Бібліотечні проєкти під час війни (ч. 1)

   Підступна агресія рф назавжди змінила життя України, сенси існування та бачення майбутнього кожного мешканця нашої держави. Руйнування, втрати, щоденна загроза смерті тільки підсилили жагу життя та прагнення вистояти, перемогти, відновитись та стати кращими. Війна, безсумнівно, вплинула на діяльність, форми роботи та нові функції, які взяли на себе бібліотеки, враховуючи запити та потреби громад. Книгозбірні продовжують  втілювати сміливі ідеї та реалізовувати нові бібліотечні проєкти.

   Бібліотечні проєкти із документування та фіксації подій повномасштабної війни росії проти України. Так,  проєкт Вінницької ОУНБ «Голоси живої історії»  має нове продовження у 2022 році. Був створений сайт з метою збереження/архівування оригінальних джерельних записів свідків та надання доступу до зібраних колекцій усноісторичних свідчень. Сайт «Голоси живої  історії» базується на основі зібрання усних свідчень, що зберігаються у Вінницькій ОУНБ ім. В. Отамановського. До зібрання входять записи, здійснені працівниками бібліотеки й бібліотечними фахівцями Вінниччини. Оприлюднені інтерв’ю доповнені текстовими транскрипціями, світлинами, документами, записами, які надали оповідачі.

Мета проєкту «Голоси живої історії»,  який отримав фінансову підтримку Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації, –  активізувати роботу зі збору усноісторичних досліджень, наративів, інтерв’ю учасників й очевидців (вінничан) Революції Гідності, подій, що відбуваються у зоні ООС (АТО), життєвих історій внутрішньо переміщених осіб (ВПО) у Вінницькій області.

Проєкт «Галерея історій» реалізовується Запорізькою бібліотечною асоціацією в партнерстві із Запорізькою обласною універсальною науковою бібліотекою та Запорізькою обласною державною адміністрацією у рамках проєкту «Європейський Союз для сталості громадянського суспільства в Україні», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його мета – збір і фіксація життєвих історій людей, фіксація свідчень про злочини російських військових проти України. Після початку повномасштабної війни бібліотекарі записали 10 інтерв’ю  з непересічними особистостями, серед яких:

  • Роман Акбаш – найпопулярніший гід-екскурсовод Запоріжжя,
  • Ольга Стадніченко – літературознавиця, викладачка Запорізького національного університету, голова Запорізької обласної організації Національної спілки письменників України,
  • Сергій Білівненко – кандидат історичних наук, доцент Запорізького національного університету, голова наукового товариства ім. Я. П. Новицького,
  • Олена Шевчук – тележурналістка, казкарка та волонтерка,
  • Любов Леонова – волонтерка,
  • Михайло Пирог – ветеран російсько-української війни, голова громадської організації «Запорізька обласна асоціація об’єднань учасників АТО/ООС»,
  • біженці з окупованих територій та зон активних бойових дій: Андрій Матійченко – біженець з м. Маріуполь Донецької області та Марина Таран – біженка з м. Токмак Запорізької області,
  • Рудольф Акопян – віце-президент Спілки вірмен Запорізької області,
  • Владислав Мороко — директор департаменту культури та інформаційної політики Запорізької обласної державної адміністрації.

Вхід до Галереї історій тут.

КЗ «Херсонська обласна універсальна наукова бібліотека ім. Олеся Гончара» Херсонської обласної ради реалізує онлайн проєкт  «Херсонщина нескорена» , що має на меті задокументувати основні події під час оборони, окупації та деокупації Херсонської області, розповісти про громадський супротив мирного населення, показати захисників та захисниць, які віддали власні життя за визволення Херсонщини від окупаційних військ.

Чернігівська обласна бібліотека для дітей здійснює збір інформації  про події в Чернігові під час війни. Створено  онлайн дошку пам’яті « Загиблі герої Чернігівщини», що містить інформацію про мужніх людей, які віддали своє життя за країну. Започатковано платформу  «Зробити неможливе» (збір інформації про облогу міста), проєкт «Злочини проти культурної спадщини Чернігівщини», платформа «Коли душа болить за Україну (збір поезії читачів); проєкт «Наша спадщина» (лекції по знайомству читачів з культурною спадщиною Чернігівщини та інші.

   Бібліотеки розгортають нові проєкти з промоції книги і читання, поповнення бібліотечних фондів.

Бібліотека імені М.Коцюбинського Чернігів запустили новий проєкт “Ліга книжкових доброчинців” для того, аби наповнити фонди міських книгозбірень книгами сучасних українських авторів. Проєкт тривав близько двох місяців. Подарувати бібліотеці книгу могли всі бажаючі – як містяни, так і гості міста, для цього потрібно просто прийти або надіслати до книгозбірні. Для інформування користувачів про нові надходження, у започаткованій рубриці на сторінці буде розміщена фото доброчинця, коротка розповідь про подаровану книгу, яка вже стала доступна для читачів.

