Неформальна освіта в бібліотеці (ч.2.)

  1. Інтерактивні виставки: Виставки, які пропонують інтерактивні можливості вивчення інформації, наприклад, про науку, історію чи природу.

Так, Житомирська обласна бібліотека для дітей та юнацтва представила Інтерактивну виставку до Всесвітнього дня ментального здоров’я, яка пропонує добірку книжок, які варто прочитати, щоб зберегти свою душевну рівновагу, бути готовим  до стресових ситуацій, покращити емоційну стійкість.

Чернігівська обласна бібліотека для дітей до Всесвітнього дня казки презентувала Інтерактивну виставку-гру «З якої я казки?» для маленьких читайликів. Дітлахам пропонується врятувати героїв казок, які переплутала Бабуся-Ягуся. Персонажі розгублені, вони хочуть потрапити до своєї казки. Щоб допомогти їм, юні казкарики повинні прочитати книгу і правильно назвати її героїв. Крім того, можна відчути себе актором, перевтілившись в одного з казкових персонажів.

На базі Миколаївської обласної бібліотеки для дітей діяла XR-виставка “Справжні причини війни, або як працює російська пропаганда”. Відвідувачам пропонувалась велика  кількість інтерактивних зображень, технології доповненої реальності і, звичайно ж, сила силенна корисної інформації, що допомагає ефективніше озброїтися в період інформаційної війни. XR-виставка докладно пояснює, як побудована система російської пропаганди, розвінчує відомі фейки та маніпуляції, що роками працюють проти України, і головне – показує, до чого це може привести на прикладах війни.

Виставка поєднує знайомий всім формат постерів з новітніми технологіями. Унікальні плакати виставки були створені з використанням штучного інтелекту, шляхом аналізу великого масиву даних на задану тему. Завдяки додатку edAR всі переваги 3D, AR та VR-досвіду доступні глядачам без спеціальної техніки. При наведенні смартфона на плакат мобільний додаток edAR активує та «оживляє» плакати.

  1. Освітні курси та воркшопи: Навчальні заходи з підготовки до вступу в університети, робота над академічними навичками, курси з розвитку креативності тощо.

Urban бібліотека (Львів) проводила курс-інтенсив «Розвиток креативного мислення», який допомагав учасникам перебороти креативний застій та знайти нову хвилю натхнення.

Проєкт «Економічний RESTART: підтримка креативного підприємництва в деокупованих та прифронтових громадах (в бібліотеках)», який втілювався за підтримки  Українською бібліотечною асоціацією.  В п’ятьох бібліотеках, які попередньо відібрали в Асоціації: Чернігівська міська бібліотека імені М.М. Коцюбинського, Ніжинська центральна міська бібліотека, Прилуцька міська центральна бібліотека ім. Л.Забашти, Сумська міська центральна бібліотека імені Т.Шевченка, Тростянецька публічна бібліотека; організовувались заходи для молоді, підприємців, бібліотекарів та громади про креативні індустрії в бібліотеках на деокупованих територіях.

У КЗ”Централізована публічна бібліотека Моршинської територіальної громади” функціонує безкоштовний освітній, дошкільний простір для діток.

Проект “Бібліоняня” створений для розвитку дітей дошкільного віку шляхом реалізації комфортних зон у бібліотеках, де проводитимуться дошкільні активності.

Проєкт виконується БФ «Регіон Карпат» NEEKA за сприяння Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ).

Сумська публічна бібліотека оновили приміщення у Центральній міській бібліотеці ім. Т. Г. Шевченка коштом Всеукраїнського благодійного фонду HELPGROUP.

З дітьми працюють досвідчені педагоги, соціальні працівники та психолог. Вони допомагають надолужити прогалини в освітній програмі, проводять творчі та розвиваючі заняття, надають психосоціальну підтримку, яка спрямована на покращення емоційного та психологічного добробуту дитини та її батьків.

Реалізовано в рамках проєкту «Громадський центр інклюзивного навчання та розвитку». Усі послуги надаються на безоплатній основі та фінансуються коштом міжнародного донора.

Бібліотека-філія 1 ВМ ЦБС (м. Вінниця) проводять безкоштовні курси з жестової мови. Заняття для працівників та відвідувачів започаткували, аби заклад став доступнішим для користувачів із вадами слуху.

Бібліотека на Шевченка разом з Молодіжною радою міста Кам’янське для молоді громади провели цікаву гру з медіа грамотності. Учасники отримували картки та відповідали на питання, пов’язане з медіапростором. Наприклад, що таке алгоритм (підтягування новин вам у сторінку за темами, які ви самі у себе запостили), глибинний фейк і т.п.

Захід проходив у рамках проекту «FitinFakten», реалізованого Гете-інститутом в Україні у партнерстві з Куншт (Київ) Автори гри Кирило Безкоровайний – співзасновник науково-популярного медіа Куншт, та Олена Романюк – медіаекспертка, журналістка, фактчекерка, фундатор проекту «НотаЄнота», автор блогу «По той бік інформації»

Волинська обласна бібліотека для юнацтва діяв бібліотечний Літній інфотабір “МедіаКактус: історія в моменті”. Мета – на основі сторітелінгу навчити дітей журналістської роботи: знімати відео, записувати коментарі, писати коротенькі професійні тексти, бути ведучими, а також вміти комунікувати, працювати в команді, ставити цілі та досягати результатів.

