далі, будувати майбутнє нашої держави.  Діяльність бібліотек включає різноманітні ініціативи:

  1. Збір літератури та матеріальної допомоги: Бібліотеки організовують збір книг, журналів та інших речей, які могли бути корисні для військових на передовій.
  2. Створення інформаційних ресурсів: Бібліотеки створюють спеціальні ресурси з інформацією про ЗСУ, історією війни, правами військовослужбовців тощо.
  3. Організація заходів підтримки: Вони проводять лекції, дискусії, благодійні виставки, ярмарки, концерти, військово-патріотичні читання та інші заходи, спрямовані на підтримку військових.
  4. Допомога сім’ям військових: Бібліотеки координують збір та розподіл благодійної допомоги для сімей військовослужбовців, організовують заходи з арттерапевтичної підтримки членів родин військових.
  5. Психологічна підтримка: Бібліотеки надавали послуги психологічної підтримки для військових та їхніх родин.
  6. Робота з ветеранами: Бібліотеки залучали ветеранів для проведення лекцій, зустрічей, створення клубів для обміну досвідом тощо.
  7. Освітні програми для дітей: Бібліотеки розробляють спеціальні освітні програми для дітей, щоб пояснити ситуацію в доступній формі та сприяти їхньому емоційному становленню у важливий для країни період.

Українські бібліотеки відіграють важливу роль у підтримці військових та їх родин, сприяючи їхній адаптації та наданню необхідної інформації та підтримки.

Плетіння сіток та виготовлення окопних свічок у бібліотеках України стали одними з нестандартних і корисних ініціатив у період воєнних подій. Ці проекти спрямовані на підтримку військових, які перебували в зоні бойових дій. Бібліотеки проводять спеціальні майстер-класи або групи для виготовлення сіток, залучаючи волонтерів та зацікавлених учасників. Ці ініціативи не лише допомагають виготовленням корисних предметів для військових, а й об’єднують громаду, демонструючи підтримку та спільність у зусиллях захисту країни.

Дніпропетровська обласна бібліотека для молоді ім. М. Свєтлова продовжує започатковану у минулому році традицію плетіння маскувальних сіток “Переможні вузлики”.

В Софіївській центральній бібліотеці Дніпропетровської області робота з виготовлення маскувальних сіток в бібліотеці в розпалі, завдяки небайдужим жителям Софіївки.

Львівська муніципальна бібліотека закликає мешканців та гостей міста долучатися до плетіння маскувальних сіток. Містяни можуть долучитися також до збору матеріалів. Плетіння сіток відбувається щодня, крім вихідних бібліотеки. Водночас збирають такі матеріали: тканини, рибальські сітки, ножиці, нитки.

Комунальний заклад “Публічна бібліотека” Рожищенської міської ради продовжує донатити на ЗСУ та плести маскувальні сітки.

За два тижні 2024 року фахівцями Хмельницька обласна універсальна наукова бібліотека виготовлено 10 маскувальних сіток та передано волонтерам ГО “Волонтерський Лідер” ГО “Волонтерський Лідер”.

Золотоніська міська бібліотека діє творча майстерня “ЗолоХухи” з виготовлення зимового маскувального одягу для військових.

З вірою в перемогу і вдячністю кожному воїну громада мікрорайону Солом’янки м.Київ Бібліотека для дітей на Шулявці продовжує плести сітки.

Сумська міська централізована бібліотечна система запрошує містян долучитися до акції «Світло для ЗСУ», що проходить у бібліотеках сумської громади.

У бібліотеках збирають використані батарейки, неробочі акумулятори (від ноутбуків, електронних сигарет), які будуть використані для виготовлення ліхтариків та окопних свічок для військових.

В Україні триває акція «Збираємо кришечки = збираємо на БПЛА для ЗСУ», яку ініціювала громадська організація “Місто майбутнього”.  За задумом організаторів, треба зібрати 3 мільйони пластикових кришечок і віддати на переробку, отриманих коштів вистачить на придбання БПЛА. До всеукраїнського збору кришечок з пластикових пляшок долучилася і Шосткинська центральна міська бібліотека.

