Національний тиждень читання 2023 (ч. 1)

   4 – 10 грудня 2023 року тривала щорічна Всеукраїнська акція «Національний тиждень читання», організована Українським інститутом книги. Гасло цьогорічного Національного тижня читання — «Бути своїми»: важливість зв’язку між поколіннями, між читачами й літераторами, між усіма українцями, надто під час війни. А у фокусі — постать Миколи Хвильового, 130 років від дня народження якого відзначаємо 13-го грудня.

До Національного тижня читання бібліотеки по всій Україні запропонували своїм користувачам найрізноманітніші заходи та креативні форми активностей на різні вікові та читацькі уподобання.

КЗ “Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека ім. Ф. Потушняка” в рамках Національного тижня читання підготувала   віртуальну виставку нових надходжень відділу художньої літератури. А Тернопільська обласна універсальна наукова бібліотека віртуальну виставку періодичних видань Тернопільської ОУНБ “Непокірний син свого часу”, присвячену 130-річчю великого Миколи Хвильового – видатної постаті, яка стала неодмінною складовою Національного тижня читання 2023 року.

Бібліотека-філія №3 Рівненської ЦБС запропонувала в літературному вернісажі «Цікаві факти про Миколу Хвильового» дізнатись більше про відому постать в українській літературі, одного з представників “Розстріляного відродження” – Миколу Хвильового (1893-1933) – культового українського письменника, який випередив свій час.

Упродовж тижня, в Івано-Франківській обласній бібліотеці для юнацтва, відбулася низка літературно-мистецьких заходів приурочених щорічній акції «Національний тиждень читання», зокрема:

– мандрівка книжковим мегаполісом «Споглядай і читай, яка познайомила з новинками літератури від Українського інституту книги;

– інтелектуальна вікторина «Все про книгу та бібліотеку», в якій користувачі бібліотеки з захопленням та азартом відповідали на запитання вікторини, проявивши себе справжніми книгознавцями;

– тренінг «Читаємо. Обговорюємо. Креативимо». Тренерка з читання та швидкочитання, кандидатка філософських наук, доцентка Івано-Франківського національного медичного університету Наталія Стицюк провела презентацію «Античитання! Історія, яку ти не прочитаєш» для юних шанувальників книги та в ігровій формі командний тренінг.

Кіровоградська обласна бібліотека для юнацтва ім. Є. Маланюка провела засідання літературного клубу «Ліра» – «Передноворічні читання», яку провів письменник Олександр Косенко. Зустріч була присвячена обговоренню літературних творів письменників-земляків та письменників класичної української літератури, а також читанню вголос уривків літературних творів. Говорили про творчість поетів Г. Чубая, В. Гончаренка, Ю. Дарагана, О. Кононенка, С. Пантюка, О. Застеби, В. Володіна, та О. Пашука. Звичайно, згадали і творчість відомих письменників – класиків М. Хвильового, Є. Маланюка та В. Винниченка.

Полтавська обласна універсальна наукова бібліотека імені І.П.Котляревського провела творчу зустріч з молодим, талановитим письменником, автором збірки віршів «Твій листопад» – Олександром Стоєм.

Відбулася творча зустріч з відомою українською письменницею, переможницею конкурсу “Коронація слова” письменницею Олена Колінько.

Сумська обласна універсальна наукова бібліотека провела: читання вголос книги Мартіни Баумбах «Різдво на бузиновій вулиці»; поетичну годину з сумською поеткою Світланою Петренко; ігрову карусель та квест «Час вірити в дива»; літературну вікторину «В гостях у казки»; мовний квест «На книжкових островах: мандруємо разом»; знайомство з дитячими виданнями нового формату, що поєднують друковану книгу з аудіо ручкою TING; огляд книги Євгена Положія «Фінальна епізод (війна, що тривала 400 років)» та інші.

Миколаївська обласна універсальна наукова бібліотека у рамках Національного тижня читання провела  онлайн-зустріч «ЛітСвіт: про літературу і не тільки» з Ярославою Литвин – українською письменницею, неодноразовою лауреаткою та дипломанткою Міжнародний літературний конкурс “Коронація слова”, лауреаткою літературного конкурсу видавництва «Смолоскип», художницею, мандрівницею, волонтеркою. Також за допомогою генератора RANDOM.ORG було визначено автора запитання, який отримав у подарунок іронічний пригодницький роман «Рік розпусти Клауса Отто Баха» з автографом.

А 6 грудня запросила учнів Миколаївський ліцей імені Миколи Аркаса взяти участь у квест-грі «За лаштунками книгосховища», що проходила у рамках Національного тижня читання. Опинившись у замкненому книгосховищі, в оточенні «бібліостраховиськ», учасники розгадували загадки, складали пазли, розв’язували ребуси та шаради, щоб знайти цифровий код, за допомогою якого відкривається замок. Винагородою за успішне проходження квесту стали смаколики з побажаннями від Святого Миколая.

