«У природі немає винагород або покарань, є наслідки»

«У природі немає винагород або покарань, є наслідки»

Боб Інгерсол, Американський юрист і політик.

Українська природа стала черговою жертвою російської агресії. Війна вплинула на кожний компонент довкілля.

«Якщо говорити безпосередньо, яким компонентам навколишнього середовища завдані збитки, то, в першу чергу, це забруднення атмосферного повітря, ґрунтів, збитки лісовим ресурсам, забруднення водних об’єктів безпосередньо Чорного й Азовського морів. Сюди я б додав також шкоду екосистемам взагалі та біорізноманіттю, тобто флорі та фауні», –  зазначив заступник міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Євгеній Федоренко.

До наявних екологічних проблем додалися замінування, руйнація промислових об’єктів, залишки вибухових предметів у лісах, полях та у воді, лісові пожежі.

Наслідки цього негативного впливу будуть довгостроковими та матимуть не лише локальний, а й глобальний характер. За останніми скромними оцінками, збитки довкіллю України від війни становлять 1,35 трлн гривень.

Тема захисту навколишнього середовища завжди знаходилася у полі зору бібліотечних працівників, які спільно з екологами десятиліттями виховували у населення бережливе ставлення до природи. Проводячи заходи з екологічного просвітництва, бібліотекарі залучали/ють до участі державні природоохоронні структури, представників громадських організацій, в тому числі молодіжних екологічних клубів, навчальні заклади тощо.

Пам’ятаємо про:

проєкт ЕкоБібліотека Львівської обласної бібліотеки для дітей , що реалізовувався з травня 2016 року та відзначений у п’ятірці найкращих конкурсу Зелена бібліотека 2017/ IFLA Green Library Award;

проєкт “Еко-стиль твого міста”   Кіровоградської обласної бібліотеки для дітей ім.Т.Шевченка;

проєкт “Через прекрасне в природі до прекрасного в людині” Долинської ЦБ;

проєкт «Екологія: ми відповідальні за майбутнє»  Міської спеціалізованої молодіжної бібліотеки м. Києва;

Всеукраїнська інформаційна кампанія Рух “Зелені бібліотеки” в Україні   , ініційована БФ «Бібліотечна країна»  з метою посилення потенціалу екологічної дієвості та лідерства бібліотек як провайдерів освіти для сталого розвитку.

проєкт “Насіннєві бібліотеки”  , ініційований БФ «Бібліотечна країна» спільно з ГО “Насіннєва скарбниця України” з метою поширення практики насіннєвих обмінів та освітніх програм зі збереження локального біорізноманіття при бібліотеках України;

Цьогоріч фахівцями Сумської обласної універсальної наукової бібліотеки підготовлено дайджест «Екологія – «мовчазна жертва» війни», що містить інформацію про вплив війни на екологію, екологічні загрози через російську військову агресію, прямі та непрямі наслідки бойових дій на довкілля, втрачені можливості, План післявоєнної відбудови України.

Посібник розраховано на бібліотечних фахівців та тих, хто цікавиться проблемами екології. Для бібліотекарів буде цікавим досвід «Зелених» та «Насіннєвих» бібліотек. Дайджест має додатки: Еко книги для дітей та дорослих, добірка екологічних онлайн-курсів, матеріали до години екології «Як природа підтримує нас у російсько-українській війні?», години релаксації «Безпечна мандрівка лісами, не виходячи з дому», поради від Всесвітнього фонду природи WWF-Україна тощо. Дайджест допоможе активізувати екологічне просвітництво у будь-якій бібліотеці територіальної громади, що підвищить загальний рівень екологічної свідомості. 

Також  про болючі питання екологічної безпеки в сучасних реаліях обговорювали на засіданні «круглого» стола «Екологічні особливості розвитку сучасної цивілізації», яке організували працівники відділу документів з природничих і аграрних наук Сумської ОУНБ в режимі оффлайн. На захід завітали провідні фахівці Департаменту захисту довкілля та енергетики Сумської ОДА, Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Сумській області, викладачі та студентська молодь машинобудівного фахового коледжу Сумського державного університету, екологи, правознавці, користувачі обласної книгозбірні. 

