Бути привабливішим для потенційних співробітників

   Війна спровокувала додаткову кількість ризиків у системі громадського здоров’я. У сучасних українських реаліях публічні бібліотеки спрямували додаткові зусилля на збереження здоров’я мешканців наших громад. Одразу ж в пам’яті спливає:

  проєкт «Здорові бібліотеки» з 20 бібліотеками в громадах Львівської, Полтавської, Дніпропетровської, Рівненської областей.

Детальніше див. у довіднику “Як бібліотекам зробити свої громади здоровішими? 

психосоціальна підтримка (у т.ч. в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?»)

  спортивні заняття — скандинавська хода, йога, фітнес, пілатес і т.п.

  арт-терапевтичні вправи, заняття

А як щодо поліпшення умов праці, життя і здоров’я самих бібліотечних фахівців?

  Наразі 01 жовтня 2023 року втратив чинність ЗУ «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення». Замість нього набув чинності Закон України «Про систему громадського здоров’я» (№ 2573) .

 Цей Закон визначає правові, організаційні, економічні та соціальні засади функціонування системи громадського здоров’я в Україні з метою зміцнення здоров’я населення, запобігання хворобам, покращення якості та збільшення тривалості життя, регулює суспільні відносини у сфері громадського здоров’я та санітарно-епідемічного благополуччя населення, визначає відповідні права і обов’язки державних органів та органів місцевого самоврядування, юридичних і фізичних осіб у цій сфері, встановлює правові та організаційні засади здійснення державного нагляду (контролю) у сферах господарської діяльності, які можуть становити ризик для санітарно-епідемічного благополуччя населення.

Змінено підхід до гарантування здоров’я населення – від боротьби з хворобами акцент перенесено на формування здорового способу життя та профілактику захворювань.

Окремі новації закону:

обов’язкові попередні (до прийняття на роботу) та періодичні медичні огляди працівників, діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення. Періодичні медичні огляди проводять за рахунок роботодавця. Зобов’язань роботодавця щодо оплати попереднього (до прийняття на роботу) медичного огляду Закон № 2573 не передбачає;

запровадження електронної медичної книжки в електронній системі охорони здоров’я. Тож паперові медичні книжки поступово відходять у минуле.

працівники, які без поважних причин не пройшли у встановлений термін обов’язковий медичний огляд у повному обсязі, відсторонюються від роботи і можуть бути притягнуті до дисциплінарної відповідальності;

змінено перелік інфекційних хвороб, носійство або захворювання на які є підставою для недопуску до виконання професійних обов’язків.

   Для виконання цього Закону роботодавцями Міністерство охорони здоров’я ще має затвердити відповідні нормативно-правові акти.

  Середній робочий стаж українця – 30-40 років. Тобто більшу частину дорослого життя людина проводить на роботі. Цей період є “золотим” з погляду здоров’я.

Тому кожний керівник бібліотеки(-ек) може впроваджувати певні програми/ініціативи та підходи до піклування про здоров’я персоналу.  Єдиного рецепта не існує. Але не можна не запроєктувати :

організацію комфортного та ергономічного робочого місця (стіл і стілець комфортної висоти, щоб тримати ноги на підлозі в положенні 90 градусів, комп’ютер на рівні очей, правильне освітлення тощо);

підтримку корисних звичок: фізактивність у перервах між роботою за комп’ютером, робочі зідзвони на свіжому повітрі тощо.

програму супервізії та психологічної підтримки і т.п.

За даними дослідження Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), кожен $1, витрачений на заходи з профілактики, дозволяє заощадити $7 на лікуванні.

 

 

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)