Національний тиждень читання 2023 (ч. 2).

   До Національного тижня читання бібліотеки по всій Україні запропонували своїм користувачам  найрізноманітніші заходи та креативні форми активностей на різні вікові та читацькі уподобання.

Старовижівська публічна бібліотека долучилася до Національного тижня читання й, зокрема, організувала «кольорові» читання.  Кожний день мав свій колір. У понеділок, 4 грудня, читачам пропонували книги червоного кольору, у вівторок – фіолетового, у середу – зеленого, у четвер – помаранчевого, у п’ятницю – синього. У неділю, 10 грудня, бібліотекарки підготували підбірку видань у жовтих відтінках.

Улаштували таку акцію задля привернення уваги до важливості та приємності читання, аби надихнути старовижівчан відвідати книгозбірню. Окрім того, в день зелених книг у бібліотеці провели майстер-клас «Зелена красуня». У заході взяли участь старовижівські школярі, які виготовили оригінальні ялинки з паперу.

Бібліотеки Донеччини доєдналася до Національного тижня читання. Упродовж тижня в закладах культури області відбулася низка літературно-мистецьких заходів у різних форматах, зокрема флешмоби у соціальних мережах,  дискусії, читацькі клуби, літературні вікторини, поетичні читання і презентації книг.

Бібліотека – філія № 16 у м. Покровськ  проводила акцію «Фото з улюбленою книгою: я прочитав і тобі раджу!»; книжковий спойлер «PROчитаю зимову казку» (для онлайн – користувачів).

Бібліотека-філія № 4 у м. Родинське проводила виставку улюблених книжок читачів, а саме: автора Андрія Кокотюхи «Бібліотечні перлини».

Бібліотека – філія № 2 Торецької міської центральної бібліотеки з бібліотеками-філіями підготувала онлайн-вікторину «Книга – твій найкращий друг», яку можна пройти за посиланням:  http://surl.li/nwurp  .

Для мешканців Торецької громади, які тимчасово проживають у Дніпрі, в гуманітарному хабі відбулася презентація книжкової виставки «Кидай мишку-Бери книжку!».

Звіровська сільська бібліотека-філія № 23 с. Піщане провела 10 грудня урок-мотивацію «20 причин почати читати».

Центральна публічна бібліотека м. Селидове організовує бібліопростір «Книжковий світ: поринь і залишись».

Бібліотека-філія  м. Українськ проводить  літературну візитівку «Крізь всі часи…» до 80 років з часу публікації (1943) повісті-казки А. де Сент-Екзюпері «Маленький принц». 

Бібліотека-філія смт Цукурине організувала рекомендаційну стежку «Поза сторінками твого підручника».

В рамках Національного тижня читання в Гуманітарному хабі м.Дніпрпо для мешканців Торецької громади відбулася презентація книжкової виставки «Ласкаво просимо до книги!». Всі бажаючи могли взяти необхідні книжки та прочитати їх вдома.

Бібліотека-філія №2 для дітей ЧМ ЦБС  запропонувала тематичний мікс “Читання є популярним”-  це можливість послухати казку про шлях книги до читача. А ще: показати власний читацький досвід, розгадуючи кросворди, додати собі гарного настрою мелодією сопілки та захопитися виготовленням книжкової закладки, що вміє виражати емоції. Цей захід 7 грудня провели бібліотекарі для учнів 3-а і 4-а класів Черкаської загальноосвітньої школи №30.

В рамках акції «Національний тиждень читання» в Покровська бібліотека імТГШевченка пройшов челендж з декламування віршів читачами бібліотеки.

У Комунальному закладі «Бершадська бібліотека» для маленьких користувачів відбувся книготайм «Бути своїми». Бібліотекар знайомила та читала маленьким чомусикам нові дитячі книги, які нещодавно надійшли у фонд бібліотеки. Діти з цікавістю слухали розповіді про захопливі пригоди героїв творів, поринули у світ цікавих історій та отримали насолоду від яскравих книг. На завершення спілкування кожен читайлик обрав собі книгу для читання удома.

Також відбулася літературна вітальня «Єднаймося навколо книги»,  ВООК-вернісаж «Читання піднімає до небачених висот», Літературний вояж «Талант, що прагнув до зірок», які зібрали поціновувачів книги і друкованого слова.

У Війтівській сільській бібліотеці презентована виставка – панорама «Нація, яка читає – непереможна». Завітавши до бібліотеки, користувачі можуть ознайомитись з літературою українських і зарубіжних авторів: Г. Хоткевича, Р.Іваничука, Ю. Мушкетика, С. Жадана, А.Кокотюхи, О.Забужко, Л. Монтномері, Д.Толкін, М.Валтарі.

Рокитнівська селищна бібліотека підготувала для маленьких книголюбів веселу антракцію – “Книжковий адвент-календар”. Умови участі прості: Бути читачем нашої книгозбірні (записатися до бібліотеки); Прочитати 25 книг, які волею долі випадуть у календарі (книги для дітей). Кожен, хто дістанеться фіналу отримає смачний подарунок. Загалом є 100 книг, прочитати потрібно буде 25. Книги обрали цікаві, не товсті, щоб за вечір можна було прочитати.

Мукачівська міська центральна бібліотека імені Олександра Духновича відзначила Національний тиждень читання літературними заходами, присвяченими постаті Миколи Хвильового та сприянню читанню серед громадян, включаючи переселенців.

В Центральній бібліотеці в Кагарлику провели Публічні читання «Читаю улюблене…». Поети та композитори Кагарличчини, що прийшли на зустріч, декламували та виконували власні твори.

Мандрівний бібліопростір Городнянська Централізована Бібліотечна Система поза межами бібліотеки рекламував книги українських авторів, періодику, книжкові новинки. А ще бібліотекарі роздавали друковані видання (“Найпоширеніші розлади і стани здоров’я” та “Алгоритми виявлення неінфекційних хвороб”) та розповідали про пункт скринінгу в бібліотеці, де тепер можна виміряти артеріальний тиск.

Філія #9 Центральної бібліотеки Полтавської МТГ долучилася до акції з своїм коротким фільмом, знятим за мотивами новели «Елегія» цьогорічного ювіляра Миколи Хвильового.

В межах Національного тижня читання в Вінницька обласна бібліотека для юнацтва  відбувся читацький марафон для учнів приватної гімназії “Артинов-Дельфін”. Протягом дня учні різних класів приходили до бібліотеки, щоб почитати книги та поділитись своїми враженнями.

На останній зустрічі Німецького розмовного клубу в Запорізькій ОУНБ говорили про роль книги й читання в нашому житті. Учасники не лише розповіли про свої літературні вподобання, улюблені жанри й авторів, а й торкнулись сучасної літератури та дізнались про найвизначніші літературні премії і книжкові фестивалі України і Німеччини. Учасники познайомились з можливостями і бібліотечними послугами центру «Мова. Культура. Німеччина», який діє на базі відділу документів іноземними мовами ЗОУНБ. Особливий інтерес викликала електронна бібліотека Onleihe, яка містить не тільки книги, але й інші німецькомовні медіа – фільми, аудіокниги, музичні записи.

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)