В програмі табору: навчимося знімати та монтувати топові відео в Tik-Tok; за допомогою основ сторітелінгу створимо якісний контент (відео, текст); яскраві творчі майстер-класи, загадкові квести, розвиваючі настільні ігри; зможуть відчути себе в ролі ведучих, придумати власне шоу, зняти репортаж; щоденні бонуси у вигляді руханок, чаювання, печива, шоколадних монеток.

Олександрійська центральна міська бібліотека для дітей діє Гурток дитячої мультиплікації. Діти знайомляться зі світом мультиплікації, етапами створення мультфільмів, які включають в себе створення від ідеї до мультфільму. Навчаються створювати та редагувати анімаційні кліпи, залучаються до процесу творення свого світу і героїв.

У Центральна міська бібліотека ім. Костя Солухи м. Кам’янця-Подільського для ВПО та мешканців громади проводиться низка тренінгів, організованих ГО “Пролісок-Бердянськ”: «Фандрайзинг та грантові програми для розширення можливостей підприємництва та розвитку громад» ; «Просування бізнесу в соціальних мережах (Facebook, Instagram)»; “Ефективна комунікація для досягнення цілей”,”Генеруй бізнес ідею”.

Заходи відбуваються в рамках проєкту Смарт Хаб «Вітрила твоєї Мрії» спрямованого на психологічну адаптацію та відновлення економічної активності ВПО у громаді м. Кам’янець-Подільський та ВПО Приазов’я.

Проєкт впроваджується ГО «ПРОЛІСОК-БЕРДЯНСЬК» у рамках проєкту ПРООН «ЄС за діалог: Зміцнення стійкості України для реагування на нагальні потреби центральної і місцевої влади, а також населення, що постраждало внаслідок війни» за фінансової підтримки Європейського Союзу (ЄС).

Київська обласна бібліотека для дітей стартував курс з графічного дизайну. У рамках курсу графічного дизайну для студентів та дітей Київщини була можливість опанувати такі графічні редактори, як фотошоп, Movavi та інші. Курс складається з кількох модулів, першим із яких був фотошоп. Наступний курс – моделювання одягу. Організатори курсу надають можливість використовувати спеціальні графічні планшети та комп’ютери, що значно полегшує процес опанування програмного забезпечення та дозволяє зосередитись на творчому процесі.

Організатори співпрацюють з Університетом технологій і дизайну, зокрема зі спеціалізованою кафедрою, що забезпечує видачу сертифікатів учасникам курсу. Це свідчить про серйозний підхід до викладання та професійну якість наданої освіти. Співпраця з Університетом технологій і дизайну відкриває додаткові можливості для отримання якісної освіти мешканцями Київщини та сприяє розвитку та популяризації графічного дизайну в регіоні.

Коломийська міська публічна бібліотека. Підготовка до ЗНО з історії України з легкістю та позитивом. Майбутні абітурієнти захоплені вивченням це є неодмінною запорукою успіху в майбутньому.

  1. Культурні заходи: Влаштування виставок мистецтва, музичних виступів, літературних вечорів, кінопоказів або інших культурних заходів, що дозволяють поглибити розуміння культурної спадщини.

Нововолинська бібліотека-філія 1 відкрили читацький та навчальний простір «Клуб елегантного віку». В оновленому приміщенні книгозбірні мешканці громади та внутрішньо переміщені особи, віком 50+, зможуть опанувати навички цифрової грамотності, взяти участь у цікавих заходах, покращити свій психоемоційний стан та поспілкуватися у дружній компанії.

Реалізувати проєкт вдалося спільно з благодійним фондом «Рокада» Волинь, який профінансував купівлю меблів та техніки. Ремонт у приміщенні бібліотеки зробили за кошти бюджету громади

Читачі поважного віку Бібліотека-філія 2 Сумської МЦБС здійснили пізнавальну екскурсію тролейбусом по рідному місту. Професійний гід Олександр Коваленко поділився цікавими розповідями, сповненими історичними фактами минувшини. Екскурсанти поглянули по-іншому на будівлі, пам’ятки, споруди, дізналися більше про «цукрову» славу міста Суми.

Подію проспонсорувала депутат обласної ради, голова Всеукраїнського об’єднання “Жінки Батьківщини” в Сумській області Катерина Приходько, керівництво КП СМР “Електроавтотранс” виділив транспорт.

Це лише декілька прикладів того, які форми неформальної освіти можуть бути доступні в українських бібліотеках. Ці заходи сприяють розвитку різних навичок та підвищенню рівня освіти серед громади. Загалом, форми роботи з неформальною освітою в бібліотеках можуть бути різноманітними, адаптованими до потреб спільноти та відповідно до доступних ресурсів бібліотеки.

Матеріал підготувала – Горчинська В., гол. бібліотекар НМВ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)