Символ життя і краси

Великдень – одне з найповажніших і найулюбленіших свят християнського люду.

Неодмінним символом цього великого свята, дзеркалом багатства української народної творчості є – українська писанка.

Значну роль у справі збереження цього виду художньої творчості українського народу відіграють публічні бібліотеки .

3 року в рік дні напередодні свята бібліотеки були наповнені творчістю, натхненням і естетикою.

Попри війну, цей рік не став винятком.

За стародавніми віруваннями яйце – символ початку життя – має магічні властивості. Тому фарбовані, розмальовані яйця вважали оберегами. І сьогодні в Україні до Великодня малюють писанки, готують крашанки, дарують їх рідним, друзям, захисникам нашої Вітчизни.

Майстер-класи, виставки, перегляди, бесіди, присвячені  мистецтву розпису святкових яєць заполонили бібліотеки майже в усіх регіонах України.

🔴 Долучитись до світогляду наших предків пропонує книжкова виставка «Про Україну говорить писанка» Кременчуцької міської публічної бібліотеки (Дніпропетровська обл.).

Джерело тут

🔴 Справжньою  окрасою Томаківської центральної бібліотеки (Дніпропетровська обл.) є її народознавча світлиця.  Прикрашена до Великодня вона дарує відвудувачам  надію у нашу Перемогу і сподівання на мирне небо над рідною Україною!

Джерело тут .

🔴 У бібліотеці – студії ДіМ (Волинська обл.) відкрито арт- простір ” Великодні українські традиції” . Тут представлені  творчі роботи читачів та працівників бібліотеки, учасників дитячої студії ” Мальованка”. Відвідувачі бібліотеки мають можливість ознайомитись з книгами в яких описані традиції Великодня, переглянути зразки візерунків на писанках і дізнатись про їх значення.  Всі бажаючи можуть долучитись до прикрашання великоднього патріотичного дерева.

Джерело тут .

🔴 Сумська ОУНБ презентувала ілюстрований альбом «Відродження, збереження та розвиток писанкарства на Сумщині», натхненниками і упорядниками якого були керівниця обласного Клубу писанкарів, Заслужений майстер народної творчості України Валентина КОЗДРОВСЬКА та майстриня з писанкарства Любов ЯРЦОВА. Творча зустріч з авторками видання відбулася у відділі мистецтв Сумської обласної універсальної наукової бібліотеки напередодні Великодня. Майстрині провели майстер-клас з писанкарства для дітей, розповіли про секрети цього давнього і вічно молодого мистецтва.

Закарпатська ОУНБ  ім.Ф.Потушняка запропонувала Великодні казки для дітей від українських авторів (див. тут https://zatyshok.net.ua/31922/ ) та презентувала монографію «Писанки Українських Карпат» мистецтвознавця, члена Національної Спілки художників України Олексія Соломченка.

Автор розповідає про звичаї і обряди, пов’язані з писанками, про символіку та зміст орнаментальних зображень, про техніку розпису, консервацію та реставрацію писанок, про майстрів писанкового розпису з гірських регіонів Закарпатської, Івано-Франківської та Чернівецької областей, про писанкарство в діаспорі. Розповідь доповнюють зразки писанкової орнаментики різних регіонів Українських Карпат.  Джерело тут .

🔴 На майстер – класі «День чудовий Воскресіння, сповнений любові і надій!», організованого Коростенською МЦБ (Житомирська обл.) діти, читачі, відвідувачі та учасники ГО «Відкрий своє серце» долучились до виготовлення прикрас з фетру у вигляді пасхального яйця.

Джерело тут .

🔴 Розпис яєць воском, шкрябанки, крапанки, виготовлення писанки в техніці декупаж –  все це відбувалось під час майстер-класу в Монастирищенській публічній бібліотеці (Черкаська обл.):

Джерело тут

🔴 У бібліотеці села Великий Глибочок (Тернопільська обл.) розпочався тиждень майстер – класів до Великодня “Розпиши писанку власноруч”. Діти опановують  техніку писання писанок писачком . Процес довгий і тривалий: вибрати візерунок ,розписати яйце простим олівцем , обвести візерунок писачком, пофарбувати яйце, висушити і стерти віск з яйця. Ці писанки стануть справжнім оберегом для кожної домівки

Джерело тут .

🔴 Нові емоції та позитив отримали юні учасники весняного майстер-класу ,,Квіткова скринька, від відділу мистецтв Харківської ОБ для юнацтва. Діти розвивали свої художньо-творчі здібності, виконуючи завдання з використанням цікавих образотворчих технік з незвичайних матеріалів: втулок, ватних дисків, паличок тощо.

Джерело тут .  

🔴 Книгозбірня Красне  (Львівська обл.) ознайомила учасників майстерки із традиціями та звичаями писанкарства. Діти дізналися про що розповідає писанка, способи фарбування , що означає символіка орнаментів та кольорів.

Джерело тут

🔴 Чернігівськаобласна бібліотека для дітей  запропонувала майстер-клас зі ще однієї цікавої техніки – великодні яйця, оздоблені нитками (мотанки)!

🔴 У Тернівська бібліотека-філія та Тернівський СБК завершився майстер клас “Великодня листівка для воїнів та ТРО”. Частина цих листівок відправиться до Петро-Михайлівської сільської ради і їх додадуть до “Великоднього кошика”, а частину передадуть волонтерам і вони потраплять до наших воїнів.

Джерело тут .

🔴У Центральній публічній бібліотеці (Хмельницька обл.) до Великодня робили підставку під крашанки та писанки у вигляді зайчика. Розповідає бібліотекарка: «Великодній зайчик — це відносно новий для нашої країни символ свята. Однак дуже милі, симпатичні звірятка вже встигли завоювати любов багатьох. Діти з радістю виготовили гарні сувеніри своїми руками».  Детальніше тут

🔴 Великодні янголи, виготовлені власноруч користувачами Центральної бібліотеки для дітей м.Сміла (Черкаська обл.), стануть не лише оберегами та окрасою домівок на Великдень, а й гарним подарунком для рідних та друзів.

Джерело тут

🔴 Центральна бібліотека ім. Михайла Петренка міста Слов’янська на своїй сторінці Facebook запропонувала користувачам вірші про Великдень для дітей та дорослих, які можна швидко запам’ятати (див. тут ).

 

Свято Великодня –  день, коли вся родина збирається за столом.

🔴 До свята Великодня в «Публічній бібліотеці ім.Л.Новиченка» (Сумська обл.) відбувся бенефіс книги Тетяни Дудки «ВЕЛИКДЕНЬ. ВІД ПРЯНОЇ КОВБАСКИ ДО СИРНОЇ ПАСКИ» – кулінарної ентузіастки, розробниці рецептів, фудфотографки, фудстилістки і фудблогерки. Вона співпрацює з кулінарними сайтами та журналами. Авторка не боїться експериментувати, адже її девіз: «Атмосфера на кухні має бути веселою!»

Джерело тут .

   Всі християни  України, святкуючи Великдень, бажають переможного миру, чистого неба та найскорішого об’єднання кожній українській родині, яка сьогодні розділена війною.

 І всі ми віримо у перемогу світла над темрявою, життя над смертю, добра над злом!

Леся Українка писала:

«Нащо даремнії скорботи?

Назад нема нам воріття!

Берімось краще до роботи,

Змагаймось за нове життя!»

Фото заставки від бібліотеки села Великий Глибочок (Тернопільська обл.)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)