Кожна дитина має право на щасливе дитинство: літо 2023

  Жодна дитина не заслуговує проживати своє дитинство у час війни. Разом з тим, війна стала нашою реальністю і у руках дорослих –  зробити все можливе, щоб навіть у цей час, час війни, діти могли радіти, насолоджуватись життям, грати, бешкетувати, розвиватись, творити .

  З червня місяця на сторінці  науково-методичного відділу НБУ ім. Ярослава Мудрого у фейсбуці висвітлюються найкращі практики публічних бібліотек для роботи з дітьми у літній період. Адже бібліотеки, навіть в умовах воєнного стану, залишаються місцем зустрічі не тільки з книгою, а й стати учасником цікавих програм, безкоштовних майстер-класів, цікавезних зустрічей…

Дотримуємось традицій і на нашому блозі.

  З 10 липня в Кіровоградській обласній бібліотеці для юнацтва ім. Є. Маланюка, за підтримки депутата Кропивницької міської ради Тіграна Хачатряна, відкрився розважально-освітньо-безпековий табір для підлітків «Літо. Друзі. Бібліотека». Учасниками табору стали підлітки з місцевих родин та родин ВПО. Мета даного табору – налагодження дружніх стосунків та організація змістовного дозвілля підлітків влітку.

Учасниками табору стали підлітки з місцевих родин та родин ВПО. Мета даного табору – налагодження дружніх стосунків та організація змістовного дозвілля підлітків влітку. Учасники табору – підлітки віком від 9 до 13 років. Кожен день табору тематичний: день знайомств; день комп’ютерних технологій; день безпеки; день дослідів та пізнання і день розваг. До проведення табору долучаються друзі та партнери бібліотеки – Управління патрульної поліції в Кіровоградській області, Управління ДСНС України у Кіровоградській області; центр підтримки переселенців «ЯМаріуполь», програма “Співдія» та інші.

Copyright © FOTOINFORM.NET

  Літо вже в самому розпалі, але у книг немає канікул та відпусток. Тому вже традиційно бібліотекарі відділу обслуговування користувачів ОУНБ  імені Дмитра Чижевського проводять вуличні акції з популяризації книг та читання.

Кропивничани залюбки знайомились з книжковими новинками з психології, художньої та дитячої літератури. Особливу увагу до себе привернула серія книг Анни Барнс «Як бути спокійним», «Як бути усвідомленим», «Як бути впевненим у собі» та «Як бути щасливим».

  Інтерактивна гра «Літературний бутерброд» дала можливість дорослим учасникам акції проявити свої знання з класичної української та зарубіжної літератури. А діти з цікавістю читали повідомлення від казкових героїв та визначали, від кого саме вони отримані.

В рамках літніх канікул цікаву програму для дітей міських шкіл розробили бібліотекарі  медичного  відділу ОУНБ  імені Дмитра Чижевського. Так, жвавий інтерес школярі проявили до такої розваги як «детективні історії». Вважати себе слідчими їм допомогли знання відбитків та спостережливість, які вони здобули, прослухавши презентацію «Як працюють детективи». А ще школярі із задоволенням досліджували власні відбитки пальців рук за допомогою грифеля, пензлика, скотчу та склянки.

Цікавинкою для дітей стала розповідь про секрети людського тіла, особливості функцій органів та систем організму. Діти з охотою і зацікавленістю сприймали інформацію, що стала для них відкриттям, а саме: яке за розміром серце, за якої умови воно на мить зупиняється, скільки крові воно перекачує за життя людини, який орган здатен до повного відновлення, чи відчуває мозок біль, який об’єм пам’яті мозку, чому за розміром одна легеня більша і багато іншого. Адже фізичний світ людини унікальний.

Джерело тут 

  Не можна обійти увагою і величезну сімейну тусовку, що відбулась 11 липня в бібліотеці. Протягом дня у головному холі книгозбірні на дитячій точці «Спільно» проходило свято «Сила України в єдності родини!». 

Цікаву розвагу знаходив для себе кожен! Дівчата та хлопці навперебій відповідали на питання вікторини про сімейні традиції, висловлювались, чи є сімейними традиціями спільна вечеря щовечора, прогулянки у парк з другом або похід з мамою в магазин іграшок, сімейний кіносеанс щосуботи ввечері чи туристичний відпочинок щоліта.

Тим часом батьки відповідали на питання вікторини «Рід – рідня – родина». Наприклад, у якій країні стародавнього світу офіційний шлюб укладався з допомогою поцілунку, звідки до нас дійшла традиція носити обручку, з чого ці самі обручки були тощо.

Великою популярністю у малих та дорослих користувалось виготовлення екоторбинок. Процес декорування торбинки кожному надав можливість відчути себе митцем, який акриловими фарбами за трафаретами українських національних візерунків, державних символів або за власним малюнком створював неповторну стильну річ.

Справжній друг бібліотеки Чижевського молодий кропивницький письменник Максим Бричка читав малечі свої нові оповідання-спогади про дитинство, бабусю та родинні свята. В актовій залі відбувся кіносеанс з переглядом чарівного фільму для всієї родини «Бешкетні канікули».

Цікаві загадки про кревність, пальчикова гра «Моя родина», онлайн-гра «Знайди слово», в якій серед безлічі слів потрібно було знайти ті, що відносяться до сім’ї, – все це було захопливо і круто, як і створення родинної карти бажань.

Протягом дня на різних локаціях проходили майстер-класи зі створення поробок у техніках квілінгу, аплікації, паперопластики та усі вони були присвячені найголовнішому – родині.