Централізована бібліотечна система Хмельницької міської ТГ оголосила безстрокову акцію “Книги даруй — до перемоги крокуй”. У її рамках планують поповнити фонди книгозбірень україномовною літературою на яку з початку повномасштабної війни суттєво зріс попит від читачів. Управління культури і туризму в рамках акції оголосило челендж з дарування книг книгозбірням до якого доєдналися працівники департаменту освіти та науки, які прийняли виклик і передали естафету управлінню охорони здоров’я, а ті у свою чергу управлінню праці та соціального захисту. Всього за місяць книгозбірням громади хмельничани презентували вже понад дві з половиною тисячі книг.

Івано-Франківська обласна універсальна наукова бібліотека ім. І. Франка діє соціальний благодійний проєкт «Даруючи – збагачуємось», що має на меті наповнити фонд книгозбірні новими виданнями. Читачам пропонувалось заповнити анкетний лист «Війна. Акцент на книгу – важливо як ніколи», який розробив відділ абонементу, а також пропонувався рекомендований перелік найновіших україномовних книжок 2022-2023 років видання, який містить понад півтори сотні назв, одну з яких пропонувалося придбати в книгарнях (або через інтернет-магазини) і подарувати бібліотеці.

За два з половиною місяці дії проєкту користувачі: заповнили 140 анкет, подарували понад 100 цікавих, змістовних книг на суму понад 20 000 грн. Серед дарувальників: місцеві жителі та внутрішньо переміщені особи; люди старшого віку і молодь; науковці, медики, вчителі, економісти, юристи та читачі інших сфер діяльності.

КЗ “Центральна бібліотека” Демидівської селищної ради та публічно-шкільні бібліотеки-філії долучилися до акції «Українським дітям – українську книгу». Зібрали 483 російськомовні книги, які обміняли у Рівненській обласній дитячій бібліотеці для дітей, на книги українських авторів.

Тростянецька публічна бібліотека отримала комплект нових книг, які будуть корисні тим, хто цікавиться креативними індустріями або дотичний до них, та хоче розвивати власний креативний бізнес, наприклад, у галузі фотомистецтва, анімації, моди, кулінарії, письменництва тощо. А також комплекти нової техніки (ноутбуки та навушники), за допомогою яких креативна молодь та підприємці міста зможуть прослуховувати онлайн-курси з креативної тематики, подавати заявки на навчання, організовувати та проводити онлайн-зустрічі із потенційними покупцями та партнерами та навіть продавати власну продукцію чи послуги онлайн.

Бібліотекарі Тростянецької публічної бібліотеки пройшли спеціалізоване навчання та готові допомогти й проконсультувати мешканців Тростянця, як розширити власні знання в креативній сфері, а також отримати доступ до сучасних технічних засобів, що дають змогу розвивати власну креативну справу.

Це стало можливим завдяки участі Тростянецької публічної бібліотеки у проєкті «Економічний RestART», організатором якого є Українська бібліотечна асоціація/Ukrainian Library Association за партнерства агенції економічного розвитку PPV Knowledge Networks. Він має на меті надати креативній молоді та підприємцям, що працюють у сфері креативних індустрій та проживають у Сумській області, можливість для професійного розвитку в громаді.

Черкаська обласна бібліотека для дітей Черкаської обласної ради наразі реалізує кілька масштабних проєктів:  «Читання в контексті часу»; програма «Плекаємо патріотів України»; проєкт «Літо з книгою».

У Луцькій центральній бібліотеці для дорослих  заснували літературний клуб “Читаюча молодь”, який веде психологиня Аліна Іванова з Миколаєва. Літклуб в бібліотеці працює понад пів року. Щомісяця учасники обирають нову книгу,  для прочитання пропонуються книги художньої літератури українською мовою, зміст яких не перевищує 500 сторінок. Зібрання відвідують підлітки та дорослі, на обговорення книг приходить орієнтовано десять учасників.

У Бібліотеці Ім. Лесі Українки м. Білгород-Дністровський започатковано інформаційно-розважальний проєкт «Дитячий простір». Це безкоштовний бібліотечний простір заохочення дітей до читання. В рамках дії проєкту в бібліотеці, або за межами закладу, відбуваються щотижневі зустрічі бібліотекаря з дітлахами.

Рівненська обласна бібліотека починає “Каву з письменником“, це цикл літніх зустрічей з місцевими літераторами. Перший захід відбувся 25 червня 2023 р. – поетеса Неоніла Диб’як презентувала свою нову збірку.

Шосткинська центральна міська бібліотека спільно з ГО “Сила інтелекту» реалізують проєкт Спортивно-літературний десант «Переможні горизонти», який отримав фінансову підтримку Шосткинської міської територіальної громади. Мета проєкту – заохочення молоді Шосткинської міської територіальної громади до здорового способу життя, популяризація творів сучасних українських письменників та активізація руху до якісного життя.

   Реалізуються проєкти, спрямовані на відновлення та реновацію бібліотек.

