Літописи громад пишемо разом

Сьогодні спостерігаємо новий сплеск цікавості до історичної тематики. Знання історії, культури, традицій — є запорукою стійкості народу і майбутньої Перемоги України. Війна змушує переосмислювати історичні події. Ми відчуваємо особливу важливість фіксації усних історій. Вони базуються на біографічних розповідях окремих людей.

Важлива роль бібліотеки у фіксації історії громади. Збереження пам’яті про події сьогодення  для майбутнього підкреслює важливість публічної бібліотеки.

Книгозбірні мають досвід систематизації, аналізу поточної інформації, але цінна саме співпраця з фахівцями суміжних галузей та колегами.

Координуюча роль регіональних бібліотек  виправдана і перевірена часом. Наприклад, Клуб “Краєзнавець” – центр наукового і культурного спілкування користувачів Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки діє вже пів століття. А тепер на часі створення літописів громад Чернігівщини.  До цієї роботи підключаються бібліотеки області. Їх консультують фахівці Обласного пошукового науково-редакційного центру, члени Чернігівського осередку Національної спілки краєзнавців України.

Однією із проблем для обговорення стала тема “Літописи громад пишемо разом”. Цікавий досвід бібліотек області. Завідувачка Михайло-Коцюбинської публічної бібліотеки Інна Шовкун поділилася досвідом збирання матеріалів для написання Літопису місцевої громади, представила друковані зразки літопису та надала ґрунтовну консультацію з його ведення.

Відзначається особлива роль бібліотекарів та вчителів у роботі з Літописами громад. У селах Чернігівського району давно вже, мабуть, років з 10, ведуть літопис села. Тепер такі літописи називають літописами громад. Бібліотекарі відзначають збільшення інтересу до краєзнавчої тематики. Чернігівці охоче читають книжки на краєзнавчу тематику. Особливий бум спостерігався після того, як бібліотека відновила роботу після вигнання загарбників із Чернігівщини.

Імовірно, краєзнавча тематика зацікавить ще більшу кількість людей після повернення суттєвої частини українців з-за кордону.

Детальніше про роботу тут і тут

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)