«Без сім’ї немає щастя на землі, говорять в Україні. А ще: дерево тримається корінням, а людина сім’єю. Родина закладає в маленьку людину усе, з чим та піде по життю. І коли ми виростаємо, будуємо вже власні сім’ї, в нас залишається зв’язок з нашими батьками, бабусями і дідусями, а через них і з усім нашим родом – великим українським родом, з рідною землею. З сім’ї починається любов до Батьківщини. Любляча родина – це скарб, який ми отримуємо при народженні. Подякуємо нашим рідним, що вони в нас є», – закликала Валентина Животовська, директорка ОУНБ ім.  Чижевського

Детальніше тут 

  У Рівненській ОУНБ з червня 2023 року відкрили літню терасу. Веранду збудували в рамках реконструкції будівлі у 2020 році.

На локації проводять тренінги, зустрічі, заходи для дітей. У перший день відкриття тераси там провели понад десяток активностей:

“Це майстеркласи для дітей, екскурсії бібліотекою. Волонтери благодійного фонду “Рокада” проводили тренінг для дітей ВПО “Моя внутрішня дитина”, щоб діти могли краще адаптовуватися до ситуації, у якій ми зараз живемо, зменшити внутрішню напругу та перебороти свої переживання. Проводимо обговорення книг та книжкові виставки”, — розповіла бібліотекарка Галина Бойко.

За два тижні липня на літній терасі створювали аплікацію «Родинне дерево», читали в голос книгу Д. Роулінг «Казки Барда Бідла», провели майстер-клас для дітей до свята Івана Купала: «Віночок із польових квітів» та спортивно-розважальну  гру «Чарівна квітка папороті», у якій діти шляхом виконання ігор знаходили шматочки «розірваної» лісовиком з мавками карти – шляху до омріяної «квітки папороті», відбулася зустріч з неймовірною Наталією Демедюк, яка відома всім як професійна журналістка, чудова поетеса, зірка місцевого телебачення, викладачка, учасниця виставок живопису та різноманітних фотовиставок, громадська діячка, медіа-менеджерка, телерадіоведуча, авторка проєктів, генеральна директорка ГО «Медіа-центр «Третя столиця», членкиня Національної спілки журналістів України та Національної спілки письменників України та багато ін.

Детальніше тут 

  Місцем підтримки і емоційної опори для дітей стала бібліотека на Русанівці (ЦБС Дніпровського району, м. Київ) . З липня в бібліотеці реалізується проєкт “Канікули в бібліотеці з Арт-центром лівий берег Русанівка”. Тема цього літа “Щаслива родина – міцна Україна” . Під час зустрічей діти долучаються до обговорення сімейних цінностей (взаємодопомога, любов, захист, довіра, спілкування та ін.), створення  різноманітних арт- арт-об’єктів ( «Долоньки довіри», «Щит», «Витинанка сердечко», « Їжачок, колючий бочок » та ін.), розвитку фізичних якостей із допомогою рухливих ігор, перегляду кінофільмів тощо.

  Радість, яскраві події, враження дарує своїм читайликам Бібліотека на Пріорці  (ЦБС Оболонського району м. Києва)

Детальніше тут 

 Місто Павлоград (Дніпропетровська обл.) продовжує співпрацю у рамках Програми «Інтеркультурні міста». Павлоградська міська централізована бібліотечна система за фінансової підтримки м. Ставангер реалізовує соціально-культурний проєкт «Бібліотека – місце добра та допомоги», мета якого здійснення арт-терапевтичної діяльності з елементами ігротерапії, спрямованої на подолання психотравматичного напруження, спричиненого війною серед мешканців міста різного віку та родин ВПО.

Так, 12 липня бібліотекарі ЦМБ ім Ганни Світличної 

влаштували для дітей активний відпочинок на свіжому повітрі. На хлопчиків та дівчат чекали веселі забавки: рухливі ігри, вікторини та естафети, які подарували дітям позитивний настрій.

Джерело тут 

  Щовівторка маленьких мешканців селища Шахтобудівників чекає “Літературна альтанка”. “Літературна альтанка” бібліотеки сімейного читання № 5 (Павлоградська МЦБС) – це простір для читання під відкритим небом та цікавих ігор (петанк, перегони паперових гусениць, дартс та ін.)

Джерело тут .

 

  Під час канікул діти поспішають саме до бібліотеки, адже  в Городоцькій дитячій бібліотеці (Хмельницька обл.) на них очікує:

 

  Наостанок звертаю увагу на порадник:

Ідеї з організації літніх клубів для дітей в громадах з фокусом на інтеграцію дітей-ВПО: DECIDE Summer Club «Ми вдома – в Україні» / Жабенко Л., Гриньова М., Дробот М., Михайлова Т., Скоропляс Т., Задорожна Є., Гусак А. / за заг. ред. Полторак В., Молчанової Ю. – Швейцарсько-український проєкт DECIDE – «Децентралізація для розвитку демократичної освіти», К., 2022. – 68 с.

у  якому містяться практичні матеріали щодо психологічної підтримки, безпеки, рухової активності, які стануть у нагоді під час підготовки до проведення активностей з дітьми. Також у пораднику містяться рекомендації щодо того, які установи та організації зможуть допомогти в організації й проведенні заходів з безпеки для дітей у літній період.

  Щасливі та здорові діти — це найкраще, чого має прагнути дорослий світ. Дитинство — це чудова пора, тому нехай кожна дитина сьогодні відчує не лише від батьків, а й від бібліотек любов, підтримку та захист від усіх життєвих негараздів. Зробимо життя маленьких мешканців нашої країни кращим та безпечнішим!

Працюємо разом на Перемогу!

Фото заставки з сайту Рівненської ОУНБ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)