Бібліотечні проєкти під час війни (ч. 2)

 Бібліотечні проєкти, спрямовані на підтримки української армії та ВПО.

Дніпропетровська обласна бібліотека для молоді ім. М. Свєтлова працює як волонтерський хаб: 

допомагає переселенцям та армії. Окрім розмовного клубу,  діє імпровізована мінікав’ярня для військових. Бійців, які приходять до бібліотеки за книгами або просто – відксерити документи, пригощають кавою з печивом. Також у бібліотеці шиють робочі рукавиці для військових, перетворюючи вживані речі, як-то джинси, на потрібний виріб. Так, з літа 2022 року виготовили близько 5 тисяч рукавиць. Усі їх відправили на передову. Окрім того, тут збирають речі для поранених військових – ліки, білизну, подушки, специфічного «крою» шкарпетки тощо. Волонтери роблять обереги для військових, плетуть маскувальні сітки, виготовляють килимки. Збирають матеріали для виготовлення окопних свічок. Діти приносять до бібліотеки малюнки для фронтовиків. Також співробітники бібліотеки опікуються переселенцями, які мешкають у шелтерах. Їх навідують з майстер-класами та смаколиками.

У Запорізькій обласній універсальній науковій бібліотеці з вересня 2022 року діє Безпечний простір для жінок та дітей, які постраждали від війни (Women Safe Space). Це проєкт громадської організації “УкрПростір”. Проект є “пілотною” ініціативою структури ООН Жінки у світі під назвою “Безпечні місця й простори для жінок, вільні від насильства”.

Двічі на тиждень організовуються різноманітні зустрічі для внутрішньо переміщених та місцевих жінок з дітьми, які потребують підтримки. Раз на місяць проводяться фокус-групи та визначають, що потрібно зробити ще, а з чим вже впоралися,  допомагають жінкам адаптуватися на новому місці та самореалізуватися. Робота ведеться в кількох напрямках – проводяться тренінги з мінної безпеки та першої медичної допомоги, надається психологічна та гуманітарна допомога, а також робота над інформаційною та економічною безпекою жінок (вчаться писати бізнес-плани, розраховувати собівартість того, що можна виготовляти або надавати як послугу); відбуваються “шведські гуртки”. Це чудова форма самоорганізації людей, де у форматі “рівний – рівному” є можливість ділитися досвідом та знаннями,  хендмейд, вивчення мов і йога тощо.

Щосуботи БФ “Імпульс.UA” проводить ввідні, ознайомчі заходи для нових учасниць. Тут обладнано дитячу локацію, де можуть розважатися діти, поки їхні матері беруть участь у заходах. Там є татамі, вігвам, іграшковий намет, диванчики та крісла, ляльковий театр, а також багато різноманітних ігор та матеріалів для творчості. З дітьми працює фасилітаторка одна з відвідувачок простору, яка переїхала з Нової Каховки.

Фото Women Safe Spaces Zaporizhzhia

У Рівненській обласній бібліотеці стартували практичні заняття у рамках першого двоетапного реабілітаційно-відновлювального табору «Життя після війни» для військових, що втратили зір на війні.

Проєкт «Життя після війни» спрямований, в першу чергу, на повернення до незалежного, активного життя військових, які втратили зір. Тому в навчально-тренінговому центрі бібліотеки захисники знайомилися зі шрифтом Брайля і вчилися ним друкувати, вчилися писати та малювати грифелем на спеціальній дощечці, практикували шрифт Гебольда для вираження своїх думок та почуттів.

Тренер Інтернет-центр “Окуляр” Рівненської обласної бібліотеки Петро Поліщук провів навчання програмам невізуального доступу до екрану персонального комп’ютера та мобільних пристроїв.

Також тифлопедагог Василь Гошовський складав рельєфний план маршруту на місцевості для формування уявлень про відкритий простір і орієнтування в ньому.

Кременчуцька міська публічна бібліотека у рамках проєкту “Радість дотику”, який розпочався в кінці 2022 року і вже на другому етапі, проводять заняття з каністерапії. З дітьми працюють собаки різних порід, щоб покращити емоційний та психологічний стан дітей та військових, які проходять реабілітацію. Заходи з каністерапії у бібліотеці, на вулиці Європейській триватимуть і надалі, на зустрічі запрошують кінологів, психологів та реабілітологів.

Житомирській обласній бібліотеці для дітей та юнацтва реалізується проєкт “Українська на часі” з вдосконалення мови, проводиться робота з дітьми, юнацтвом, людьми, які вимушено переїхали до Житомира. Бібліотека має кілька проєктів саме для переселенців.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В  Карлівській бібліотеці для дітей почав функціонувати «Сучасний простір для спілкування ВПО та карлівчан”, який створено завдяки перемозі Карлівської ТГ в другому етапі конкурсу міні-проєктів, спрямованих на підтримку інтеграції ВПО в нових громадах. Цей конкурс був організований ГО ДІЙ-Краматорськ, за фінансової підтримки чеської організації People in Need, у рамках ініціативи SOS Ukraine. Простір розмістили в читальній залі дитячої книгозбірні. Тут можна виявити свої творчі здібності та залучити однодумців до цієї справи, провести майстер-клас, цікаву зустріч чи просто відпочити за читанням захоплюючої книги чи на просторах Інтернету (маємо вільний доступ Wi-FI). Для найменших відвідувачів теж є свій куточок з розвиваючими іграми, цікавими казками та зручними кріслами-мішками.

