Інноваційний бібліотечний досвід Хмельниччини

  22 листопада 2023 р.  відбувся онлайновий марафон інноваційного досвіду публічних бібліотек України, організований ВГО Українська бібліотечна асоціація. Цього разу своїми інноваційними напрацюваннями поділилися бібліотеки Хмельниччини. Модерувала захід директорка Хмельницької ОУНБ Катерина Чабан.

Стартував марафон знайомством з досвідом Хмельницької обласної бібліотеки для молоді.  Директорка книгозбірні Вікторія Задорожна розповіла про створення Музею-майстерні «Бібліотечний спротив», відкриття якого відбулося у грудні 202 року. Музей було створено  спільно з Національним військово-історичним  музеєм України та ГО «Труханівська Січ -Коло. медіа» за підтримки Святогірської міської військової адміністрації та 81 окремої аеромобільної бригади.

Мета музейної локації – ознайомити колег і пересічних жителів міста з тими проєктами, які вже реалізовані бібліотекою, надихати інших наслідувати приклад волонтерства, а крім того, це ще один музейний простір у місті для екскурсій та заходів національно-патріотичного спрямування.

У виокремленому приміщенні бібліотеки розміщено: 3 фотостенда, які презентують волонтерську діяльність бібліотеки, нагороди за волонтерську діяльність, а також інсталяція  з артефактами війни, завезеними з  зони бойових дій. Артефакти музею мобільні, використовуються під час проведення вуличних акцій та соціокультурних заходів з національно-патріотичного виховання. У приміщенні музею плетуться сітки ( за цей ас створено більше 200 сіток), на базі музею виготовляються обереги, листівки для бійців на передову, простір музею використовується для волонтерської діяльності, локацію використовують місцеві медіа для репортажів тощо.

Директорка Теофіпольської центральної бібліотеки Теофіпольської селищної ради Світлана Рудик розповіла про освітній проєкт «БібліоХаб – центр коаліції допомоги», відкриття якого відбулося  в травні 2023 року. Проєкт став переможцем у конкурсі «Час діяти, Україно!» від фонду «МХП-Громаді».

Філія «Рідний край» ПрАТ «Зернопродукт МХП» спільно з фондом виділили на цей проєкт 180 000 грн, за які було відремонтовано приміщення та виготовлені стелажі для книг. Загалом  на реалізацію проєкту пішло близько 1 млн. грн., надійним партнером виступила Теофіпольська селищна рада та ціла низка благодійників. Тепер це чудовий сучасний творчий простір із бібліотекою (близько 5 000 книг навчальної, науково-популярної, художньої та дитячої літератури), комп’ютерами, інтернетом, проектором та затишними місцями для читання, роботи та обговорення нових ідей. Відвідувати його можуть усі бажаючі жителі та гості громади. 

На базі бібліотеки діє хаб цифрової освіти, проводяться арт виставки місцевих авторів, тренінги з молоддю, презентації книг, зустрічі з представниками юридично, медичної справи; засідання краєзнавців, проводяться освітні семінари для розвитку громад; проводяться акції на допомогу ЗСУ. З відкриттям оновленої бібліотеки, у рази зросла відвідуваність бібліотеки та з’явилося 500 нових читачів.

Своїм досвідом налагодження тісної співпраці із сільськими бібліотеками поділилась Хмельницька міська централізована бібліотечна система, У громаді нараховується  15 міських та 14 сільських бібліотек, що були приєднані до територіальної громади не так давно. Про реалізацію проєкту «Візитівка мого села» розповіла завідуюча методично-бібліографічного відділу Іванна Білик.

Було проведено цикл культурно-просвітницьких заходів зі спільною назвою «Візитівка мого села» у старостинських округах Хмельницької міської територіальної громади з метою ознайомлення містян з сільськими місцинами, їх родзинками та культурою краю. Для кожного села громади були розроблені  буклети, які презентували особливості цього села, багатство місцевої культурної спадщини. Загалом було проведено 5 заходів, залучено 15 бібліотек та 6 колективів ЦКД з філіями, створено 22 буклети про історію сіл громади та охоплено понад 1000 осіб громади, налагоджено співпрацю з усіма культурними закладами старостатів.

