Програма трансформації культури

Міністерство культури та інформаційної політики презентувало Програму трансформації культури під час війни та до 2033 року «Україна 2033. Трансформація за 10 років».

Відповідно до програми, до 2033 року в галузі культури та креативних індустрій мають працювати 800 тисяч осіб, які генеруватимуть 7% ВВП, що вдвічі більше, ніж у 2021 році. Передбачається, що в Україні має відбутися щонайменше 20 подій світового масштабу, а споживання культурних послуг має зрости на 30% (26 млн осіб щорічно), запрацюють не менш як 1 000 культурних просторів, щонайменше 2 000 обʼєктів культурної спадщини будуть відновлені.

Задля досягнення показників у МКІП запропонували програму, що включає чотири тематичні блоків:

“Минуле заради майбутнього” – зазначаються проєкти, спрямовані на збереження національної пам’яті. Серед них – створення Музею «Бабин Яр», об’єднання Шевченківських музеїв та відзначення 210-ї річниці від дня народження Шевченка, цифровізація старожитностей, активізація археологічних та архівних досліджень.

“Українська мрія про майбутнє”-  передбачено створення Музею сучасного мистецтва на базі Українського Дому та Арсеналу, активізацію артринку, зокрема, обовʼязковий відсоток для забудовника на обʼєкти мистецтва в громадських просторах, запровадження постійної програми “є-Культура” для стимуляції споживання культурних продуктів громадянами.

“Україна – місце реалізації найсміливіших ідей” – підтримка виробничої та експортної спроможності креативних індустрій. Зокрема, у 6 містах планується побудувати майданчики на 6 – 8 тис. місць для розвитку музично-подієвої індустрії. Продовжиться та розвиток книговидавничої галузі. Популяризація читання як звички впродовж життя та запровадження механізмів для стимулювання читання дітей, починаючи з наймолодшого віку. Цифровізація: створення української цифрової бібліотеки. Забезпечення повноцінного функціонування Українського культурного фонду та підтримка й розвиток проєктів у сфері культури та креативних індустрій на його основі. Удосконалення процедури призначення Наглядової ради.

“Культура на експорт для потужного голосу у світі” – спрямований на популяризацію України на світових майданчиках. Передбачено проведення в Україні міжнародних фестивалів та мистецьких подій світового рівня, заснування та підтримка діяльності Центрів української культури (Ukrainian House) в містах країн-партнерів, проведення взаємних Років культури з партнерами.

  Програмою передбачено ТРАНСФОРМАЦІЮ МЕРЕЖІ ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ :

реорганізацію та осучаснення застарілої мережі закладів в мультифункційні публічні простори ((бібліотека, кіно-концертний зал, музей, тощо) в громадах для згуртованості спільнот через культурні та дозвіллєві практики.

реінтеграцію деокупованих регіонів через культурний та інформаційний продукт.

Є-підтримку – стимулювання попиту в культурно-депресивних регіонах та серед молоді

КПЕ:

пілотні проєкти в 25 громадах (2023-2024),

масштабування до 1000 культурні простори до 2033;

споживання культурного продукту продукту до 70% серед населення 18+ до 2033, в т.ч. через діджитал;

програма “Культурний паспорт” для молоді – подвоєння відвідуваності культурних заходів/закладів серед школярів та молоді 14 – 35 років.

ПРОГРАМА тут

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)