Неформальна освіта в бібліотеці (ч.1.)

   Неформальна освіта в бібліотеці – це процес набуття знань, навичок і досвіду за межами стандартної формальної освіти, який відбувається через різноманітні навчальні активності, які бібліотеки організовують для своїх користувачів. Це може включати лекції, майстер-класи, тренінги, курси, круглі столи, дискусії, клуби за інтересами, книжкові виставки та багато іншого.

Бібліотеки чудове місце для неформальної освіти через їхній доступ до різноманітної інформації, ресурсів та експертів у різних галузях. Вони можуть сприяти розвитку навичок читання, письма, цифрової грамотності, а також надавати можливості для вивчення мов, культур, мистецтва, науки та багато іншого.

Бібліотеки часто створюють спеціальні програми для різних вікових груп та інтересів, спрямовані на навчання та розвиток. Це робить їх важливим центром освіти та саморозвитку в спільноті.

Україна має розвинену систему бібліотек, які активно працюють над розширенням можливостей для неформальної освіти в громадах  та відіграють важливу роль у забезпеченні доступу до інформації, культурних ресурсів та освітніх ініціатив.

Через різноманітні програми та заходи, такі як лекції, майстер-класи, читальні клуби, тренінги з цифрової грамотності, бібліотеки в Україні надають можливості для навчання та саморозвитку. Вони активно сприяють розвитку навичок читання, вивченню мов, підвищенню інформаційної грамотності та популяризації культурних аспектів. Крім того, українські бібліотеки співпрацюють з різними організаціями, університетами та громадськими ініціативами для спільного проведення навчальних заходів, що сприяє розширенню спектру можливостей для освіти в усіх сферах життя.

Ось кілька прикладів:

  1. Читальні клуби: Бібліотеки часто організовують клуби, де люди можуть обговорювати книги, обмінюватись думками та аналізувати літературні твори.

 У Чуднівській міській бібліотеці діє читацький книжковий клуб за інтересами “Сідай і читай”. Спочатку учасники читацького клубу колективно обирають назву книги, анонсують її та після прочитання усі разом обговорюють зміст, сюжетну лінію, стиль написання твору, цікавих персонажів серед літературних героїв, а також діляться враженнями й обмінюються власними думками щодо прочитаного.

Хмельницька обласна бібліотека для молоді провела цікавий інтерактивний захід «Літературна дегустація» для молоді ДНЗ “Хмельницький центр ПТО сфери послуг”. Говорили про романи з пікантним смаком, себто про особливий жанр у прозі – гастрономічний роман. Юні кухарі намагались наосліп вгадати, що вони куштували, а відгадки ховались у назвах книг.

А в фіналі, дізналися більше про запашні духмяні прянощі, розібралися у різниці між ними та спеціями, і дізнались, що таке приправи. Майбутні кулінари кинули виклик досвідченим гостям і спробували розпізнати прянощі за ароматом.

 

 

 

 

 

  1. Майстер-класи із різних областей: Виставки мистецтва, майстер-класи з рукоділля, живопису, музики чи різних ремесел, де фахівці чи зацікавлені особи діляться своїми знаннями та навичками.

  У Львові відкрили частину простору Простір ProFashion – Бібліотека Сихів , що є філією Львівської муніципальної бібліотеки (вул. Хуторівка, 24). Також в цей день стартувало навчання третього набору школи кравецької майстерності ProFashion. Навчання з кравецтва проводиться вже втретє у співпраці із Львівською Інноваційною Школою кравецької майстерності за підтримки Shuller Helfen Leben.

Попри військовий стан наприкінці 2022 року у бібліотеці провели ремонт частини приміщень. Тут створили зону для читання, майстерню моди зі швейними машинками, коворкінг, дитячу кімнату, лекторій. Також закупили спеціальні видання по кравецькій майстерності, історії костюму та моди. У майбутньому тут планують оновити зону книжкових фондів та абонементів, збільшити простір для лекторію та коворкінгу, облаштувати фотозону та створити місце для кавування.

