Будні методистів: 2023 (ч.3)

Методисти-мандрівники Луганської ОУНБ не припиняють свою місію – надання методичної допомоги бібліотекарям області.

Наразі в центрі уваги методичної служби ЛОУНБ – передати свій досвід колегам з публічних бібліотек Луганщини, що опинилися так само в умовах евакуації. Тож, незважаючи на все, активно працює наша Обласна школа керівника non-stop, матеріали якої представлені на цій сторінці .

Додатково звертаємо увагу на методичні рекомендації для бібліотекарів від науково-методичного відділу Луганської ОУНБ  : «Психологічний антидепресант, або Як знайти сили та подолати психічні травми війни?» . Ціль рекомендацій – надати загальну інформацію щодо психологічних травм, способів їхнього подолання та декілька кейсів щодо взаємодії з травмованим населенням у своїй професійній діяльності.

Звантажити тут

Харківська державна наукова бібліотека імені В. Г. Короленка в партнерстві з членами Харківського обласного відділення (філія) ВГО Українська бібліотечна асоціація презентують електронні видання ««Бібліотеки Харківщини в умовах воєнного стану: OSINT-розвідка на основі відкритих джерел. Випуск 1: зима-весна, частина 1».

OSINT-розвідку на основі відкритих джерел з інтернету розпочато відразу після повномасштабного вторгнення російських військ в Україну та планується завершити протягом року після припинення дії режиму воєнного стану.

Електронні видання підготовлені в межах регіонального дослідження «Бібліотечна енциклопедія Харківщини» та є невід’ємною частиною мультиплатформного проєкту «Бібліотеки Харківщини в умовах воєнного стану».

Ознайомитись можна  тут .

В Хмельницькій області відбувся онлайн-семінар для керівників центральних бібліотек територіальних громад на базі Регіонального тренінгового центру Хмельницької ОУНБ за участі Хмельницького обласного відділення Української бібліотечної асоціації. До онлайнового вебінару долучилося 73 учасники з 50 територіальних громад. Акценти зроблено на питаннях: підготовки планово-звітної документації;  рекомендаціях щодо заповнення оновленої форми звітності – форми 6-НК та зміни облікових документів бібліотек відповідно до затвердженої форми та внесення даних за 2022 рік в електронну систему моніторингу публічних бібліотек ЕСМаР; обізнаності бібліотекарів щодо способів залучення читачів до проведення часу з книгою відповідно до затвердженої Стратегії розвитку читання на період до 2032 року «Читання як життєва стратегія»;  конференції «Бібліотеки як ключовий фактор для соціального спротиву та демократії в часи викликів безпеки», яка відбулась у жовтні – листопаді 2022 року у Ризі (Латвія).

Детальніше тут 

Також, на базі Регіонального тренінгового центру, за сприяння Хмельницького обласного відділення ВГО УБА, відбулося триденне стажування працівників центральних бібліотек територіальних громад Хмельниччини. Учасниками стали 7 пре дставників – керівники центральних бібліотек та методичні фахівці з Антонінської, Маківської, Вовковинецької, Щиборівської, Орининської, Гуківської, Ямпільської територіальних громад.

Учасники здобули нові знання з основних напрямків діяльності: обслуговування користувачів, ведення облікової документації, роботи з актуалізації бібліотечних фондів, краєзнавчої та бібліографічної діяльності, методичного супроводу діяльності бібліотек безпосередньо на базі структурних відділів обласної бібліотеки. Для кращого сприйняття та засвоєння матеріалу учасники виконали практичні завдання. Було проведено анкетування, за підсумками якого визначено ефективність проведеного заходу. Учасники отримали сертифікати.

Детальніше тут .

Березень-квітень для бібліотечної Чернігівщини можна охарактеризувати, як  час активної взаємодії та інтенсивного спілкування, що базувалося на професійному досвіді та готовності ним поділитися.

27 квітня Чернігівська ОУНБ провела онлайн семінар-практикум “Облік, списання, організація бібліотечних фондів у бібліотеках територіальних громад”. Захід був організований у зв’язку зі значною кількістю питань та проблем, які виникли у бібліотеках територіальних громад при актуалізації фондів, постановці документів на облік, децентралізації, а саме – коли бібліотеки передавалися на баланс громад.

Учасників семінару традиційно привітала директорка Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка Інна Аліференко та коротко окреслила стан фондів бібліотек області й тенденції їх актуалізації.

Ключові питання семінару:  нормативна база, установчі документи відділу комплектування та працівників, які займаються організацією бібліотечних фондів;  процес інвентаризації бібліотечних фондів; взяття документів на баланс, правила оформлення; актуалізація бібліотечних фондів та  досвіду роботи бібліотек України у цьому напрямку тощо.  

