Підтримка бібліотеками ветеранів та членів їх родин

   Бібліотеки з перших днів повномасштабного вторгнення росії в Україну виступили волонтерськими центрами, основний напрямок роботи яких – допомога нашим захисникам. Самостійно та у співпраці з волонтерськими організаціями бібліотеки збирають кошти, проводять благодійні ярмарки, формують посилки на фронт, виготовляють смаколоки та трав’яні збори, плетуть маскувальні сітки, шиють білизну, готують перев’язувальні матеріали, збирають україномовні книжки, щоб передати їх на фронт та в шпиталі.

Окремої уваги потребує підтримка ветеранів та членів їх сімей, військові, що перебувають на тривалому лікуванні у шпиталях та отримали інвалідність.

Так, Сихівська WIKI бібліотека закликає мешканців району доєднатись до акції зі збору україномовних книг для військових та ветеранів, які проходять лікування та реабілітацію в львівських госпіталях. Тернопільська обласна універсальна наукова бібліотека започаткувала акцію «Книжка — джерело води живої», у рамках якої збирають літературу для поранених воїнів, що лікуються на Тернопільщині. За допомогою видань (а збирають саме україномовні книжки) у госпіталях створюють літературні куточки.

Черкаська обласна бібліотека для юнацтва імені Василя Симоненка оголосила збір книжок для воїнів, що лікуються в місті. Закликають поділитися виданнями і таким чином «озброїти воїнів». 

Рівненська обласна бібліотека для молоді провела збір книг для військових, які перебувають на лікуванні у медзакладах області. Це спільна ініціатива книгозбірні і патрульної поліції області. Збирають книги для українських військових, які перебувають у госпіталях і у Чернівецькій обласній універсальній науковій бібліотеці імені Михайла Івасюка.

У Дніпропетровській обласній бібліотеці для молоді ім. М. Свєтлова шиють наволочки на подушки нестандартних розмірів для особливих потреб поранених захисників України, які перебувають на лікуванні в госпіталі. Проект гуманітарної підтримки військових та цивільних реалізується завдяки допомозі Асоціація Дніпровських скаутів – СКІФ і Hufiec ZHP Nowy Dwór Mazowiecki.

Також у бібліотеці провели семінар «Психологічна допомога військовослужбовцям». До семінару доєдналися волонтери, які працюють у лікарнях міста. Кваліфікований психолог Підгорна Марина провела навчання, як правильно спілкуватись з пораненими бійцями, відповіла на численні запитання присутніх.

У Кременчуці  на початку року стартував курс каністерапії, у межах якого волонтери спільно з кінологами та психологами проводитимуть ряд психологічних тренінгів з залученням собак. Такі заняття добре підходять для емоційної підтримки членів сімей захисників (в тому числі загиблих), а також ветеранів війни. КЗК «Кременчуцька міська публічна бібліотека» разом з Громадською організацією «Молодіжна організація інвалідів, ветеранів війни (АТО) «Струни серця» долучилась до реалізації проєкту «Радість дотику» .

У квітні 2023 року у Рівненській обласній бібліотеці розпочалися практичні заняття у рамках першого двоетапного реабілітаційно-відновлювального табору «Життя після війни» для військових, що втратили зір на війні.

Проєкт «Життя після війни» спрямований, в першу чергу, на повернення до незалежного, активного життя військових, які втратили зір. Тому в навчально-тренінговому центрі бібліотеки захисники знайомилися зі шрифтом Брайля і вчилися ним друкувати, вчилися писати та малювати грифелем на спеціальній дощечці, практикували шрифт Гебольда для вираження своїх думок та почуттів. Тифлопедагог Ніна Асєєва ознайомила воїнів з теоретичними і допомогла оволодіти практичними навичками.

Тренер інтернет-центру Інтернет-центр “Окуляр” Рівненської обласної бібліотеки Петро Поліщук провів навчання програмам невізуального доступу до екрану персонального комп’ютера та мобільних пристроїв.

Також тифлопедагог Василь Гошовський складав рельєфний план маршруту на місцевості для формування уявлень про відкритий простір і орієнтування в ньому.

Керівником проекту є виконавчий директор Громадської спілки «Сучасний погляд» Олеся Перепеченко.

У липні 2023 р. на Рівненщині  відбувається вже другий такий табір. Цього разу учасниками табору стали шестеро ветеранів з дружинами з різних регіонів та міст України: Києва, Білої Церкви, Жовтих вод (Дніпропетровщина), Бердянська та Червонограда (Львівська область). Фахівець Рівненської обласної бібліотеки, тренер-консультант Інтернет-центру «Окуляр» Петро Поліщук долучився до роботи реабілітаційно-відновлювального табору «Життя після війни» для військових з втратою зору та членів їх сімей. Упродовж двох тижнів навчав ветеранів користуватися смартфонами та мобільними додатками, які розроблені спеціально для незрячих; працювати з комп’ютером за допомогою програм екранного доступу та користуванню GPS-навігаторами.

У Волинському обласному госпіталі ветеранів проводився «Тренінг мовленнєвої та голосової ефективності» від #клуб_саморозвитку Волинська обласна бібліотека для юнацтва та #ОсвітнійХабВолині.

Метою тренінгу є покращення вміння користуватися голосом, як засобом комунікації з оточуючими людьми. За допомогою запропонованих вправ, учасники тренінгу, вчилися покращувати вимову, інтонацію, гучність і ритм мовлення, а також ефективно контролювати дихання, що допомагає уникати напруження і дискомфорту в голосі при тривалому спілкуванні. Окрім того, тренінг допомагає поліпшити загальну впевненість в собі.

Рівненська обласна бібліотека для молоді у рамках школи майстерності «Бібліопрофі» провела тренінг на тему “Психологічні особливості комунікації з військовими” для працівників бібліотеки. Заняття відбулось спільно з КЗ «Будинок Ветеранів» РМР, спікером виступив Максим Чубик, офіцер, психолог з 20 річним досвідом тренера. Розбиралися основні питання у взаємодії з військовими, які турбують найбільше, а саме: агресія, маніпуляція, страх, тривога, відчуття провини. Та визначили як з ними справлятися. Учасники отримали цінні для себе рекомендації, які їм допоможуть в покращенні комунікації з військовими.

У Тернопільській обласній універсальній науковій бібліотеці стартував проєкт «Психологічно-мистецькі студії «Дім». Це арт-простір для внутрішньо переміщених осіб, військовослужбовців і їхніх сімей, де можна безкоштовно отримати фахову психологічну консультацію від спеціалістів-психологів та арт-терапію. Учасники авторських вечорів матимуть змогу поринути у світ мистецтва, разом із художником, волонтером, меценатом благодійних проєктів та акцій і дуже харизматичним чоловіком — Рустамом Давлетовим.

Упродовж реалізації проєкту планується проведення 10 мистецьких майстер-класів і 10 психотерапевтичних занять для дітей і дорослих.

Тернопільське обласне відділення Всеукраїнської громадської організації «Українська бібліотечна асоціація» взяло участь у конкурсі проєктних грантів за фінансової підтримки програмою «Culture Helps /Культура допомагає», яка імплементується «Іншою Освітою» спільно з «zusa» за підтримки Європейського Союзу, та успішно виграло його, що дало змогу реалізувати цей проєкт.

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)