У бібліотеках Гадяча на потреби ЗСУ зібрали понад 75 кг пластикових кришечок. Збір відбувався в рамках проведення Всеукраїнської акції «Крила» від Благодійного фонду «ОВЕС». Зібрані силами жителів Гадяцької та сусідніх громад, відвідувачів Гадяцької бібліотеки для дітей та Гадяцької публічної бібліотеки імені Лесі Українки, пластикові кришки вже відправлено волонтерам.

smart

Публічна бібліотека Чортківської міської ради долучилась до допомоги воїнам Збройних Сил України разом із мешканцями громади. 6065 гривень зібрали як донати в Різдвяній майстерні бібліотеки, де діти розписували імбирно-медове печиво, вчились робити різдвяні прикраси, традиційні вироби, будиночки з природніх матеріалів, ангелів з соломи, а дорослі – виготовляли дідухи та дивились фільм про Щедрика. За зібрані кошти придбали та передали до оперативного штабу: 65 пар термошкарпеток; 12 упаковок кави; 65 пакунків з розмальованим печивом і малюнками-листами захисникам.

В Кіровоградській обласній бібліотеці для юнацтва імені Є. Маланюка провели збір речей для захисників «Миколая зустрічай, ЗСУ допомагай!». Для участі потрібно було принести в бібліотеку смаколики, які не псуються (печиво, згущене молоко, каші та супи швидкого приготування, консерви, чай, розчинну каву, цукерки та інше), а також шкарпетки, засоби гігієни, вологі серветки). До подарунків додати листівку з побажаннями, дитячі малюнки.

Чернігівська обласна бібліотека для дітей доєдналася до збору теплих речей, шкарпеток, ковдр, кави, чаю, цукру, гігієнічних засобів та інших необхідних речей для військових, які перебувають у складних умовах.

Бібліотека продовжує свою волонтерську діяльність. Працівники донатять, плетуть маскувальні сітки, шкарпетки… На зимових канікулах до цієї доброї справи приєдналися учні однієї зі шкіл міста та постійні читачі бібліотеки.

Бібліотека-філія для дітей №19 МЦБС м.Кропивницького проводить безстрокову акцію «Російську макулатуру конвертуємо в донати для ЗСУ!». Принесену російську макулатуру до бібліотеки-філії №19, здають та перераховують кошти на потреби захисників.

Понад 30 тисяч книг російською мовою здали на макулатуру в обласну бібліотеку для молоді жителі Рівненщини за 2023 рік. Це понад п’ять тисяч кілограмів російськомовних видань на суму понад 13 тисяч гривень. Акцію зі збору російської літератури працівники бібліотеки організували з березня 2022 року. Тоді люди принесли понад сім тонн книг. За вторговане волонтери купили шерстяні нитки для в’язання шкарпеток, продукти на виготовлення енергетичних батончиків та грілки.

При бібліотеці-філії №2 у Володимирі вже рік діє творча майстерня «П’ятниця», волонтерки якої зв’язали для захисників вже 400 пар теплих шкарпеток.

Упродовж року близько двадцяти жінок-рукодільниць з-поміж як місцевих мешканців, так і внутрішньо переміщених осіб, приходять щоп’ятниці у книгозбірню, аби поспілкуватись та зв’язати шкарпетки для бійців ЗСУ. Нитки майстрині отримують, розпускаючи в’язані шарфи, шапки, светри, які приносять небайдужі мешканці до бібліотеки, або ж шукають потрібні речі у магазинах вживаних речей. А нещодавно майстерня отримала справжній скарб із Норвегії від колишньої учениці ліцею №5 ім. А. Кореневського Іванни Захарди – аж п’ять ящиків якісної пряжі. Отримували нитки й від волонтерів з Івано-Франківська та Запоріжжя.

Окрім в’язання активістки творчої майстерні займаються і збором одягу і засобів гігієни для бійців, які лікуються у госпіталях. До кожної пари зв’язаних шкарпеток жінки кладуть маленький сюрприз: цукерки, дитячі малюнки та поробки, ляльки-обереги, а також молитви, написані від руки.

Працівники Уманської дитячої бібліотеки оголосили благодійну акцію «Допоможи ЗСУ зігрітися!», щоб допомогти волонтерам виготовляти окопні свічки для наших захисників, адже в холодну пору року це подекуди єдина можливість захисникам зігрітись. Акція триватиме аж до квітня — в усі холодні місяці. Зібрані бляшанки та віск передаються  до Волонтерської організації «Разом».

Чергова партія  окопних свічок виготовлених колективом Міська бібліотека для дітей ЗК “Бориславська публічна бібліотека”, відправлено на передову.

