Будні методистів: 2023 (ч.1)

   Звичайною та буденною справою методиста як професіонала передбачає розробку та реалізацію цілісної системи дій та заходів, спрямованих на вдосконалення бібліотечного обслуговування населення, підвищення ефективності бібліотечної роботи, виявлення та поширення кращого досвіду, впровадження інновацій, використання результатів наукових досліджень у галузі бібліотечної справи, підвищення кваліфікації та професійної майстерності.

   Огляд віртуального середовища продемонстрував, що методична робота включає низку взаємопов’язаних напрямів, а саме: консультаційно-методичну допомогу, інформаційну, навчальну, комунікаційну, дослідницьку, видавничу.

   Які ж теми і питання бібліотечного життя найбільше обговорювалися протягом останніх трьох місяців?

Професійний та особистісний розвиток як правило взаємно посилюють один одного. Школа керівника бібліотеки «Комунікація. Компетентності. Досвід» на тему «Практики публічних бібліотек Вінниччини 2022 року в умовах воєнного стану», зібрала на платформі Zoom 59 учасників – представників публічних бібліотек області.

У цілому програма була поділена на тематичні платформи:

«Про подієві аспекти бібліотечного життя в умовах військового стану»,

«Публічні бібліотеки та Центри активності громад: грані спільнодій»,

«Про стан актуалізації бібліотечних фондів публічних бібліотек у територіальній громаді»,

«Бібліотечна статистика і не тільки: реалії 2022 р. / перспективи 2023 р.».

Школа керівника бібліотеки «Комунікація. Компетентності. Досвід» – це платформа комунікації для керівників публічних бібліотек області, де діляться досвідом, обговорюють проблеми та виклики, розглядаються першочергові завдання, що постають перед бібліотеками.

Джерело тут 

У рамках проєкту «Голоси живої історії» фахівці ВОУНБ ім. В. Отамановського 22-23 березня провели перший етап вебінарів «Метод усної історії: теорія та практика».  Учасники навчання отримали базові знання з історії, теорії та методології усної історії, дізнались, як організовувати та проводити інтерв’ю, обробляти та використовувати усноісторичні записи. Метою вебінарів є активізація збору свідчень учасників подій минулого та сучасності, що є важливим доповненням до трактування нашої історії та цінним елементом збереження історичної пам’яті. Джерело тут 

У 2023 році науково-методичний відділ Волинської ДОУНБ імені Олени Пчілки запланував організувати заходи щодо підвищення професійного рівня бібліотечних працівників публічних бібліотек Волині. З цією метою діятимуть проєкти:

«СУЧАСНА ПУБЛІЧНА БІБЛІОТЕКА: ДІАЛОГ У КОЛІ ОДНОДУМЦІВ»

Мета: створення відкритої онлайн-платформи для обміну професійними думками з керівниками  структурних підрозділів та бібліотечних установ територіальних громад області. Проведення онлайн-спілкування  відповідно до графіку та обговорення актуальних питань функціонування бібліотек у громаді, недопущення їх  ліквідації чи реорганізації.

«ЯКІСНІ  БІБЛІОТЕЧНІ ПОСЛУГИ – ЖИТЕЛЯМ ГРОМАД ВОЛИНІ»

Мета: модернізація змісту діяльності бібліотечних установ для надання жителям громад Волині якісних бібліотечних послуг. Виїзди в бібліотеки відповідно до плану, обстеження діяльності та надання фахової допомоги, навчання онлайн та офлайн в регіональному тренінговому центрі.

«БІБЛІОТЕКИ – ХАБИ ЦИФРОВОЇ   ОСВІТИ»  (спільно з відділом автоматизації та комп’ютерних бібліотечних технологій)

Мета: підвищення рівня цифрової грамотності бібліотечних працівників області та оновлення реєстраційних даних бібліотек, що належать до мережі хабів цифрової освіти. Проведення анкетування на тему «Рівень цифрової компетентності бібліотечних працівників».

З 10 по 14 квітня 2023 року відбулося навчання першої групи координаторів Хабів цифрової освіти Волинської області в межах проєкту «Розвиток спроможності бібліотек-Хабів цифрової освіти», який реалізується ВГО Українська бібліотечна асоціація спільно з проєктом «Цифрові, інклюзивні, доступні: підтримка цифровізації державних послуг в Україні» (Проєкт підтримки Дія), що впроваджується Програмою розвитку ООН в Україні за підтримки Швеції у 2021-2023 рр. Детальніше тут

3 1 березня на платформі ZOOM методисти Дніпропетровщини готували на  бібліокухні  . Присутнім запропонували аперитив “Вогонь Прометея” завідувачки відділу організаційно-методичної роботи Кам’янської ЦБС Лілії Шушури, “Рецепти бібліотек до нових реалій” від завідувачки відділу наукової організації та методики бібліотечної роботи Дніпропетровської обласної наукової бібліотеки ім. Первоучителів Кирила і Мефодія Ірини Луньової.

Методисти визначили головне у роботі і виокремили три  «К»: «Компетентність, Креативність, Контактність»:

–   навчати (головне, розуміти чому та як ) – Компетентність;

– бачити перспективу, бути готовими до змін, вести до них інших- Креативність;

– вести роботу зі створення позитивного іміджу бібліотеки й позитивного настрою в колективі це відразу й компетентність, і креативність, і контактність.

Про  пріоритетні особистісні якості методистів дізнаєтесь тут .

