Інклюзія в бібліотеці

Інклюзія є однією із складових забезпечення безбар’єрного доступу кожної людини до академічного суспільного життя, зокрема до  бібліотеки, інформації книги та читання. Бібліотеки вирішують питання інклюзії шляхом співпраці з державними органами влади, взаємодії з інклюзівно-ресурсними центрами, соціальними службами, громадськими ініціативами та волонтерами.

У 2020 році проєкт «Бібліотека – інклюзивний простір для молоді» ГО «Рівненське обласне відділення Української бібліотечної асоціації» здобув перемогу у конкурсі управління у справах молоді та спорту Рівненської обласної державної адміністрації. Ця ініціатива була спрямована на соціальну інтеграцію та розвиток активності дітей, молодих людей з інвалідністю та їх однолітків шляхом формування інклюзивного середовища в публічній бібліотеці та проведення інклюзивних розвиваючих тренінгів та культурних заходів. Ідея інклюзії була реалізована через соціальну взаємодію дітей, молоді з різних соціальних груп, їх спільну діяльність та творчу реалізацію в середовищі бібліотеки, як «третього місця» в житті громади. Місце реалізації проекту – Рівненська обласна універсальна наукова бібліотека.

В рамках проекту була розроблена інклюзивна молодіжна програма, яка дозволила опанувати нові технологічні, практичні знання, отримати соціально-правову підтримку, налагодити молодіжно-культурні контакти, реалізувати творчі ініціативи в інклюзивному середовищі.

Для цільової аудиторії були запропоновані: тематичні тренінги для молоді та батьків, котрі виховують дітей з інвалідністю; майстер-класи з опанування різних мистецьких технік; арт-терапевтичні заняття; заняття з опанування сучасних технологічних сервісів; практичні заняття з оволодіння гаджетами з програмами екранного доступу для незрячих і слабозорих; розвивальні заняття для дітей з порушенням слуху; веб-конференції з питань правової освіти, сексуального виховання молоді та дітей. Фінальною подією проекту стала фотовиставка світлин «Погляди», яка проілюструвала цікаві практики роботи великих і малих бібліотек Рівненської області з інклюзивними аудиторіями.

Наприкінці 2021 року будівлю бібліотеки реконструювали: мами з візками, люди похилого віку та з інвалідністю можуть без перешкод потрапити у Рівненську обласну універсальну наукову бібліотеку. Значний акцент в реконструкції зроблений і на інклюзивності. Зокрема, облаштовані спеціальний ліфт, пандуси для маломобільних груп населення, елементи безперешкодного доступу для осіб з інвалідністю.

У  вересні 2022 року на базі колишньої дитячої бібліотеки у Вознесенівському районі Запоріжжя відкрили бібліотеку для людей з інвалідністю. На капітальний ремонт, а також меблі з міського бюджету витратили 2 300 000 гривень.

Бібліотеку обладнали пандусами, налаштували систему для автоматичного відкриття дверей за допомогою сенсору, а також встановили кнопку виклику персоналу. Для незрячих людей у бібліотеці зробили позначки шрифтом Брайля та закупили спеціальну літературу. Це – українська та світова класика. Для слабозорих придбали книги з 18 кеглем.

В проєкті передбачено усі вимоги архітектурної доступності, безбар’єрності для будь-якої категорії користувачів. Переосмислено простір бібліотеки. Тут декілька цікавих зон: зона коворкінгу, відпочинку, дитячий ігро-рум, ляльковий театр.

Завдяки реалізації соціального проекту дитячого письменника Євгена Погорєлова “Інтерактивний простір “Казка” за кошти Громадського бюджету базі Миколаївської бібліотеки для дітей № 2 відкрито перший в місті інклюзивний бібліотечний простір. Який забезпечений новою літературою по інклюзії, вихованню дітей з особливими потребами, книжками серій “Казкотерапія”, “Крупним шрифтом”, дитячими виданнями з сенсорними доріжками та аудіосупроводом, віммельбухами. Родзинкою простору є інтерактивна панель. Це обладнання спростило можливість читання книг за рахунок масштабування змісту на екран, а також озвучення цього змісту. Додатки на обладнанні надають безліч можливостей для навчання, гри, цікавого та корисного дозвілля.

Особливий простір для читання, навчання і творення «Сенсотека»  у 2020 році  запрацював у Львові. Новий заклад є повністю доступний для людей з інвалідністю. Новостворена Сенсотека — проект перетворення публічної бібліотеки № 18 Централізованої бібліотечної системи міста Львова у освітній інклюзивний простір спільного зростання. Цей проект інтегрує людей з інвалідністю у суспільство через спільну взаємодію: проведення спільних заходів, відповідне облаштування, маркування простору і технічне забезпечення.