У Чернігівська обласна бібліотека для дітей презентовано новий мистецький простір під назвою «Творчість – це життя», а також відкриття довгоочікуваної «Школи мотанки» від Олександри Дідович, відомої в Україні та за її межами чернігівської майстрині. Своїх ляльок учениці будуть передавати в якості оберегів нашим захисникам.

 

  1. Тренінги з цифрової грамотності: Навчання основам комп’ютерної роботи, інтернет-безпеки, роботи з офісними програмами та іншими аспектами цифрової грамотності.

 Протягом двох місяців бібліотекарі-волонтери хабу цифрової освіти Odesa National Scientific Library/ Одеська національна наукова бібліотека проводили заняття один раз на тиждень, для студентів Університету третього віку Територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Київського району міста Одеси. Варто значити, що участь у навчанні брали люди віку від 65 до 87 (!) років. Поважні студенти освоювали користування електронною поштою, смартфоном та послуги онлайн.

Комунальний заклад «Центральна публічна бібліотека м. Селидове» двічі на тиждень проводить заняття Школи інформаційної культури. Мешканці громади звертаються з різноманітними запитами щодо користування застосунками , оновлення окремих додатків, налаштування панелі навігації, різних аспектів використання месенджерів (Viber, Telegram, WhatsApp), різноманітних нюансів користування Facebook, завантаження та реєстрація у додатку «ДіЯ» та ін.

Обласна універсальна наукова бібліотека ім.Д.Чижевського відкрила освітній простір «ChromJunior», де навчають дітей основам програмування та кодування на хромбуках.

 Звягельська бібліотека у Дитячий бібліопростір ім. Олени Пчілки відбувся цикл майстер-класів з програмування в Roblox Studio. Завдяки талановитим викладачам з Uprise ІТ Академії, діти навчилися створювати власний режим у всесвітньовідомій комп’ютерній грі Roblox. Понад 60 дітей спробували свої власні сили в ІТ.

 

 Під час весняних канікул у Тернопільська обласна бібліотека для молоді – #tobm тривав IT-табір неповного дня для підлітків. Упродовж тижня учасники створювали власний сайт та гру, Gmail пошту, опановували основи фотошопу, принцип роботи на графічних планшетах, навчалися працювати з Google документами, презентаціями. Під час занять використовувалися розвиваючі ігри з програмування та навчальні мобільні додатки.

  1. Лекції та дискусії: Бібліотеки часто запрошують експертів з різних галузей для проведення лекцій та дискусій на актуальні теми – від науки до соціальних питань. Організація відкритих лекцій або панельних дискусій з експертами з різних галузей з метою обговорення актуальних тем та набуття нових знань.

Обласна універсальна наукова бібліотека ім.Д.Чижевського вже стало традицією у вересні, на початку навчального року, проводити у відділі мистецтв бібліотеки інтерактивні заняття зі студентською молоддю.

Цього разу до книгозбірні завітали студенти-першокурсники факультету педагогіки, психології та мистецтв Центральноукраїнського державного університету імені Володимира Винниченка. Для майбутніх художників і дизайнерів була підготовлена цікава програма: перегляд документальної стрічки, знайомство з діючими експозиціями та з новинками літератури.

Тростянецька публічна бібліотека стартувала Літня школа демократичної освіти. Це серія тренінгів на тему муніципального демократичного розвитку, котрі будуть присвячені прийняттю рішень на рівні місцевого самоврядування, проєктному менеджменту, а також специфіці роботи бюджету.

Проєкт “Підтримка Літньої школи демократичної освіти в рамках роботи Центру неформальної освіти “Тростянець”” в співпраці з ГО “Центр Європейської інтеграції Слобожанщини” за партнерства ГО «Клуб “ШАНС””», Тростянецькою публічною бібліотекою, в рамках проєкту «Програма ЄС Міцні Регіони – Спеціальна програма підтримки України» співфінансується Європейським Союзом та Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) та реалізується Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

Для популяризації книги та читання фахівці Херсонської обласної бібліотеки для дітей ім. Дніпрової Чайки провели цикл бібліотечних уроків, головною метою яких була популяризація книги та читання. Підсумковий урок було присвячено письменникам – ювілярам Херсонщини 2023 року.

