Грантові можливості

УКФ розпочав прийом заявок на грантову програму «Культурна спадщина»

   З 4 грудня Український культурний фонд розпочав приймати заявки на грантову програму «Культурна спадщина». Кінцевий термін подачі – 31 січня 2024 року

Цілі програми «Культурна спадщина»:

  •  підтримка проєктів спрямованих на створення нових експозицій та оновлення тих, що вже існують, диджиталізація друкованих матеріалів, музейних об’єктів, архівних документів; аудіовізуальних матеріалів, архітектурних й археологічних пам’яток; реставрація, оцифрування об’єктів матеріальної та нематеріальної культурної спадщини, зокрема пошкодженої в ході російської агресії чи наразі перебувають під загрозою, створення інструментів та платформ для їхньої презентації та популяризації в Україні та за кордоном.
  • підтримка проєктів спрямованих на вивчення, збереження нематеріальної культурної спадщини через нові форми та підходи, в тому числі важливих історико-культурних питань з контраверсійними поглядями в українському культурному просторі, які сприятимуть утвердженню української ідентичності, консолідації української нації та налагодженню суспільного діалогу довкола складних питань минулого через дослідження та популяризацію української культурно-історичної спадщини. 
  • створення інтерактивних бібліотечних та музейних просторів, впровадження архівних, бібліотечних та музейних послуг доступних онлайн.
  •  створення широкого спектру активностей наживо та онлайн, в тому числі для маломобільних (інклюзивних) категорій населення, впровадження імерсивних технологій.                
  • збільшення кількості споживачів культурного продукту шляхом використання нових форм та підходів, зокрема осучаснення музейних просторів; запровадження нових форм експозицій задля ефективної презентації колекцій (покази, інсталяції, інтерактивні, віртуальні, гібридні та живі виставки) для українських і закордонних споживачів, підвищення виставкових стандартів.

Програма складається з двох ЛОТів:

  • • ЛОТ №1 «Диджиталізація» (пріоритети підтримки та інструкція – за посиланням).
  • • ЛОТ №2 «Кроссекторальні проєкти зі збереження культурної спадщини» (пріоритети підтримки та інструкція – за посиланням).

Хто може бути заявником програми:

  • юридична особа всіх форм власності або фізична особа-підприємець, що зареєстрована на території України відповідно до чинного законодавства не менше, ніж за 1 рік на дату початку конкурсного відбору (за виключенням тимчасово окупованих територій України) та має відповідний досвід діяльності у сфері культури.

Який розмір фінансування можна отримати:

  • ЛОТ №1 «Диджиталізація»: мінімальна сума гранту (не може бути зменшена): 500 тис. грн; максимальна сума гранту (не може бути збільшена): 1 млн. грн.
  • ЛОТ №2 «Кроссекторальні проєкти зі збереження культурної спадщини»: мінімальна сума гранту (не може бути зменшена): 500 тис. грн; максимальна сума гранту (не може бути збільшена): 2 млн. грн.  

Які проєкти можна реалізувати: 

  • ЛОТ №1 «Диджиталізація»: експозиція / реекспозиція (онлайн); віртуальна екскурсія (в тому числі мультимедійний аудіогід, 3D-тур); цифровий експонат (3D-модель, мультимедійна голограма); цифровий опис, каталог, фонд, колекція, зібрання.
  • ЛОТ №2 «Кроссекторальні проєкти зі збереження культурної спадщини»: кроссекторальний проєкт зі збереження культурної спадщини (проєкт може включати у себе дослідження, використання інноваційних кросекторальних інструментів для збереження та популяризації матеріальної та нематеріальної спадщини).

Як взяти участь:

  1. Ознайомитись з інструкціями до конкурсу, де зазначені календар та процедура відбору заявок, а також відповіді на всі можливі питання.
  2. Зареєструватись на сайті УКФ як заявник.
  3. Обрати програму «Культурна спадщина» та відповідний ЛОТ, заповнити заявку та підписати її ЕЦП. За цим посиланням є покрокова інструкція «Як подати заявку?».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)