Краєзнавча робота в бібліотеці під час війни

Краєзнавча робота посідає важливе місце в діяльності бібліотеки: знайомство з історією рідного краю, прищеплення інтересу до історії, популяризація краєзнавчих видань та краєзнавчий атрибут в оформленні бібліотеки, формування краєзнавчого фонду та озйомлення з ним широкого загалу.  Все це має привернути увагу до особливостей та цікавинок історії нашої країни, зберегти здобуте для наступник поколінь.

Цей напрямок роботи активно продовжується бібліотеками і під час війни з різними формами популяризації краєзнавчих знань: від виставок-експозицій, вернісажей, вікторин, історичних подорожей до краєзнавчих конференцій, літературних вечорів, цікавих зустрічей з відомими персонами краю, до організації діяльності клубів та об’єднань краєзнавців та свят місцевих населених пунктів.

Так, з початку року у Чернігівській обласній бібліотеці для дітей відкрився новий мистецький простір – «Школа мотанки» від відомої в Україні та за її межами чернігівської майстрині Олександри Іванівни Дідович. Перше заняття відбулося ще на початку лютого, і відтоді два рази на місяць (по п’ятницях) для всіх любителів і майстринь різного віку Олександра Іванівна проводить майстер-класи по виготовленню різноманітних ляльок-мотанок.

У Чернігівській міській бібліотеці імені М.М. Коцюбинського створено Центр поліської автентики. Цей проект поєднує і збереження, і дослідження, і популяризацію українського автентичного одягу, прикрас, предметів побуту. Центр став не лише привабливим туристичним об’єктом, але й допомагатиме зберігати унікальні зразки традиційної матеріальної та духовної культури Чернігівщини.

Музейні експонати поділяються на три основні експозиційні розділи:  Український старовинний костюм; Предмети домашнього вжитку та побуту; Український рушник.

Центр займатиметься не лише музейною діяльністю, а й реконструює традиційні обряди з українською музикою та традиційними українськими стравами, проводить майстер-класи народних ремесел, створює тематичні фотозони, виставкові експозиції. Знайомить місцеву громаду з традиціями та звичаями свого регіону, особливостями поліського строю, вишивки, зав’язування хусток, розписування писанок, стравами.

Львівська обласна бібліотека для юнацтва ім. Романа Іваничука, де постійно проходять цікаві майстер-класи, серед іншого, провела майстерклас з української вишивки. За допомогою абетки, закодованої в орнамент, учасники створювали собі оберіг – власне ім’я, закодоване у вишивку. До слова, участь в майстерці – донат на ЗСУ. Нещодавно у бібліотеці було проведено майстер-клас по писанкарству, від справжньої майстрині Iryna Kmet’. З самого початку відвідувачі цього дійства поринули в історію виникнення цього мистецтва, а вже потім, поступово перейшли до технічних аспектів та секретів майстерності. Метою проведення таких майстер-класів є збереження народних традицій та майстерності.

Мукачівська міська центральна бібліотека імені Олександра Духновича оформила книжково-ілюстративну виставку-вітрину «Невичерпна духовна скарбниця», в якій широко представлені документи по народному мистецтву та декоративно-прикладному мистецтву України та Закарпаття.

Центральна міська бібліотека ім. Т.Г. Шевченка «ЦБС м. Кам’янського» спеціально  для ВПО проводить  пізнавальні екскурсії бібліотечною арт-галереєю та музейною кімнатою, знайомить присутніх з картинами  відомих митців кам’янчан та історією Кам’янського початку ХХ ст.

У спеціальній рубриці #пізнайКам’янське фіксуються цікаві події бібліотеки, присвячені історичній і культурній спадщині Кам’янського.

 

Коломийська краєзнавча бібліотека має тривалу співпрацю з Музеєм писанкового розпис, наукові співробітники якого проводять екскурсію, змістовно розповідають про символіку орнаментів та кольорів у писанкарстві, а також майстер-класи з писанкарства.

Комунальний заклад “Звягельська бібліотека” з нагоди Великодня для відвідувачів Звягельської громади провели низку заходів, які мали на меті розширити уявлення про народні традиції та звичаї й популяризувати їх, розвивати та закріплювати національно-патріотичну самосвідомість дітей і молоді, а також підбадьорити наших військових, які захищають Україну від ворога.

Між Звягелем та Бориславом (Львівська область) давно існує партнерська угода про співпрацю, що дає змогу організовувати цікаві спільні проекти та ділитися власним досвідом. Зокрема, «Звягельська бібліотека» та заклад культури «Бориславська публічна бібліотека» проводять краєзнавчі онлайн зустрічі під час яких обмінюються краєзнавчою діяльністю закладів.

Харківська обласна універсальна наукова бібліотека здійснює випуск  видання «Хроніка незламного Харкова», який почали минулого року. Сторінки видання містять відомості щоденних подій, що відбувалися у житті міста й області. Інформаційним джерелом є сайти Харківської міської ради, інформаційно-аналітичного порталу KHARKIV Today, газети «Слобідський край».

Відновила роботу арт-майстерня в Городоцькій центральній бібліотеці (Хмельницька область), де вперше за час великої війни збираються вишивальниці.

Зарічненській центральній бібліотеці діє літературно – краєзнавчого об’єднання “Ріднокрай”. Місцеві поети, письменники та краєзнавці діляться своїми творчими доробками.

У Хотинській міській публічній бібліотеці відкрилася краєзнавча світлиця «Бессарабський колорит», що приймає відвідувачів, яким цікаві традиції краю, побут, книжки та все, все, що стосується культурної краєзнавчої спадщини. Світлиця діятиме, як постійна опція, експонати, які розміщені у світлиці мають вік від 100 років і більше. Тут можна здійснити подорож у минуле і провести фотосесію.

 

 

 

У Львівській обласній науково-педагогічній бібліотеці діє клуб рукоділля. Заняття клубу рукоділля «ВПО для ВПО» ініціювала та проводить харків‘янка, кандидат технічних наук, майстриня рукоділля Тетяна Крахмальова.

В бібліотеці села Мельники Шацька публічна бібліотека створено чудовий Музейний куточок, який включає в себе експонати, серед яких старовинні речі домашнього вжитку – самопрядка, одяг (вишита сорочка), вишиті рушники, серветки , бердо, Поток (потак), сукач – для намотування ниток на цівки, Цівкє – цівка, човник, і багато іншого. Тут також можна незабаром буде знайти тематичні папки; “Історія краю “, “Пишеться історія села…”, світлини з життя сельчан. Музейний куточок поповнюється новими експонатами, збираються сімейні реліквії. Враховуючи інтерес користувачів до подій минулого, бібліотекарі послідовно та систематично ведуть копітку пошукову роботу, основною метою якої є: вивчення історії свого населеного пункту, відродження імен визначних діячів краю, збирання легенд, переказів, спогадів старожилів тощо.

Фахівці Бібліотеки №29 м. Одеса у рамках краєзнавчої бібліотечної програми “Прогулянки з бібліотекарями” проводять історичний екскурс на тему “Історія Лузанівки” серед жителів та гостів міста. Бібліотекарі виходять в гідропарк Лузанівський та збирають навколо себе тих, хто цікавиться історією Одеси, Лузанівки, Куяльника та Хаджибея.

КЗ “Херсонська обласна універсальна наукова бібліотека ім. Олеся Гончара” започаткувала цикл “Вечори історії з Гончарівкою”. Під час яких кандидат історичних наук, краєзнавець та журналіст Єгор Сидорович розповідає про цікаві історичні події та постаті  краю.

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)