Бібліотека ім. М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м Києва  щопонеділка  – день історичного екскурсу.

  1. Мовні курси: Програми для вивчення мов або розмовних клубів для практики іноземних мов. Програми для вивчення іноземних мов або культурних обмінів, що допомагають поглибити розуміння інших культур.

У КЗ “Виноградівська публічна бібліотека” щонеділі проводять безкоштовні англійські заняття для дітей з числа ВПО. Використовують ігри, малювання та інші креативні методи, щоб навчання було цікавим. Волонтерка Ірина з Києва завжди готує щось цікаве для дітей, навіть не помічаючи, як вони вивчають нові слова.

 Бібліотека-філія 18 ЦМБ ім. Кропивницького м. Миколаєва відкрили клуб англійської мови «STABLE UP». Розмовний клуб підтримують капеланська служба 333 та ГО «Шлях до життя-1».

Учасники – від 10 років до 70. Навіть хто прийшов зі стартовим рівнем англійської почувались добре, знавці мови були задоволені не менш.

 

В регіональному тренінговому центрі Івано-Франківська обласна універсальна наукова бібліотека ім. І. Франка завершила навчання група з цифрової грамотності, учасниками якої були підопічні Івано-Франківського територіального центру соціального обслуговування

Завдяки курсу навчання люди поважного віку змогли опанувати сучасні інформаційні технології у доступній формі освітнього процесу. Програма курсу орієнтована на отримання знань та навичок, необхідних для безпечної навігації в цифровому середовищі, розвитку цифрового інтелекту та інформаційно-цифрових компетенцій.

Окреме заняття було виділене на електронні сервіси онлайн: медична система Helsi, онлайн банкінги, інтернет-магазини та покупки, особисті кабінети комунальних служб, сервіси бронювання та придбання квитків на автобус та потяг.

В інформаційному ресурсному центрі «Вікно в Америку» Івано-Франківська обласна універсальна наукова бібліотека ім. І. Франка проводяться заняття двох груп курсу вивчення англійської з нуля для жінок із числа внутрішньо переміщених осіб (ВПО), який розпочався у березні 2023 року. Модераторкою курсу є Христина Вінтонів, доцент кафедри документознавства та інформаційної діяльності ІФНТУНГ, викладачка англійської мови, активна волонтерка обласної книгозбірні.

Курс розроблений для активних та цілеспрямованих людей, які знають, наскільки досконале знання англійської здатне змінити життя. Учасницям пропонуються цікаві програми навчання та нові знайомства.

 Відділі літератури іноземними мовами Івано-Франківська обласна універсальна наукова бібліотека ім. І. Франка організував ігровий майданчик для вивчення польської мови, учасниками якого стали школярі ліцею ім. Р. Шухевича.

Протягом двох місяців Прилуцька міська центральна бібліотека імені Любові Забашти в межах Програми розвитку ООН в Україні за фінансової підтримки Європейського Союзу реалізовувався проект «Сильні разом». Головним завданням цього проекту є згуртування ВПО та жителів міста Прилуки.

В рамках проекту тривали двомісячні курси української мови, які проводили доктор педагогічних наук, доцент, викладач Прилуцького гуманітарно-педагогічного фахового коледжу ім. І. Франка Наталія Грона, юридичні консультації Прилуцької міської, робота із психологом центру соціальних служб Вірою Черномаз, зустріч з представником Центру зайнятості , майстер-класи з декоративно-прикладного мистецтва «Нитка єднання» за участі майстринь із Херсонської області Оксани Гайченя та Ольги Нижеголенко і прилучанок Тетяни Шевченко і Наталії Гіль.

Далі буде ….

Матеріал підготувала – Горчинська В., гол. бібліотекар НМВ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)