Здолбунівська центральна бібліотека виграла проєкт «Бібліотека – платформа комфорту» на модернізацію бібліотеки з перетворенням у сучасні простори для освіти та самореалізації. Проєкт відбувається в межах реалізації проєкту #ZMINA_2_0 “Субгранти для культурних проєктів” фонду IZOLYATSIA. Platform for Cultural Initiatives  за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Він передбачає обладнання нових зон для роботи та відпочинку, що сприятиме психологічному розвантаженню користувачів, дасть змогу поспілкуватися з друзями, взяти участь у культурних заходах і забавах, різноманітних інтерактивних навчальних програмах, інтелектуальних та розважальних іграх. В рамках реалізації проекту буде впроваджено нові інформаційні та освітні послуги для внутрішньопереміщених осіб, осіб які перебувають у складних життєвих ситуаціях (проведення тренінгів, консультацій, майстер-класів); створення ресурсної бази для організації інформаційного обслуговування, навчання та проведення дозвілля.

Львівська ОВА започатковує проєкт зі створення сучасних бібліотечних просторів у громадах області. Мова йде про 20 бібліотек у 20 громадах. Проєкт передбачає забезпечення всіх необхідних умов для того, щоб бібліотеки стали цікавими для відвідувачів і поєднували різні способи проведення дозвілля, зокрема, капітальні та поточні ремонти, зонування приміщення, закупівлю необхідної техніки (проєктори, комп’ютери, планшети і т.д.), проведення майстер-класів та навчально-розважальних заходів, облаштування ігрових площ тощо. Облаштування бібліотек відбуватиметься на умовах співфінансування з обласного та місцевих бюджетів. Завершити модернізацію перших 20 бібліотек планують восени цього року.

У Публічній бібліотеці Чортківської міської ради відкрили простір для дітей та молоді. Така ініціатива стала можлива завдяки спільній роботі керівництва бібліотеки, Благодійний фонд «Рокада»-Тернопіль та UNHCR Ukraine – Aгентство ООН у справах біженців в Україні. До послуг відвідувачів простору настільні та розважальні ігри, фліпчарт, інтерактивна дошка, пізнавальні книги, атласи, проектор, бізіборд, 3D-ручки, сухий басейн, дитячий ігровий будиночок тощо. Загалом, для дітей та молоді у бібліотеці обладнали дві окремі кімнати – для молодших відвідувачів та підлітків.

Охтирська публічна бібліотека взяла участь у конкурсі заявок на отримання благодійної допомоги «Працюємо на перемогу» для підтримки українських бібліотек під час війни. У результаті відбору вона була обрана для фінансування за Програмою благодійної допомоги ВГО Української бібліотечної асоціації. Розмір грошової допомоги 50 тис. грн буде надано для виконання ремонтних робіт бібліотеки філії № 3 КЗ «Охтирська публічна бібліотека» (мікрорайон «Дачний»), яка постраждала внаслідок бойових дій.

У відділі абонементу Тернопільської обласної бібліотеки для молоді відкрили літературний простір. Облаштовувати його почали ще до початку повномасштабної війни, завершити вдалося зараз. За невеликі кошти з обласного бюджету, кошти, які бібліотека отримує від надання платних послуг та спонсорські внески  поміняли вікна, систему опалення, купили нові меблі, облаштували нове освітлення.

У Гощанській центральній бібліотеці відкрито новий Кіберпростір “Game time”. Така ідея з’явилася після проведеного опитування молоді громади. Втілити ідею вдалося завдяки  спонсорському внеску та підтримки Гощанської селищної ради. Загалом бібліотека може похизуватися оновленим книжковим фондом, створеними зонами настільних ігор, інформаційних технологій, для читання ,а тепер ще й кіберпростором.

У селі Потапці на Канівщині перетворили закинуту стару бібліотеку на сучасний хаб «Територія єдності».. Відкритий громадський простір Potapsi HUB вдалося в межах конкурсу грантів “Час діяти, Україно” від благодійного фонду “МХП-Громаді”. Тепер тут проводять лекції з психологічної допомоги, плетуть маскувальні сітки, малюють, беруть участь в майстер-класах тощо. Тут також приймали та надавали гуманітарну допомогу переселенцям, робили обереги для військових та збирали для них продукти. 

У філії на вулиці П’ятницькій Бібліотеки імені М.Коцюбинського м. Чернігів відкрили новий мініковоркінг. Старе приміщення оновили за власні кошти та завдяки участі в грантовому проєкті. У відремонтованому хабі вже організовують змістовне дозвілля відвідувачів. Тут запустили проєкт #User_club — уроки цифрової грамотності для людей 60+, які покликані допомогти їм користуватися смартфоном. Також у коворкінгу стартував курс «Мобілографія» від чернігівської фотографині Ірен Бринзи. Триває відновлення Центральної бібліотеки імені Коцюбинського, будівлю якої торік пошкодило ракетним ударом.

В Центральній бібліотеці ім.М.Л. Кропивницького м.Миколаїв відкрився Центр сучасного читання “Марко”. У 2021-му році бібліотека стала переможцем у конкурсі проєктів Громадського бюджету міста, але війна затримала  ремонтні процеси. Проєкт створений для максимального комфорту відвідувачів та має декілька локацій: зона відпочинку, місце для читання, інші локації для творчості, імпровізації, спілкування та навчання.  

Далі буде…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)