Актуально! Питання бібліотечної статистики

Статистичні показники завжди були об’єктом обговорення серед фахової спільноти. Як вимірювати роботу бібліотеки? Які кількісні показники покажуть якісну роботу? Питань багато! Чи дають відповідь діючі статистичні спостереження?

Ми всі відчували потребу змінити чи оновити бібліотечну статистику. Останні офіційні форми діяли із 2007 року. Справжній прорив для публічних бібліотек стався у статистиці з впровадженням ЕСМаР у 2014 році.

Наприкінці 2022 року Міністерство культури і інформаційної політики затвердило форми звітності про діяльність публічних та спеціальних бібліотек, та інструкції щодо їх заповнення (наказ № 463 від 28.11.2022 р.). Набрання чинності відбулося 7 лютого 2023 р. – опубліковано: Офіційний вісник України — 2023 р., № 13, стор. 243, стаття 842, код акта 116363/2023

Наказом № 154 від 04.04.2023 «Про подання статистичних та адміністративних даних»  Міністерство культури та інформаційної політики України на Національну бібліотеку України імені Ярослава Мудрого покладено обов’язки надавати методичну допомогу бібліотекам та структурним підрозділам у сфері культури обласних, Київської міської військових адміністрацій щодо подання звітності та щороку забезпечувати зведення та подання звітності про діяльність публічних та спеціальних бібліотек України.

3 травня 2023 р. НБУ ім. Ярослава Мудрого організовує проблемний семінар з актуальних питань бібліотечної статистики для бібліотек України. Будемо  розбиратися  з новими показниками. З впровадженням оновлених статистичних форм у практику виникає багато питань. Вони різні, і потребують додаткового роз’яснення.

Семінар відбудеться у дистанційному форматі, але транслюватиметься на ФБ-сторінці науково-методичного відділу НБУ ім. Ярослава Мудрого.

Для того щоб наша зустріч була продуктивною, просимо вас надсилати запитання до регіональних методичних центрів (ОУНБ) або на пошту method@nplu.org. Програму семінару ми побудуємо з урахуванням практичних запитів і оприлюднимо незабаром.

Слідкуйте за публікаціями на Блозі та сторінках НМВ у соціальних мережах.

Нагадуємо, що оновлені форми  статистичної звітності затверджені наказом МКІП 28.11.2022 р. № 463 можна переглянути на сайті «Бібліотечному фахівцю».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)