Вносьте свої пропозиції, зауваження, які мають бути враховані

На офіційному сайті МКІП до громадського обговорення запропоновано проєкт Закону України “Про внесення змін до деяких законів України щодо управління закладами культури”, який розроблено з метою вдосконалення конкурсної процедури призначення керівника державного чи комунального закладу культури.

На що варто звернути увагу?

До ст.1 Закону України «Про культуру» додається визначення терміну – орган управління закладу культури.

У статті 21. Особливості трудових відносин та працевлаштування в закладах культури зазначається, що форма контракту буде визначатись  центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізацію державної політики у сферах культури та мистецтв.

Одна і та ж особа не може бути призначена на посаду керівника державного закладу культури зі статусом національний більше двох строків.

Конкурсна процедура визначення керівника не застосовується до закладів освіти сфери культури.

У п.2 ст. 21 зазначено: У разі введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях орган управління закладу культури розташованого в районі проведення воєнних (бойових) дій або який перебуває в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), має право призначити керівника такого закладу на посаду без проведення конкурсу на час дії воєнного стану шляхом укладення з ним контракту за результатами співбесіди, але терміном не більше ніж на 1 рік.

 Статтю 21. 1.  змінено і доповнено. Зазначається, що керівником державного чи комунального закладу культури може бути особа, яка:

має досвід (у діючій редакції – стаж) роботи у сфері культури не менше трьох років;

володіє державною мовою на рівні, встановленому Національною комісією зі стандартів державної мови.

Керівник національного закладу культури:

має вищу освіту не нижче ступеня магістра;

досвід роботи на керівних посадах та стаж роботи у сфері культури не менше п’яти років;

володіє державною мовою на рівні, встановленому Національною комісією зі стандартів державної мови;

володіє іноземною мовою, яка є однією з офіційних мов Ради Європи на рівні не нижче В1.

  П.2. ст. 21.1. зазначає, що не може бути призначена на посаду керівника державного чи комунального закладу культури особа, яка:

є близькою особою керівників органу управління;

уповноважена на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, та є громадянином (підданим) держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором або державоюокупантом;

по відношенню до якої застосовано персональні спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції);

підпадає під дію частини третьої або четвертої статті 1 Закону України «Про очищення влади».

Значні зміни внесено і до ст. Статті 21.2. Порядок конкурсного добору керівника державного чи комунального закладу культури. Так,  п. 3 передбачається, що формування складу та організацію роботи конкурсної комісії з проведення конкурсного добору на посаду керівника державного чи комунального закладу культури забезпечує орган управління в порядку, визначеному центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізацію державної політики у сферах культури та мистецтв.

Подання документів кандидатами на посаду керівника державного чи комунального закладу культури здійснюється протягом 30 календарних днів з моменту оголошення органом управління конкурсу на посаду керівника державного чи комунального закладу культури.

Оголошення про конкурс оприлюднюється на офіційному веб-сайті (веб-сторінці) органу управління, а також направляється для розміщення на інформаційних сайтах, сайтах професійного спрямування, сайтах установ культури, інших вебсайтах та в медіа.

Великих змін зазнав п.6. Статті 21.2., який передбачає нові вимоги щодо оголошення про конкурс на посаду керівника державного чи комунального закладу культури.

Детальніше ознайомитись із змінам можна тут 

    Зауваження і пропозиції до проєкту акта приймаються до 2 липня 2023 року на електронну адресу: bozhko.i@mkip.gov.ua  у формі порівняльної таблиці із зазначенням змісту положення чинного акта законодавства, відповідного положення проєкту акта МКІП та формулювання пропозиції чи зауваження до нього з відповідним обґрунтуванням (форма додається).

Надані пропозиції та зауваження будуть розглянуті під час доопрацювання проєкту акта. Результати консультацій з громадськістю будуть розміщені на офіційному веб-сайті МКІП.

Уповноважена особа за проведення консультацій щодо проєкту акта – державний експерт експертної групи з питань розвитку мистецтв та мистецької освіти Директорату культури та мистецтв Міністерства культури та інформаційної політики України Божко Інна, bozhko.i@mkip.gov.ua .

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)