Команда Львівської муніципальної бібліотеки в межах адвокаційного проєкту «Інформаційна доступність для людей слабозорих та незрячих» розробила унікальний гайд «Новини доступні кожному і кожній», який розповідає, як робити інформаційні повідомлення інклюзивними. Тут зібрано рекомендації й додаткові матеріали, що детально пояснюють усі нюанси публікації новин для людей з порушенням зору та незрячих. Ініціатори проєкту планують поширити гайд серед усіх охочих, зокрема закладів культури міста, бізнесу та органів влади регіону та всієї України.

Проєкт ініційований Львівською муніципальною бібліотекою та втілюється завдяки підтримці Мережі DOCU/CLUB, що фінансується Посольством Швеції в Україні, Національним фондом на підтримку демократії (NED) та Fondation de France.

У Рівненській обласній бібліотеці з червня 2023 року відкрили літню терасу, яку збудували в рамках реконструкції будівлі у 2020 році. Зокрема, у програмі активностей:

  • знайомство з інклюзивним навчальним матеріалом “Маленький Круасан у великому світі”, майстер-клас з ліплення казкових героїв;
  • урок толерантності “Світ на дотик: діти, які бачать руками”;
  • настільні ігри.

Діти шкільного віку під час уроку толерантності поринули у світ своїх ровесників, які живуть у суцільній темряві та все ж навчилися бачити світ через дотики. Вчилися шрифту Брайля, читали інклюзивні книги, розпізнавали різні фігури, текстури, використовували пристрій для визначення рідини води в чашці, за допомогою білої тростини вчилися орієнтуватися у просторі, опановували мобільні додатки штучного інтелекту тощо.

Наукова бібліотека Харківського національного медичного університету ще у 2016 році започаткувала Благодійний проект “Світ у дитячих долоньках”. Його мета – допомога в організації дозвілля дітей, які потребують особливої уваги, зокрема пацієнти онкологічних відділень дитячих лікарень, вихованці дитячих будинків Харкова. На благодійні кошти закуповуються ігри, матеріали для виробів, проводять з ними ігри, зайняття творчістю або читають книги.

Шосткинська центральна міська бібліотека для дітей співпрацює з Товариством допомоги особам з інвалідністю «Турбота», проводячи для їх підопічних цікаві та розвиваючі заходи, спрямовані на адаптацію у соціумі.

Шосткинська центральна міська бібліотека з 2021 року реалізовує інклюзивний проєкт кіноклубу Docudays UA «Почути світ, щоб бачити життя». Читати книжки телефоном щодня і абсолютно безкоштовно для людей, які з тих чи інших причин не можуть самостійно читати. Серед слухачів – незрячі, люди літнього віку та ті, хто важко хворіє. Вибір книг різноманітний : історія, культура, мистецтво, здоров’я, садівництво і просто цікава художня література класична й сучасна. Читають бібліотекарі, слухають і коментують люди з вадами зору.

Херсонська обласна універсальна наукова бібліотека ім. Олеся Гончара до початку широкомасштабного вторгнення рф реалізовувала цілу низку інклюзивних проєктів. Інклюзивний театр при бібліотеці «Звичайна роль – особливий актор», творчий майданчик «Пізнай мене через творчість», проєкт «Читаймо разом з Кіміко» – ось далеко неповний перелік інклюзивних ініціатив, що діяли на базі книгозбірні до війни. На жаль, повномасштабне вторгнення росії призупинило діяльність усіх проєктів та змусило більшість учасників покинути місто.

Зараз, завдяки партнерству херсонської ГО «Аутизм. Особливий всесвіт», Херсонської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Олеся Гончара та «Яблуниця» Релігійна місія – Карітас-Спейс, вдалося реалізувати проєкт – реабілітаційний табір у Карпатах «Готуймося до відновлення», в якому взяли участь 14 херсонських родин, що виховують дітей з ментальною інвалідністю.

Унікальність проєкту полягає в тому, що діти, як постраждали внаслідок повномасштабного вторгнення, тепер мають змогу покращити свій психо-емоційний стан, поспілкуватися зі старими друзями та відновити певні навички за допомогою арт-терапії та фізичних навантажень.

Програма табору досить насичена. Фізичні вправи гармонійно перетинаються з арт-терапевтичними заняттями, прогулянками та екскурсіями. Реабілітацій табір у Карпатах став прекрасною можливістю втілити в життя давню мрію – відзняти виставу «Лісова пісня» у реальних, природних декораціях.

