«Бібліотека – територія добра та надії»

Продовжуємо знайомити з проєктами лавреатів Всеукраїнського конкурсу Української бібліотечної асоціації «Бібліотека року» 2023.

Сьогодні презентуємо проєкт від КУ «Міська публічна система міста Запоріжжя»  .

“І вся ця краса, гармонія змісту і форми – завдяки тому, що тут, не покладаючи рук, працюють світлі сучасні люди. І до світлих стильних людей тягнуться, як до сонця, інші світлі люди. Навіть у темні часи. Переможемо. В тім числі завдяки таким бібліотекам переможемо”.

Марина Павленко.

   Комунальна установа «Міська публічна система міста Запоріжжя» має успішний досвід реформування. Останні декілька років міська влада Запоріжжя приділяє чималу увагу розвитку бібліотек. Суттєві зміни відбулись у важливому: з’явились сучасні інтер’єри, автоматизовано більшість процесів роботи, з’явились нові послуги і проєкти.

Завдяки бібліотечній реформі, 1 вересня 2022 року, відкрилася ще одна, 11 оновлена бібліотека, яка має інклюзивне спрямування. Сучасна бібліотека розташована у Вознесенівському районі міста Запоріжжя по вул. Незалежної України, 68а. Її відкрито у складний для країни час, у прифронтовому місті, яке постійно обстрілює ворог, і в той час, коли користувачам, як ніколи, потрібна її підтримка.

Реконструкцію закладу було розпочато Департаментом культури і туризму Запорізької міської ради, ще у мирному 2021 році (з місцевого бюджету було виділено 2.3 млн грн). Підготовка йшла поступово і включала, також, публічні обговорення.

У  Центральній бібліотеці КУ «МПБС м. Запоріжжя» було організовано панельну дискусію  «Інклюзивна бібліотека – стратегія, ресурси, можливості», де до розробки концепції діяльності інклюзивної бібілотеки долучились досвідчені фахівці та  партнери: Запорізьке обласне відділення Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Українська Спілка інвалідів – УСІ»; комунальний заклад вищої освіти «Хортицька національна навчально-реабілітаційна академія» Запорізької обласної ради; Запорізький Національний Університет (ЗНУ) – кафедра спеціальної освіти та психології; Запорізька обласна організація Українського товариства глухих; Запорізька обласна організація ТОВ «Червоного Хреста України». Спікери та гості заходу, спеціалісти з освітньої та соціальної інклюзії, виносили на розгляд важливі проблеми та пропозиції аби зробити максимально ефективною діяльність нової бібліотеки, використовуючи весь потенціал оновленого простору та враховуючи потреби користувачів, щоб у майбутньому робота нової бібліотеки якнайкраще забезпечила соціальну взаємодію людей з особливими потребами, їхню подальшу самореалізацію, всебічний розвиток та соціалізацію в суспільстві.

В результаті довгої і змістовної роботи, з’явилась не просто книгозбірня, але й величезний світ соціальних комунікацій, справжній культурний центр з новими книгами, сучасними технологіями і послугами. Максимально все зроблено для ефективної діяльності бібліотеки, використано весь потенціал закладу та враховано потреби користувачів. Дотримано всі вимоги щодо архітектурної безбар’єрності і доступності для людей з інвалідністю, враховано потреби кожної людини – людини з порушеннями опорно-рухового апарату, з порушеннями зору, слуху. Облаштовано пандус, вбиральню, проходи для зручності пересування читачів на візках. По всій площі бібліотеки є спеціальна тактильна розмітка для людей з порушенням зору, усі таблички з надписами дубльовані шрифтом Брайля.

У дизайні бібліотеки, де переосмислено весь простір, з`явились цікавинки для дітей: «бібліосхованки», активна зона ігро-rооm, релакс-відпочинок, ляльковий театр.

Важливим стало поповнення книжкового фонду спеціальною літературою. Департаментом культури та туризму Запорізької міської ради та за підтримки міської влади придбано літературу на півмільйона гривень: 43 комплекти (це приблизно 250 книг) шрифтом Брайля та 72 книги вісімнадцятим кеглем для людей з порушенням зору. Книги призначені для різних вікових категорій та різних інтересів читачів.

Для людей з порушенням слуху встановлено сервіс УТОГ – інноваційне рішення від ВГОІ «Українське товариство глухих», з яким стає доступним відеозв’язок з професійним перекладачем жестової мови 24 години на добу, 7 днів на тиждень. Це допомагає долати бар’єри та дозволяє жити повноцінним життям кожному, хто спілкується жестовою мовою.