Нещодавно для всіх бажаючих було організовано бібліотечний коворкінг «Вмію все», де кожен мав змогу займатися улюбленою справою чи спробувати щось нове. Малювали, грали в шахи, створювали проекти, моделювали будівлі та автомобілі з допомогою конструктора.

  Своє продовження віднайшли довгострокові бібліотечні проєкти.

Так, Публічна бібліотека Катеринопільської громади Звенигородського району у воєнний час не полишає реалізовувати довгострокові проєкти, такі як «Велобібліотека» (обслуговування літніх людей та людей з інвалідністю книгою на дому), «Фізична активність – ліки для здоров’я» (заняття скандинавською ходою), «Читати – це модно» (популяризація книг українських авторів серед дорослого населення громади), «Пам’ять жива» (збір матеріалів для книги про полеглих місцевих Героїв), «Читати – це круто» (популяризація української літератури для дітей та молоді), «Бізнес для початківців» (популяризуємо різні види бізнесу) тощо.

 Запроваджуються бібліотеками і зовсім нові, креативні проєкти.

У Київській обласній бібліотеці для дітей стартував курс моделювання одягу. Для дітей бібліотека започаткувала безкоштовний курс з графічного дизайну. Партнери забезпечили заклад графічними планшетами та ноутбуками, а тому діти проходять навчання дистанційно.

Сумська обласна універсальна наукова бібліотека у 2023 році долучилась до просвітницького проєкту «Клуб фінансового розвитку» Лариси Іванкової – тренера з фінансового розвитку, фінансового консультанта, керівника «Спільноти ділових жінок», підприємця. У межах «Школи фінансової грамотності» проводиться цикл тренінгів.

У Волинській обласній бібліотеці для юнацтва розпочав роботу навчальний центр віртуальної та доповненої реальності на базі Освітнього Хабу Волині. У центрі учні 8-11 класів проходять лабораторні та практичні роботи з фізики, згідно з програмою Міністерства освіти і науки України, за допомогою VR та AR технологій. Наразі відцифровано та є у доступі на спеціальній платформі всі лабораторні та практичні роботи з фізики, згідно з програмою Міністерство освіти і науки України.

У Центральній публічній бібліотеці Хмельницької громади активно реалізовують проєкт «ВільноХаб: працевлаштування». Ініціатива покликана допомогти молоді у пошуку роботи та розвиткові кар’єри. Книгозбірня увійшла до 8-ки відібраних установ України, які отримали грант на реалізацію ідеї. «ВільноХаб: працевлаштування» втілюється у межах програми «Мріємо та діємо», яка впроваджується за фінансової підтримки USAID Ukraine — USAID Україна та виконується IREX in Ukraine. Бібліотеку забезпечили сучасною технікою, яка допомагає проводити необхідні заходи й зустрічі та дає можливість молоді професійно розвиватися. Проводять відповідні тренінги, інтерактивні зустрічі, цікаві обговорення бібліотекарки, які пройшли відповідне навчання. Також до заходів залучатимуть і спеціалістів з працевлаштування. Молодим людям у такий спосіб допоможуть знайти себе у світі професій, влаштуватися на роботу та зайнятися розвитком кар’єри.

У Чернігівській обласній універсальній науковій бібліотеці під час засідання клубу «Краєзнавець» представили спільний освітній проєкт «Google знає не все, що знає бібліотека». Проєкт реалізується Департаментом культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської облдержадміністрації, обласним центром розвитку туризму та обласною універсальною науковою бібліотекою. Мета проєкту – створення додаткових умов для отримання гідами-екскурсоводами Чернігівщини цікавої маловідомої інформації, яка стане у пригоді під час проведення турів областю..

Рогатинська Центральна Бібліотека вже вдруге реалізовує проєкт ”Школа молодого журналіста’‘ завдяки підтримці Благодійного фонду ”Рокада” та  Рогатинської міської ради. Під час роботи «Школи молодого журналіста» майбутні абітурієнти знайомляться з жанрами журналістики, ораторським мистецтвом, правилами інтерв’ю, вчаться створювати і просувати особистий бренд.

Наразі відбулося кілька занять,  учасники Школи детальніше розглянули тему ”Як писати, щоб текст дочитували” на прикладі мотиваційного листа абітурієнта; ”Робота журналіста в кадрі’ від кореспондентки телеканалу ICTV Христини Величанської; урок сценічного мовлення головного режисера РБК Віри Дзери тощо.

 

 

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)