У 2021 році перший в області інклюзивний простір «FreeDreams» відкрили в Хмельницькій обласній бібліотеці для дітей імені Тараса Шевченка. Він створений у рамках реалізації грантового проєкту за фінансової підтримки Українського культурного фонду. Усі елементи простору забезпечують вільний доступ різним категоріям користувачів, у тому числі людям з інвалідністю. Ефектні розподілювачі відмежували два майданчики – “Територія ідей” і “Лабораторія успіху”. У кожному із них чудове наповнення. Є тут виставкові стійки і банери, фотобокс та окуляри віртуальної реальності, магнітно-маркерні фліпчарти і планшети. Книги та настільна гра шрифтом Брайля, контрастна смуга на сходах і тактильна кнопка виклику персоналу – важливі елементи простору, які допомагають людям із порушеннями зору отримувати якісні бібліотечні послуги.

На обох майданчиках магістри мрій – відомі професіонали та митці – розкривають секрети успіху для відвідувачів, допомагають дітям легко та впевнено йти до своєї мети і власного я.

У Тернопільській обласній бібліотеці для молоді  діє Інтернет-центр для незрячих та слабозорих, обладнаний тифлотехнікою та спеціалізованим програмним забезпеченням: дисплей Брайля, портативний збільшувач, тифло-флеш-плеєр, програма екранного доступу JAWS та OPENbook.

Житомирська обласна бібліотека для дітей та юнацтва постійно працює над забезпеченням простору безбар’єрності. В інклюзивній кімнаті, що діє в бібліотеці, користувачі з порушенням зору мають змогу познайомитися з унікальними інсталяціями, пізнавати твори мистецтва, вивчати кольори, природні матеріали, зразки техніки,  які є частиною експозиції, переданої установі в межах програми «Арсенал Ідей. Житомир». Діюча інклюзивна кімната надасть допомогу студентам, які в майбутньому будуть працювати з дітьми з особливими освітніми потребами.

Центральна дитяча бібліотека КЗ “Нікопольська міська централізована бібліотечна система” реалізує проєкт  «Творча майстерня гарного настрою». В межах проєкту за підтримки Німецького товариства міжнародного співробітництва GIZ по створенню сучасного технічно облаштованого Центру родинного читання та дозвілля «ДИВОСВІТ» з 2016 року налагодили партнерські відносини з ГО «Жити по-справжньому» батьків по вихованню дітей з особливими потребами. Організовували комплексні заходи з творчими майстер-класами, ігровими конкурсами, переглядом мультиплікаційних фільмів, підбором книжок та обов’язковим завершенням заходу «солодким столом». Тематика заздалегідь обговорювалась для підготовки необхідних матеріалів. Під час майстер-класів застосовувались матеріали для розвитку дрібної моторики, творчої уяви, як то крупи, стрічки, вміння створювати загальну картинку на святкових листівках. Діти з особливими потребами були учасниками бібліотечного конкурсу малюнків «Казка у твоєму житті», за що отримали грамоти та смаколики разом з іншими дітьми-художниками.

Крім того, вже у «воєнному» 2022 році, коли виникла необхідність «швидкого включення» у нові реалії, виникла ідея проведення творчих занять «Антистрес» для дітей віком 3+ . Ці комплексні заняття включали творчо-ігрові та анімаційні елементи. Заняття припинились з початком обстрілів міста з 12 липня 2022 р., коли стало небезпечно залишатись у місті з дітьми.

Рівненська обласна бібліотека для дітей створила ілюстровану книгу «Тато читає». Проєкт отримав інклюзивне продовження – книгу видали шрифтом Брайля, а додатково – збірка розмальовок за мотивами книги.

Книгу створили впродовж подій марафону татусевих читань «Тату, почитай! 20/22» у бібліотеці спільно з Всеукраїнською ініціативою «Додай читання». Завдяки Підприємству об’єднання громадян «Соцінтел» у Харкові та Лілії Сало, яка зробила адаптацію тексту шрифтом Брайля, збірка для родинних читань розширить коло своїх читачів.

Бібліотека імені Павла Тичини Дніпровського району міста Києва надає бібліотечні послуги людям з порушеннями зору. У 2020 році в бібліотеці з’явилось новітнє обладнання та запроваджено спеціальний проєкт «BIBLIO HUB» для людей з вадами зору». В основі проекту – повноцінна реабілітація людей з вадами зору, створення належного соціального захисту і підтримки, соціальної інтеграції, створення рівних можливостей для самореалізації, повноцінного життя, здобуття освіти і працевлаштування, долучення до духовного та культурного життя шляхом створення сучасного зручного інформаційного простору на базі бібліотеки.

До послуг киян у Центральній районній бібліотеці ім. Павла Тичини: відеозбільшувач Topaz HD 24 (електронна лупа з можливістю індивідуального налаштування); комп’ютер з програмою синтезу мовлення, яка читає багатьма мовами для незрячих людей; є прилади для прослуховування аудіокнижок, а також книги, які надруковані шрифтом Брайля

 

Фото заставки від  Zerbor

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)