Бібліотекарі Луганщини: ” Корисні там, де ми є! “

Бібліотеки Луганської області продовжують руйнувати стереотипи та демонструють бажання зберегти бібліотечну галузь регіону. Сьогодні ми ділимося історією успіху однієї з найпотужніших публічних бібліотек області, яка змогла пристосуватися до обставин та перебудувати систему надання послуг для своєї громади, керівництво якої, знаходиться в евакуації. Не дивлячись на всі виклики війни та повну окупацію території, комунальний заклад «Кремінська публічна бібліотека» Кремінської міської ради працює в дистанційному форматі  і продовжує  надавати бібліотечні послуги як для своїх користувачів, так і мешканців інших місцевих громад Луганщини.

Як організовано роботу?

З 2022 року військові адміністрації всіх територіальних громад Луганської області переміщені на підконтрольну територію України та налагоджують свою роботу в різних містах та регіонах України. Місцями їх роботи визначені координаційні центри надання допомоги ВПО з Луганщини (гуманітарні хаби), які займаються організацією видачі гуманітарної допомоги та наданням соціальних послуг переселенцям з Луганщини. Вдалим кроком було рішення керівництва області налагодити певне мережування між громадами та залучати до роботи в координаційних центрах працівників не лише тих, громад, які опікуються конкретними хабами, але й працівників з інших територіальних громад області, які за життєвих обставин опинилися в тих містах, де налагоджена робота «сусідів». На думку керівництва області, це допоможе зберегти людський (кадровий) потенціал регіону та зберегти спроможність громад швидко відновитися після повернення на деокуповані території.

Враховуючі такий підхід до функціонування органів управління та комунальних закладів, а також спираючись на досвід роботи Луганської ОУНБ, яка від початку повномасштабного вторгнення працює в мандрівному форматі, керівництвом КЗ «Кремінська публічна бібліотека» за погодженням з Кремінською міською радою, було впроваджено дистанційну форму роботи окремим працівникам бібліотеки з зазначенням місця їх фактичного знаходження, а саме: адресою гуманітарного хабу, в якому фізично працюють бібліотекарі.

Так, не зважаючи на те, що керівництво бібліотеки релоковано до м. Новомосковськ Дніпропетровської області, а керівництво Кремінської військової адміністрації знаходиться в м. Рівне,   фахівці бібліотеки працюють в 4-х областях України, на просторах координаційних центрів 5-ти міст, а саме: у м. Київ, та м. Дніпро в гумхабах Кремінської громади, у м. Львів в гумхабі Старобільської громади, у м. Новомосковськ у хабі Попаснянської громади, у м. Заводське Полтавської області. Всі фахівці залучені до надання культурних  послуг для ВПО з Луганщини – відвідувачів хабів.

Кожному працівнику бібліотеки встановлено особистий графік роботи, індивідуальні плани роботи, які узгоджуються з хабом, в приміщенні якого вони виконують свої завдання. Тобто кремінські бібліотекарі працюють в тісній співпраці з відповідальними на конкретних локаціях.

Облік робочого часу працівників фіксується в табелі обліку робочого часу КЗ «Кремінська публічна бібліотека», яке веде керіник закладу. Звітування про виконання завдань здійснюється щотижня, згідно правил та умов дистанційної роботи.

Які  послуги надають бібліотекарі в гуманітарних хабах?

В приміщеннях координаційних центрів організовані:

  • Бібліотечні пункти з поличками книгообміну «Буккросинг», які активно поповнюються  під час  акції по збору книг « Книжковий донат». Зміст цього процесу «Візьми. Почитай. Поверни.»;
  • Тематичні полички «Ігротека» для маленьких відвідувачів хабу, де можна поринули у світ ігор та скрасити своє дозвілля;
  • Інформаційні стенди «Нові книги!» та «Моя Луганщина»;
  • Проходять тематичні зустрічі до свят;
  • Надається послуга «БібліоНяня», де бібліотекар разом з малечею читає, малює, грає в настільні ігри, проводить майстер-класи, рухливі ігри, все щоб  дитина була  активною і  щасливою, поки батьки отримують інші послуги в гуманітарному хабі;

Окрім цього, бібліотекарі допомагають працівникам військових адміністрацій проводити  анкетування та опитування, щодо розширення спектру соціальних і культурних  послуг у хабах, а також щодо інших потреб ВПО.

Завітавши до Кремінського гуманітарного хабу в м. Києві, ви побачите, як бібліотекарі Кремінської бібліотеки проводять різноманітні майстер-класи декоративно-ужиткового мистецтва (виготовлення ляльки-мотанки,  в’язання,  аплікації, малювання, ремонт одягу, тощо) та маєте змогу поспілкуватися в клубі «Зустрічі земляків».

Кремінський гуманітарний хаб в м. Дніпро завдяки бібліотекарям, налагодив постійно діючий розвиваючий майданчик для малечі, на якому проводить  конкурсно-розвиваючі ігри для дітей «БібліоДвіж», показ мультфільмів, організовано клуб настільних і комп’ютерних ігор та заняття з англійської мови.

В м. Заводське Полтавської області знаходиться методичне серце бібліотеки. Саме тут працює фахівець, який підтримує всіх працівників закладу порадами, допомагає з плануванням та вирішенням професійних проблем. Окрім цього, бібліотекарі  КЗ «Кремінська публічна бібліотека» разом з ініціативною групою міста Заводське створили громадську організацію «Коло єдності», через яку залучають грантові кошти для покращення матеріально-технічної бази закладу для організації і проведення активностей.

Також бібліотечні працівники організовують відвідування заходів луганчан  в містах їх перебування, зокрема у Львові, які організовуються місцевими спільнотами. Разом з земляками беруть участь у акціях, у зустрічах  з письменниками, майстер-класах, тренінгах, навчаннях та ін.

Не залишаються без уваги і ті користувачі бібліотеки, які не можуть дістатися гуманітраних хабів Луганщини. Для них організовано онлайнові послуги. Щоб зацікавити і організувати читання  дітям, які вимушено перемістилися внаслідок війни і не мають доступу до книги, створено телеграм бот «Творча читанка»:  https://t.me/tvorcha_chytanka_bot

Відновлено онлайн роботу клубу з програмування для дітей Code Club, навчання за курсом “Комп’ютерна грамотність: ФОТО/ВІДЕО монтаж та ін.  

Постійно підтримуються комунікаційні канали, через які бібліотекарі тримають зв’язок зі своїми користувачами та надають послуги:

Сторінки на Фейсбук:
Кремінська центральна публічна бібліотека: http://surl.li/jxsnm
Кремінська бібліотека для дітей: https://www.facebook.com/detlibr/

Інстаграм: @kremdetbiblioteka

Телеграм-канал «Кремінська бібліотека»: https://t.me/kremlibr

Кремінські бібліотекарі разом із своєю спільнотою та за підтримки керівництва Кремінської громади впевнено рухаються вперед: працюють, навчаються і навчають інших. Вірять в Перемогу та крок за кроком просуваються на шляху відновлення Луганщини! 

P.S. Дякуємо колегам з Луганської ОУНБ за наданий матеріал.

Підтримуємо один одного! Віримо і робимо все для Перемоги!

КОМЕНТАРІ:

  1. Pingback: “Мандрівна бібліотека”: проєкт від Луганської ОУНБ («Бібліотека року» 2023) – Публічна бібліотека об’єднаної територіальної громади

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)