Конкурс молодіжних ініціатив із захисту та збереження місцевої спадщини

Про програму: здійснюється в рамках проекту «Адвокати спадщини: підтримка і просування місцевих ініціативних груп молоді» за співфінансування Національного Фонду на підтримку демократії (NED, США). Проект є продовженням та посиленням результатів діяльності АРПІ за підтримки NED.

Хто оголосив конкурс: Агентство з розвитку приватної ініціативи (АРПІ) та Мережа українських ОГС для підтримки громад зі спадщиною GoHeritage!

Можуть взяти участь: молодіжні ОГС (громадські об’єднання (громадські організація, громадська спілка) чи благодійні організації, включені до Реєстру неприбуткових установ та організацій), громадські активісти, неформальні молодіжні об’єднання та ініціативні групи.

Реалізація ініціативи: в межах однієї або кількох місцевих громад України (крім громад на тимчасово окупованих територіях). Передбачається підтримати не більше однієї ініціативи в конкретній громаді.

Етапи реалізації конкурсу:

  • Етап 1. Подання концепції ініціативи – до 20 січня 2024 року.

Оголошення результатів відбору до 10 лютого 2024 року.

Має бути відібрано не більше 20 концепцій.

  • Етап 2. Навчальний кемп для авторів кращих концепцій.

Кемп буде проведено орієнтовно у лютому-березні 2024 року.

  • Етап 3. Грантова підтримка та реалізація обраних ініціатив.

За результатами оцінювання поданих проектних пропозицій, учасникам, що набрали найбільшу кількість балів, будуть надані субгранти для реалізації їхніх ініціатив. Максимальний розмір субгранту у гривнях еквівалентний 2000 доларів США за курсом конвертації на момент переказу коштів субгрантеру.

Всього у межах програми планується підтримати грантами 5 проектів, які мають бути реалізовані до кінця серпня 2024 року.

Грантова підтримка, зокрема, але не виключно, буде надана для такої діяльності:

Заходи, що доносять до визначених цільових груп роль і значення спадщини громад у місцевому, національному та міжнародному контекстах:

  • перформативні презентаційні акції (театралізовані дійства, реконструкції епох);
  • заходи для дітей, в т.ч. розробка й апробація методик і програм виховання через пізнання культурної спадщини;
  • підготовка,  публікація та розповсюдження друкованих чи електронних видань;
  • оцифрування архівів матеріальної та нематеріальної спадщини (наприклад, пісень, історій, прикладних ремісничих технік чи культур праці тощо);
  • інвентаризацію (облік, опис та переклад) автентичних технік прикладного, образотворчого, перформативного, хореографічного, вокального мистецтва (створення текстових, аудіо та відео проектів тощо);
  • ініціативи ОГС, вимушено переміщених з окупованих територій або територій активних бойових дій,  спрямовані на збереження та популяризацію культурної спадщини своїх громад. Вітаються «живі» чи онлайн заходи з презентації культурної спадщини та місцевої ідентичності громад тощо;
  • благоустрій об’єктів спадщини (відновлення будівель чи інтер’єрів, упорядкування пам’ятників, БІБЛІОТЕК, музеїв, громадські толоки тощо);
  • створення засобів інтерпретації спадщини (стендів, тематичних локацій, фотозон, костюмів для аматорських театрів та перформенсів, уніформ місцевих гідів тощо).

Детальніше про умови конкурсу ТУТ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)