Онлайн Курс, розроблений ГО «ВГО Українська бібліотечна асоціація» за підтримки Програми ООН із відновлення та розбудови миру , який орієнтований на працівників бібліотек всіх видів і типів, які щиро прагнуть зробити свій внесок у досягнення Цілей сталого розвитку у своїх громадах, спільнотах та у глобальному вимірі;

Бібліотеки України та досягнення Цілей сталого розвитку   [Електронна копія] / М-во культури та інформ. політики України, Нац. б-ка України ім. Ярослава Мудрого, Укр. бібл. асоц. ; [уклад.: М. Адаменко та ін.]. — Електрон. текст. дані (1 файл : 1,60 Мб). — Київ : Нац. б-ка України ім. Ярослава Мудрого, 2021 (Київ: НБУ ім. Ярослава Мудрого, 2021);

Проблеми екології і роль бібліотек в екологічному вихованні населення [Текст]: Огляд / ЖОУНБ ім.О.Ольжича, Наук.- метод.відділ; [Уклад.О.В.Костюченко]; Ред.вип. Г.Й.Врублевська. – Ч.2. – Житомир, 2016. – 29с. 

Бібліотека як промоутор екологічної свідомості: методичний екопорадник / Центральна районна бібліотека ЦБС «Свічадо» ; уклад. О.В.Манятіна. –  Київ, 2021. – 22с.

 

Можна навести/згадати сотні інших прикладів.

В умовах сьогодення ми всі починаємо гостро розуміти, що майбутнє відновлення країни має бути сталим та «зеленим»: із урахуванням наслідків зміни клімату, стійкості екосистем та добробуту українців.

Для тих, хто бажає долучитись до еколого-просвітницької діяльності  пропонуємо на найбільшій платформі онлайн-курсів в Україні  Prometheus ознайомитись із новим курсом – «Добробут планети: що має знати й може вміти кожен» , розроблений командою Всесвітнього фонду природи WWF-Україна в межах проєкту INSURE, який відбувається за фінансової підтримки Швеції . 

Цей курс розроблений для того, аби початківці отримали базові знання про глобальні екологічні виклики сьогодення та інструменти їх подолання.

Ви дізнаєтеся відповіді на кілька важливих запитань:

Що таке екологія та біорізноманіття?

Яке їхнє значення для людства?

Що таке зміна клімату й чому це питання нині актуальне як ніколи?

Як війна впливає на довкілля?

Які важелі впливу має кожен і кожна з нас?

У межах курсу представлені ефективні інструменти вирішення довкіллєвих проблем (екологічна політика, природоорієнтовані рішення, правило 6R або сталі звички, екологічні права та обов’язки) і надані поради щодо їх використання в умовах сьогодення.

ПРОГРАМА КУРСУ передбачає 5 Модулів:

Модуль 1. Основні питання та виклики екології;

Модуль 2. Зміна клімату та її наслідки;

Модуль 3. Екополітика;

Модуль 4. Природоорієнтовані рішення;

Модуль 5. Що я можу змінити?

Після завершення курсу слухачі отримають сертифікат, автентичність якого можна перевірити за посиланням, зазначеним на ньому. Щоб отримати сертифікат про завершення курсу, необхідно набрати щонайменше 60% від загальної кількості балів.

Ознайомитись детальніше та зареєструватись можна ТУТ

 

«Єдиним шляхом, якщо ми збираємося покращити якість навколишнього середовища, є залучення всіх» .  Річард Роджерс є британський архітектор дуже відданий справедливим причинам у світі екології.

УСПІХІВ !

Фото заставки: курс  «Добробут планети: що має знати й може вміти кожен» Prometheus 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)