Бібліотеки Хмельницької МЦБС приєдналися  до загальноукраїнської події. Бібліотека-філія №8 ім. І. Іова провела цикл цікавих подій та познайомила наймолодших учнів Ліцею №13  з бібліотекою та  світом книг.

Бібліотекарки філії №11 організували для учнів 11 класу СЗОШ № 27 ім. Дмитра Іваха літературно-музичну зустріч «Поезія — це завжди неповторність». Головними особами творчого заходу були поетка Марія Лисайчук та режисер, журналіст, громадський діяч Василь Гринчук. Гість для молодих учасників літературної події виконував пісні на віршовані рядки пані Марії.

Бібліотекарки філії №7  завітали з бібліовізитом до учнів школи №18. Для школярів влаштували книжковий показ «Книги дарують світло». Під час зустрічі поговорили про користь читання. Присутні ділилися враженнями про улюблені книги. Бібліотекарки ж познайомили учнів з літературними новинками, які діти мали можливість взяти додому почитати.

Чернівецька обласна універсальна наукова бібліотека імені М.Івасюка організувала поетичну зустріч «Поезія єднає серця» на яку завітала письменниця, поетеса, журналістка,  членкиня Національної спілки письменників України, голова Громадської Організації  «Спільнота митців «АртГвард і Я» Марина Провоторова. Письменниця родом з міста Сєвєродонецьк, який зруйнувала росія. Тому більшість щемливих ліричних поезій, які читала авторка, були присвячені рідному місту, природі Луганщини, дітям, родинному затишку,  який зруйнувала війна, та надією на майбутнє відродження Сєвєродонецька після Перемоги.  Авторка  презентувала  книгу – путівник «Місто із спогадів – снів». Родзинкою заходу стала презентація кліпу  гурту “MENTHOL” на пісню «Поки ти спиш». Автором музики, слів та ідеї кліпу виступив фронтмен гурту Кирило Проваторов, син письменниці.

Протягом тижня у книгозбірнях Луцької громади тривали культурно-просвітницькі заходи. Зокрема, 6 грудня у бібліотеці села Озерце  презентація книжкових новинок “Читай українське”, а у бібліотеці №10 міста Луцька для дорослих зустріч з кращими читачами книгозбірні.

7 грудня у бібліотеці села Княгининок тривала веломандрівка “Країна книжкова — країна казкова”. Того ж дня у центральній бібліотеці для дітей у Луцьку провели інтерактивне читання, а у центральній бібліотеці для дорослих в рамках літературного клубу обговорювали книгу Умберто Еко “Ім’я Рози”.

8 грудня у бібліотеці №3 для дорослих до 160-тиріччя від дня народження українського письменника Бориса Грінченка читачам представили літературний портрет “Лицар української державності”. Того ж дня у бібліотеці села Одеради пройшла читацька акція “Я прочитав — я рекомендую”.

Завершився тиждень читання у Луцькій громаді 10 грудня у бібліотеці №2 для дітей творчо-літературною грою-квестом “Ліга непарних шкарпеток”.

Бібліотека на Осінній  м. Дніпро присвятила урок – літературний портрет ”Будівничий нової літератури” Миколі Хвильовому, у ліцеї номер 3. Бібліотекарі познайомили учнів з життям письменника, його світоглядом, пошуками самостійних шляхів української культури, його гаслами ”Геть від москви” і ”Дайош Європу”; презентували дві новели: ”Я (Романтика)” і ”Дорога і ластівка”.

Чернігівська обласна бібліотека для дітей до Національного тижня читання розпочала акцію створення активної виставки «Ці книги радять читачі» та запрошують поділитися враженнями про свої улюблені книги.

З 4 грудня до 10 грудня 2023 року потрібно було створити власну історію про книгу, яка справила враження, свої читацькі уподобання чи і міркування про важливість читання і надіслати на пошту Чернігівської обласної бібліотеки для дітей: chernigivodb@ukr.net. Формат будь-який: текст з фото або відео-ролик. Читацькі історії протягом тижня читання розміщувалися на фейсбук-сторінці бібліотеки.

Бібліотека для дітей на Лісовому м. Київ запрошували до читання найменшеньких. Вихованці дитячого садочку з величезною радістю брали участь в голосних читаннях з елементами театралізації, згадували улюблених казкових героїв та активно їх зображали.

У Публічній бібліотеці Чортківської міської ради до Національного тижня читання розпочався Різдвяний Адвент. Найменші читайлики та їхні матусі взяли участь у читаннях до Дня Святого Миколая. Діти читали найцікавіші новинки різдвяної тематики. Багато вражень отримали від виготовлення годівничок для пташок.

У Нововолинській центральній міській бібліотеці проводилися цікаві зустрічі з письменниками, обговорення книг, літературний флешмоб. Зокрема, 4-го грудня з читачами зустрілася письменниця Віталіна Макарик, а 5-го грудня говорили про творчість Світлани Бусел-Костюк.

Свалявська публічна бібліотека провела літературний івент.  В програму події входили: читання у голос віршів, прози, казок, а також обговорення улюблених літературних творів.

 

Далі буде…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)