Інвестиції у людський капітал

Як громади можуть створити сучасні громадські простори у період планування відновлення? Чим важливі громадські простори? Такі простори активізують ділову і культурну активність в громаді, підвищують комфорт, формують потенціал для розвитку місцевої економіки.

Як структурувати процес розробки громадського простору та відповіді на інші питання ви знайдете у посібнику «Як створити громадський простір: покрокова інструкція для місцевої влади та громадськості» від експертів Програми USAID DOBRE.  

Покрокова інструкція складається з кількох частин:

  1. Світові напрацювання у сфері громадських просторів.
  2. Поетапна карта розробки проєкту громадського простору – від ініціативи до експлуатації.
  3. Каталог архітектурних концепцій, підготовлений фахівцями Програми USAID DOBRE, консультантами зі створення громадських просторів (архітекторами, аналітиками, дизайнерами, урбаністами) і представниками громад.

Із посібником детально можна ознайомитися на сайті «Децентралізація»  ТУТ

Автори посібника переконані, що «громадський простір міста — це комунікативний простір, де кожен громадянин може реалізувати своє право на участь не тільки в соціальному, але й культурному та релігійному житті великої та малої соціальної групи та суспільства загалом. Громадські простори — це каталізатори культури. Саме тут формуються спільноти, проводяться ярмарки, фестивалі, концерти та інші різноманітні заходи. Групи за інтересами мають можливість розширювати аудиторію зацікавлених осіб (наприклад, вечірні вуличні танці для осіб похилого віку). Змалечку в дітей виховується повага до природи та почуття «красивого».

Окремо заслуговує на ознайомлення розділ «Інклюзивність».

13 грудня 2023 року в Українському кризовому медіа-центрі було проведено експертне обговорення даної тематики. Для ознайомлення заходьте за посиланням ТУТ

На 43:12 відеозапису Павло Білик, консультант зі створення громадських просторів Програми USAID DOBRE розповів як приклад етапи створення Молодіжного простору в бібліотеці № 3 м. Херсон.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)