Своїм досвідом по реалізації проєкту з медіаграмотності «Мандрівний інформаційний детокс шатер «Медійні» поділилась директорка Чемеровецької центральної бібліотеки  Марія Кульпінська, Мета проєкту – поширити знання з медіаграмотності  в сільській місцевості, привити навики критичного мислення та навчити відрізняти факт від фейку. Для проведення заходів в рамках проєкту було придбано шатер та 20 розкладних стілець. Інформаційні заходи по селам проводилися із залученням фахівців спільно з ГО «Ініціативні громадяни Чемеровеччини» протягом липня-вересня 2023 року  за підтримки Фонду «Освіта для демократії» та ГО «Наша подія». Були проведені: тренінг «Що таке фейк та як його розпізнати?» (с.Сокиринці); інфо-ретрит «Як розуміти соціальні мережі» (с.Кучаївці); тренінг «Поведінкова залежність від гаджетів»; воркшоп «Новинна грамотність» (с.Юрківці); брейн-штормінг «Медіаграмотність у запитаннях та відповідях» (с.Біла); SOS-година «Шахрайство: як не потрапити і не продукувати» (с.Чорна) із залученням представників правоохоронних органів. Було проведено 12 активностей, залучено 7 бібліотек та 15 спеціалістів різних галузей, охоплено близько 400 осіб. Проєкт планують продовжити наступного літа, наразі триває XR-виставка “Справжні причини війни, або як працює російська пропаганда”.

Бібліотекам як осередкам популяризації художньої книги, творчості місцевих авторів присвячений проєкт «Обласний літературний тур»: популяризуємо українських письменників, який представила заступник директора Хмельницької ОУНБ Олена Баворовська. Проєкт реалізовувався у партнерстві  з Хмельницьким обласним літературним музеєм, Обласною організацією НСП України, бібліотеками ТГ  та іншими закладами культурами.  В рамках проєкту було здійснено 2 літературні тури, присвячені творчості особистостям та творчості письменника, поета, засновника музею “Літературна Хмельниччина”  Миколи Мачківського та поета, прозаїка Григорія Храпача.

Про проєкт «#Вірш_у_ кадрі», спрямований на популяризацію поезії, розповіла провідний бібліотекар Центральної бібліотеки Ленковецької селищної територіальної громади Марина Жук. Проєкт спрямований на збільшення україномовного контенту у популярних соціальних мережах та популяризацію найкращих надбань української класичної поезії, сучасної поезії, творчості поетів рідного краю. Проєкт реалізується на голому ентузіазмі  учасників завдяки підтримці друзів бібліотеки, до творчої команди входять і працівники бібліотеки, і митці, які створюють фахові відеороліки. Наразі, бібліотека у пошуку грантодавців, які б змогли підтримати проєкт. Творча група наразі працює над новим проєктом – короткометражним фільмом за сценарієм Артура Закордонця    «Іскри Божі, що погасли…».

Директорка Хмельницької обласної бібліотеки для дітей ім. Т.Г.Шевченка Валентина Черноус  презентувала проєкт «Вільна мама». Основною метою послуги є інтеграція мам та дітей з числа внутрішньо переміщених осіб в приймаючу громаду, шляхом надання батькам вільного особистого часу для саморозвитку, пошуку роботи, вирішенню побутових справ та інше. Змістом послуги є організація дозвілля та розвиваючих занять з дітьми, заходів із психологічної реабілітації через проведення творчих майстер-класів, активних ігор та завдань на логіку й мислення; занять з виховання культури мовлення і спілкування, арт-терапії, казкотерапії, дидактичних ігор з патріотичного виховання і знайомство з українською культурою та місцевим регіоном тощо.

З батьками бібліотекарі працюють окремо. Залучають до цієї роботи психологів, педагогів, юристів та інших фахівців. З жінками-переселенками проводять тренінги з психоемоційної підтримки, інфомедійної грамотності, кібербезпеки, обговорюють питання виховання дітей, їх складної поведінки, сімейних проблем, насильства.

Про свій досвід організації роботи з дітьми ВПО розповіла директорка бібліотеки-філії для дітей №6 Кам’янець-Подільської МЦБС Олена Галенко. Проєкт «Бібліотека – вітрила мрії та надії» у співпраці з ГО «Пролісок – Бердянськ» в рамках проєкту  «Смарт Хаб «Вітрила твоєї Мрії». За весь час дії проєкту  в майстер-класах прийняли участь 1715 дітей (із них 573 дітей ВПО), проведено 80 майстер-класів, 8 занять з використанням 3Д-ручки, 8  8 занять з роботом Альфа.

На завершення марафону заступник директора Наукової бібліотеки Хмельницького національного університету Оксана Мацей розповіла про досвід використання ШІ в бібліотечній практиці.

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)