Ви запитували – Ми відповідаємо : про 6-НК промовка

НМВ НБУ ім. Ярослава Мудрого отримав безліч запитань щодо нових форм звітності  про діяльність публічних бібліотек. Серед цих питань багато однотипних.  

Сьогодні на частину з них відповідаємо:

❓  Куди віднести бібліотеку-філію для дорослих? ( там відсутня ця категорія).

Відповідь. Віднести до графи – Бібліотека. Бібліотека-філія – публічна бібліотека, яка обслуговує всі верстви населення і не є спеціалізованою.

❓  Поділ користувачів за віком. Наприклад – «до 6 років» – це повні 5 років, а кому виповнилося 6 уже рахуються в категорії від 6 до 14? Аналогічно щодо всіх вікових категорій.

Відповідь. Все вірно. Якщо на момент оформлення реєстраційних документів дитині виповнилось повних 5 років – рахуєте в категорії «до 6 років». Тим, кому на момент оформлення реєстраційно-облікових документів (квитків, формулярів тощо) виповнилось 6 років –  рахуєте в категорії «від 6 до 14 років».

❓  Кількість жінок вказувати  за ЄРК чи обслугованих? Кількість жінок. Мається на увазі дівчат також? -“Чи до жінок можемо віднести дівчаток від 6 до 14 років?”        

    Відповідь. За ЄРК. Стать визначається від народження людини, а не з певного віку.

❓  В розділі ІV. Користувачі, відвідування. звернення до бібліотеки . Виникають запитання стосовно кількості організацій, що це мається на увазі ? ( Можливо перерахувати з якими організаціями ми співпрацюємо?)

Відповідь. Поняття «організації» включає в себе юридичних осіб, з якими бібліотека уклала угоди про надання послуг, а також абонентів міжбібліотечного абонементу, колективних (групових) абонентів бібліографічної інформації тощо. Цифрою вказується їх загальна кількість.

❓  Як обліковувати віртуальні відвідування соціокультурних заходів – за попередньою реєстрацією, за кількістю переглядів перших трансляцій, за всіма переглядами?

Відповідь. Попередня реєстрація не є гарантією присутності усіх зареєстрованих на заході. Облік відвідування заходу здійснюється під час проведення заходу (першої трансляції).

❓  Як визначити приміщення для соціокультурної діяльності, якщо бібліотека має площу 30 м²?

Відповідь. Варто уточнити: чи проводяться на базі такої бібліотеки соціокультурні заходи? Якщо зазначені заходи проводяться, то варто вирахувати площу, на якій розміщені столи або стільці. Це може бути площа 3 – 5 -7 кв. м.

P.S. Можливо варто розглянути перетворення такої бібліотеки у бібліотечний пункт або інший структурний підрозділ Публічної бібліотеки громади?

❓  Чи необхідно вказувати всі 20 мов національних меншин. Можливо можна визначитись найбільшою кількістю бібліотечного фонду, книговидач  п’ятьма мовами?

Відповідь. Не потрібно в первинних облікових документах бібліотеки (Щоденник роботи, Книга сумарного обліку БФ) «вказувати всі 20 мов національних меншин». Кожна бібліотека має орієнтуватись на формальні ознаки, у т.ч. мову документа, вид документа (книга, періодика, нотний, картографічний, образотворчий та ін) наявного БФ . Теж саме стосується і обліку книговидачі.

❓  Рядок 13-14. К-сть виданих документів іншим бібліотекам – це стосується ВСО?

Відповідь. У рядках 13, 14 вказується інформація щодо показників міжбібліотечного абонементу, зокрема, кількість виданих документів іншим бібліотекам та кількість отриманих документів із інших бібліотек.

❓  Скільки діючих телефонних мобільних номерів вказувати для міських бібліотек – усіх працівників чи лише директора, методиста чи ін.?

Відповідь. У рядку 12 відображається кількість діючих номерів телефонного зв’язку саме з бібліотекою (стаціонарного чи мобільного) , а не з персоналом бібліотеки. Особистісні телефонні номери працівників не підлягають обліку.

❓  За одиницю приймається комплект «проектор+ та екран» чи це дві окремі одиниці?

Відповідь. Бухгалтерія самостійно класифікує придбані активи для бібліотеки (наприклад, за строком корисного використання тощо).  Пропонуємо переглянути Ваші інвентаризаційні описи та уточнити облік зазначених  об’єктів  – це єдиний об’єкт чи окремі об’єкти .

❓  Деталізуйте, будь ласка, в якому з рядків вказувати надходження коштів за платні послуги?

Відповідь. У рядку 3: за рахунок плати за послуги, що надаються бюджетними установами згідно з їх основною діяльністю.

Звертаємо увагу, що перелік платних послуг затверджено Постановою КМУ «Про затвердження переліку платних послуг, які можуть надаватися державними і комунальними закладами культури» (від 12 грудня 2011 р. № 1271). Послуги, які не передбачені зазначеною постановою КМУ – це надходження від додаткової (господарської) діяльності бібліотеки і їх вказують у рядку 4.

❓  Заповнення розділу VІІІ «Фінансування бібліотек за статтями видатків». Фінансування бібліотек-структурних підрозділів інших закладів культури зовсім не буде в цьому розділі відображатись?

Якщо бібліотека є структурним підрозділом іншого закладу культури (клуба, центру культури і дозвілля тощо), має Положення, зазначена як структурний підрозділ у штатному розписі – фінансову частину, а саме Розділ VІII. Фінансування бібліотек за статтями видатків має заповнити особа відповідальна за заповнення форми звітності . Це може бути керівник/бухгалтер закладу культури або орган, що подає звіт.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)