Війна внесла зміни у життя всієї України, розподіливши життя на «до» та «після»,  ставши справжнім випробуванням для бібліотечної системи міста на життєздатність та витривалість. Запоріжжя стало місцем першої зупинки для багатьох, хто їхав з окупованих місць. За офіційними даними, за період військової агресії до Запоріжжя переїхало понад 230 тис осіб. Внесок бібліотеки у згуртованість суспільства найкраще проілюстровано у сучасному просторі, діяльність якої спрямовано на те, щоб люди не почували себе самотніми та чужими у скрутні часи. Консультативні послуги про роботу органів та установ, допомога в оформленні документів і виплат, інформації щодо отримання гуманітарної допомоги – важливі питання що виникають серед відвідувачів щодня, які допомагають вирішувати працівники бібліотеки.

За підтримки адміністрації, використовуючи всі накопичені знання і досвід, колектив бібліотеки, як частина великої команди КУ «МПБС м. Запоріжжя», став на підтримку тих, кому необхідна допомога. Отже, в умовах війни, виникла ідея проєкту «Бібліотека – територія добра та надії» – який став актуальним і важливим не тільки для людей з інвалідністю, а й спрямований на підтримку внутрішньопереміщених осіб всього південно-східного регіону.

В рамках цього проєкту для вимушених переселенців проводяться індивідуальні та групові психологічні тренінги, релакс-заняття, майстер-класи, консультації, зустрічі з спеціалістами, послуги бібліоняні, бібліотерапія, «English на подушках».

Покинуті домівки, друзі, дистанційне навчання, повітряні тривоги – це все впливає на життя та психологічний стан дорослих та дітей. Що вже казати про діток, які мають певні проблеми та особливості. Саме бібліотека продовжує робити дозвілля таких дітей більш змістовним та насиченим, щотижнево для них працює «Бібліоняня». Працівники бібліотеки та фахівці з інклюзивної освіти постійно проводять для дітей спеціальні ігри, розвантажувальні вправи, розвивальні заняття. Послугами «Бібліоняні» за цей період скористалися 420 користувачів.

В рамках проєкту впроваджується послуга під назвою «English на подушках», яка розроблена для дітей різного віку. Дітей формують у певні невеликі групи, в залежності від віку та рівня знань іноземної мови. Щоб заняття для малечі були цікавими та мотивуючими, вчителі озвучують їм новий матеріал в ігровій формі. У невимушеній комфортній атмосфері діти читають, слухають завдання, дивляться мультики англійською мовою, сидячі на подушках.

Завдяки нашій співпраці з адміністраціями, які переїхали з окупованих міст, нам вдалося підтримати дітей з інвалідністю, в тому числі серед ВПО. Не зважаючи на важкі часи, нам вдалося підняти настрій та зробити життя та дозвілля особливих дітей більш яскравим та змістовним, бо цим дітям вкрай необхідна наша підтримка та тепло. Для них було проведено щомісячно урочисті заходи «Бібліотека і книга -твій вірний друг». Діти, їх батьки та гості заходу мали можливість познайомитися з новою інклюзивною бібліотекою нашого міста. Дітям було представлено цікавинки літератури, які є в бібліотеці. Проведено віртуальну подорож відомими бібліотеками світу, вікторину знавців казок, та майстер-класи з виготовлення власної книжечки. Діти були у захваті від можливості поспілкуватися та побачити світ навкруги себе. Такі заходи проходять постійно, їх відвідали понад 400 осіб.

В рамках проєкту впроваджуються заходи з Бібліотерапії – нова, і заснована на методі арттерапії послуга з регулярними зустрічами для дорослих. Передбачено використання літератури як інструменту для самоаналізу і покращення психологічного стану людини. Модератором заходу виступає психологиня Анастасія Станіщук. Учасники заходу зачитують невеликий текст, після чого обговорюють відчуття, думки, які виникли, йдуть обговорення як це корелює з особистим життям. Далі користувачі фантазують над продовженням історії. Як показує практика, це допомагає сформувати нові шляхи розв’язання власної проблеми, або ж її переосмислення, через дії головного героя чи героїв тексту. Групова робота дозволяє гостям відрефлексувати щодо власних проблем, створити коло однодумців та познайомитися з новими людьми. «Повага до свого емоційного стану – запорука психологічного здоров’я» – під таким гаслом проходять заняття. До Бібліотерапії планується залучити щонайменше 180 користувачів.