30 березня, завдячуючи зусиллям методистів відділу науково-методичної роботи Донецької ОБД,  бібліотечні фахівці Донеччини отримали чудову нагоду не лише підсумувати роботу минулого року, а й обговорити з колегами свої перспективи. Куди спрямовувати діяльність бібліотек, чи можна вивести формулу «виживання» бібліотеки в умовах воєнного часу, які нові форми доцільно запроваджувати, досвід яких бібліотек України може бути використаний в роботі бібліотек Донеччини,  як зафіксувати традиційні показники у незвичних умовах роботи, як прийдеться звітувати наприкінці 2023 року у відповідності  до оновлених форми державної статзвітності  – ці питання стояли на порядку денному онлайнового семінару.

Деталі та доступ до матеріалів семінару за покликанням 🔗https://bit.ly/40vJVFq .

Традиційними для методистів Житомирської ОУНБ ім. Олега Ольжича є живі зустрічі колегами із сільських бібліотек регіону. Кожна зустріч – це завжди нова інформація, обмін досвідом, аналіз проведеної роботи, різноманітні поради, консультації. Так,  у квітні відбулась зустріч з бібліотекарями Черняхівської громади. В ході спілкування було розглянуто низку актуальних питань: рекомендації МКІП щодо актуалізації бібліотечних фондів у зв’язку зі збройною агресією російської федерації проти, про психологічну допомогу в режимі онлайн, вимоги до основних облікових документів, оформлення наочності, практика втілення соціального партнерства, форми масового інформування користувачів і т.п.

 Питання медіаграмотності колег повсякчас залишаються у центрі уваги НМВ ЖОУНБ ім. Олега Ольжича.  В рамках Школи методиста головний бібліотекар науково-методичного відділу ЖОУНБ ім. Олега Ольжича, Галина Козаченко, проводить тренінги для колег-бібліотекарів за темами: «Інформаційно-психологічні спеціальні операції», «Як працює російська пропаганда», «Інформаційне поле під час війни» і т.п.

Тренінги побудовані за структурою відео-курсу «Інформаційна гігієна під час війни» освітнього онлайн-ресурсу «Prometheus”.

Джерело тут 

29 березня, вперше за тривалий час війни, зібралися разом в онлайн-режимі бібліотекарі Запорізької області. Привід –  бібліотечний марафон “Бібліотеки і війна: працюємо заради Перемоги!”. Під час марафону говорили про втрати, зміни у роботі бібліотек, спричинені війною, волонтерство. Своїми історіями поділилися бібліотекарі, яким вдалося виїхати з окупованих територій. Важливою частиною марафону стала консультація про інформаційну гігієну під час дії воєнного стану. Наприкінці зустрічі ознайомились з новими формами звітності 6-НК.

Джерело тут 

 На Львівщині вдосконаленню професійних навичок сприяє студія “Бібліотечні ІТ чомусики”. Останні онлайнові лекції, організовані  Львівським регіональним тренінговим центром КЗ “Львівська обласна універсальна наукова бібліотека”, були присвячені питанням: “Digital-етикет та комунікації” , або як правильно спілкуватись в інтернеті,  “Майстер-клас по роботі з Word” та ін.

Завідувачка НМВ Львівської ОУНБ  Олена Шматько розпочала сезон виїзних тренінгів. Перша зупинка – Куликівська селищна громада. Підвищення кваліфікації працівників культури громади відбувається в рамках культурно-мистецьких студій «Культура на часі!». Категорії учасників: бібліотечні фахівці, художні керівники, завідувачі Народних домів, працівники музею та відділу культури. Тема: «Сторітелінг: як створити історію успіху, яка захоплює?». Детальніше тут 

  З метою удосконалення професійного рівня бібліотечних працівників області, сталого розвитку бібліотек територіальних громад, 20-21 березня 2023 року на базі Комунальної установи «Одеська обласна універсальна наукова бібліотека імені М.С. Грушевського» відбувся обласний онлайновий семінар : «Публічні бібліотеки області – точки опори громад: аналітика, дійсність, плани». Детальніше тут .

 НМВ Одеської ОУНБ  запропоновано чергові методичні пропозиції:

Бібліотеки Одещини на сторінках преси : дайджест / Одес. обл. універс. наук. б-ка ім. М. Грушевського ; від. інформації з питань культури, мистецтва та зв’язків з громадськістю ; [підгот. О. Л. Попова ; комп’ют. набір, О. Л. Попова ; ред. О. М. Ласкевич ; худож. оформ. О. М. Ласкевич ; відп. за вип. О. Л. Попова]. – Одеса, 2022. –

Вип. 1(81) : [І кв. 2023 р.]. – 2023. – 24 с. – (На допомогу бібліотекарям) ; 15×21. – 40 прим. : б. ц.

Читати та завантажити можна тут 

Бібліотеки: популяризаторська робота на допомогу реалізації плану пріоритетних дій уряду України на 2023 рік [Текст] : метод. пропозиції / Департамент культури, національностей, релігій та охорони об’єктів культурної спадщини Одес. облдержадмін., Одес. обл. універс. наук. б-ка ім. М. Грушевського, Наук.-метод. від. ; [упоряд. Ю. С. Амельченко ; комп’ют. набір Ю. С. Амельченко ; верстка, заг. редагування О. М. Ласкевич ; відп. за вип. О. А. Булгакова]. – Одеса, 2023. – 4 с. – 15х21,5. – 40 прим.: б. ц.

Читати та завантажити можна тут 

 

ДАЛІ  БУДЕ …

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)