Детальніше тут 

У квітні для бібліотекарів Чернігівської області відбулося п’яте заняття онлайн-курсу “Видавнича діяльність бібліотек: від теорії до практики” на тему “Мовні помилки: лексичні, стилістичні, орфографічні”. Навчання на платформі ZOOM провела головна бібліотекарка науково-методичного відділу Чернігівської ОУНБ Ольга Шурубенко.

      Курс “Видавнича діяльність бібліотек: від теорії до практики” розрахований на кілька занять і має на меті покращити якість видавничої продукції бібліотек області, залучити до видавничого процесу ті бібліотечні заклади, які роблять перші спроби належного оформлення та видання текстових матеріалів.

Детальніше за посиланням  

30 березня на платформі ZOOM за підтримки Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА, Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки  , Чернігівського обласного відділення УБА, обласних бібліотек для дітей та юнацтва відбувся щорічний семінар директорів публічних бібліотек області та їхніх заступників по роботі з дітьми “Публічні бібліотеки Чернігівщини як інформаційні центри в умовах війни: підсумки за рік, перспективи діяльності” До заходу долучилося понад 70 учасників.

На семінарі голова Чернігівського ОВ УБА, директорка Чернігівської ОУНБ Інна Аліференко урочисто привітала та оголосила переможців рейтингу-конкурсу “Краща бібліотека року” Цьогорічними абсолютними переможцями визнано Коропську публічну бібліотеку  , Стольненську філію краєзнавчо-інформаційний центр Менської ПБ та Ніжинську міську бібліотеку-філію для дітей № 3 Ніжинської МЦБС. Усі переможці нагороджені спеціальними дипломами “Краща бібліотека року” й цінними подарунками.

Доповіді висвітлювали питання: руйнування бібліотек регіону під час війни, стан бібліотечної мережі, бібліотечні фонди, основні показники і напрями діяльності; основ інформаційно-бібліографічної роботи публічної бібліотеки; волонтерську роботу; розвиток хабів цифрової освіти; напрямки  роботи бібліотек для дітей у 2022 році, їх залученість до обласних та всеукраїнських конкурсів, діяльність клубів за інтересами, заходах, спрямованих на збереженні фізичного і психічного здоров’я дітей та їхніх батьків тощо.

Детальніше тут

На базі РТЦ Чернівецької ОУНБ ім. М. Івасюка відбулись:

методична онлайнова година про проведення обласного соціологічного дослідження «Бібліотека територіальної громади в умовах воєнного часу: громадська і волонтерська діяльність»;

тренінг «Онлайн ресурси на допомогу бібліотекарям».  Під час заняття розглядалися принципи та методологія створення презентації та рекламного буклету на  платформі графічного дизайну Canva, про які розповіла вчений секретар обласної книгозбірні Ірина Вовк.

Для закріплення практичних навичок працівники розробили власну рекламну продукцію.

Джерело тут

онлайн діалог за підсумками 2022 року  «Про стан мережі публічних бібліотек області: нові реальності, нові можливості», до якого  долучилися 55 бібліотечних  фахівців територіальних громад області.  На заході  обговорювались питання щодо:

  • стану мережі публічних бібліотек області, їх матеріально-технічної бази, роботи бібліотек-хабів цифрової освіти, розвитку інноваційних просторів;
  • моніторингу річних планів роботи публічних бібліотек області на 2023 рік;
  • формування фондів публічних бібліотек області і джерел фінансування  на комплектування книгозбірень;
  • активної залученості бібліотек до реалізації Стратегії розвитку читання на період до 2032 року “Читання як життєва стратегія”;
  • нових форм звітності за формами 6-НК та 80-а-рвк.

Джерело тут 

 

Наостанок можна резюмувати, що:

96 % заходів проводились в онлайновому режимі 

Більшість керівників ОУНБ долучені до комунікації з керівниками бібліотек ТГ, що важливо для окреслення завдань і бачення перспектив.

Питання, які протягом останніх місяців були в центрі уваги більшості регіональних науково-методичних центрів (обслуговування користувачів в умовах воєнного стану; підтримка, розвиток, популяризація читання в рамках реалізації Стратегії розвитку читання на період до 2032 року “Читання як життєва стратегія”; актуалізація бібліотечних фондів; розвиток хабів цифрової освіти; видавнича діяльність бібліотек; упровадження оновлених статистичних форм за формою № 6-НК та внесення змін до облікових документів та ін.) стануть для публічних  певним орієнтиром для планування  теперішнього і майбутнього, розробки курсу дій, правил і процедур їх виконання.

УСПІХІВ ! 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)