Важливою складовою проєкту «Бібліотека – територія добра та надії» є можливість соціально-культурної реабілітації та соціалізації дітей з інвалідністю через власну творчість. Можливість підтримати й розвивати свій  творчий потенціал, прагнення до самовираження і саморозвитку, формуючи відчуття повноцінного життя.

 У бібліотеці проходила виставка картин «Як я бачу світ» відомої у Запоріжжі художниці, режисерки, журналістки, громадського діяча та волонтерки Маріанни Смбатян. Ця людина з дитинства пересувається за допомогою колісного крісла і є взірцем сили духу та великого таланту. Маріанна презентувала свої роботи та роботи своїх учнів. Також художниця провела серію майстер-класів з малювання аквареллю. Як режисерка і сценарист, Маріанна проводить заняття з ораторського мистецтва «Як легко спілкуватися з людьми». Так, в просторі бібліотеки вдалось згуртувати талановиту молодь, яка надихається творчістю та оптимізмом.

Сумісно з Всеукраїнською громадською організацією «Українська спілка інвалідів – УСІ» бібліотека організувала виставку фоторобіт «У всьому бачити красу» волонтера, талановитого запорізького фотохудожника Євгена Мерзликіна. Євген з дитинства має порушення зору, і завдяки наполегливій праці та самовдосконаленню він досяг творчих успіхів у своєму житті.

Не обділені увагою і батьки дітей з інвалідністю, які також потребують підтримки та розуміння Працівники бібліотеки постійно запрошують фахівців з благодійних фондів «Посмішка UА», «Психологи на війні» для проведення індивідуальних та групових психологічних тренінгів. Зустрічі проводяться на постійній основі.

Працівники бібліотеки стабільно підвищують свій рівень кваліфікації у роботі з інвалідами завдяки онлайн-освіті, беруть активну участь у нарадах, семінарах, форумах з інклюзії, засіданнях за круглим столом, тренінгах, майстер-класах з питань організації інклюзивної освіти; взаємодіють з кафедрами спеціальної освіти та психології КЗВО «Хортицької національної реабілітаційної академії», Запорізького національного університету, з громадською організацією «Українська Спілка Інвалідів -УСІ», інклюзивно-ресурсний центр по Вознесенівському району міста Запоріжжя.

У травні 2023 року колектив бібліотеки взяв участь у регіональній конференції «Безбар’єрна Україна», на якій обговорювались питання безбар’єрного та відкритого суспільства, де кожен відчуває, що до нього ставляться з повагою попри будь-які ознаки й статуси та знає що у нього є рівний доступ до можливостей. Також на конференції відбулась презентація «Довідника безбар’єрності», створеного за ініціативи першої леді України Олени Зеленської, один екземпляр отримала саме наша бібліотека до свого книжкового фонду.

Бібліотеці інклюзивного спрямування за адресою вул. Незалежної України, 68а, Комунальної установи «Міська публічна система міста Запоріжжя», 1 вересня виповниться рік. Попереду – задуми, які хотілося б реалізувати. У планах бібліотеки створення онлайн-платформи з навчальними й методичними матеріалами для різних категорій користувачів, що допоможе надавати бібліотечні послуги дистанційно, розробка низки форм та методів інформаційно-бібліотечної роботи на допомогу педагогам.

Важливим є впровадження нових ідей і послуг, саме тих, які є актуальними для мешканців нашого міста та ВПО. Сподіваємось, що в тісній співпраці та взаємодії, бібліотека буде і надалі, тим місцем акумуляції та реалізації найсміливіших ідей, зможе зробити свій внесок у відбудову нашої країни та залишатиметься простором натхнення і підтримки.

 Нехай сповнений любові відгук, нашої улюбленої письменниці Марини Павленко, надає колективу і користувачам бібліотеки, сили та витримку, сповнює вірою у майбутнє: «Жива, сучасна, тепла, привітна, затишна, світла, стильна, розкішно укомплектована, свіженька, лакшерна, сповнена вогнем ентузіазму – це тільки частина епітетів, які спадають на думку, коли згадую свій візит в міські бібліотеки Запоріжжя. Той візит незабутній, бо все в ньому було ідеально і феєрично, всі зустрічі пройшли в супер душевній та атмосферній обстановці. Упевнена, так тут відбувається з кожним запрошеним автором. На кожній зустрічі з читачами».

 

За матеріалами прокту від Неллі КРАМАРЕНКО, в.о. директора КУ «МПБС м. Запоріжжя»                                            

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)