 

Результат дружньої співпраці колективу ТОМАКІВСЬКА ЦЕНТРАЛЬНА БІБЛІОТЕКА  та жителів Преораженського старостату на чолі з Любов Жук – 100 окопних свічок для наших захисників.

Бібліотеки Межівщини без вихідних працюють над виготовленням окопних свічок.

54 пари грілок придбала Рівненська обласна бібліотека для молоді, щоб передати їх захисникам. Кошти на грілки книгозбірня отримали за вчергове здану порцію російськомовної макулатури. Лише за 2023 рік рівняни здали на макулатуру понад 30 тисяч книг російською мовою. Це більше 5 тисяч кілограмів друкованих видань. За них бібліотека отримала понад 13 тисяч гривень. Кошти скерували на потреби Збройних сил України.

Зокрема, частина була витрачена на закупівлю продуктів та матеріалів для виготовлення енергетичних смаколиків та окопних свічок. Їх на базі бібліотеки виготовляють волонтери. Минулоріч передали на фронт більше 2 тисяч таких джерел обігріву. Частину коштів витратили на купівлю теплих шкарпеток для бійців.

Працівники Волинська державна обласна універсальна наукова бібліотека ім. Олени Пчілки власним коштом закупили дрон, який вже переданий за призначенням.

Тернопільські бібліотеки організували збір книжок для того, аби поповнити полиці в медзакладах, де лікуються українські захисники. Понад 100 книжок різних жанрів було зібрано за кілька днів.

Звягельська бібліотека та Управління культури і туризму Звягельської міської ради реалізують соціальний проєкт «Книга, що лікує», в рамках якого відкрили міні-бібліотеки у реабілітаційному та дитячому відділеннях КНП Звягельської багатопрофільної лікарні.

Пропонується понад 200 нових україномовних книг, які завжди у вільному доступі для пацієнтів. Цей проєкт є важливою підтримкою захисників та дітей – саме тих, хто потребує нашого піклування та уваги.

В Центральній бібліотеці Олександрійської міської ЦБС діє благодійна виставка “Мистецтво – заради Перемоги”. Тут можна  придбати унікальні мистецькі вироби, зроблені власними руками талановитих містян: картини, сувеніри, прикраси та багато іншого. Всі виручені кошти від продажу мистецьких виробів буде передано на підтримку ЗСУ.

Бібліотека-філія №4 Медіатека Сумська публічна бібліотека у вихідні працює цех з пошиву балаклав. До тепла тканини додають ще тепло своїх сердець.

Бібліотекарі Центральна Публічна бібліотека Нетішинської ТГ ініціювали акцію – взялися за виготовлення в’язаних шкарпеток, та залучили до благодійної ініціативи й своїх читачів, аби забезпечити теплом якомога більше військових.

У кожній бібліотеці запрацювали “шкарпеткові” хаби. У бібліотеці-філії №3 акція проходить під хештегом «Шкарпетки для ЗСУ». У бібліотеці-філії №2 – «Теплі ноги – шлях до Перемоги!». Збирають нитки, в’язаний одяг, розпускають його, в’яжуть і приймають готові вироби.

З квітня 2022 року у Центральна бібліотека ім.М.Л. Кропивницького м.Миколаїв триває акція «Оберіг для воїна». Майстрині культурно-мистецької асоціації «Арт-спокуса», постійні читачки бібліотеки та її працівниці виготовляють сувенірну, оберегову продукцію, окопні свічки та маскувальні сітки, в`яжуть теплі шкарпетки військовослужбовцям. Також закривають фронтові потреби захисників у балаклавах, ковдрах й пледах – всьому тому, що дозволить їм зігріватися у лютий мороз.

Працівники Коростенська дитяча бібліотека ім.Лесі Українки упродовж року виготовляють окопні свічки і передають військовим на фронт. Свічки виготовляють щодня по дві години (приблизно до 90 свічок щодня). Потрібні для цього матеріали збирають самі або приносять всі охочі жителі громади.

Недригайлівська Дитяча Бібліотека діє бібліотечний міні-маркеті «Дякуємо за захист», який проводить благодійний розпродаж виробів читачів бібліотеки, аби зібрані кошти перерахувати Збройним силам України. Кожен бажаючий може принести або придбати виріб.

 

Матеріал підготувала – Горчинська В., гол. бібліотекар НМВ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)