Як бібліотеки поповнюють фонди під час війни

Ситуація з  оновленням бібліотечних фондів актуальною літературою здійснювалася вкрай повільно і не відповідала встановленим державою соціальним нормативам ще до початку повномасштабного вторгнення в Україну,  а у 2022 році через  пряму збройну агресію росії оновлення бібліотечних фондів за рахунок коштів державного бюджету взагалі не здійснювалося. За інформацією, отриманою від обласних (військових) адміністрацій, станом на початок 2023 року зруйновано понад 150, а пошкоджено понад  290 бібліотечних закладів, у тому числі значних втрат зазнали фонди  і матеріально-технічні бази бібліотек. Проведення актуалізації бібліотечних фондів у зв’язку зі збройною агресією російської федерації проти України також прорідили перелік запропонованої читачам літератури. Особливо це стосується україномовних видань та книг сучасних українських письменників, які сьогодні дуже затребувані користувачами бібліотек.

Тож бібліотеки вирішують питання поповнення бібліотечних фондів шляхом залучення доброчинців, благодійних фондів, і звичайно взаємопідтримки. Особливо це стосується  бібліотек, де відбуваються активні бойові дії: Чернігівська, Сумська, Харківська, Херсонська, Миколаївська, Запорізька, Донецька, Луганська області. Розуміючи важливість цього процесу до акцій долучаються громадські організації, видавництва, звичайні громадяни.

У січні 2023 року ВГО Українська бібліотечна асоціація оголосила Конкурс заявок на отримання благодійної допомоги «Працюємо на перемогу» для підтримки українських бібліотек під час війни. Українська бібліотечна асоціація адмініструватиме цей Конкурс, використовуючи кошти, отримані від «Фонду підтримки українських бібліотек» Американської бібліотечної асоціації, яка створила цей фонд та акумулює благодійні внески американців, спрямовані на допомогу українським бібліотекарям. Американські колеги прагнуть допомогти українцям зберегти бібліотеки і бібліотечні колекції, безупинно надавати бібліотечні послуги, а також надати матеріальну допомогу бібліотекарям, постраждалим від російської навали.

Загальний розмір благодійної допомоги, яку розподілятиме ВГО Українська бібліотечна асоціація на конкурсних засадах, – 500 тис. грн. З метою прозорості та чесності у виділенні благодійної допомоги Президія Асоціації затвердила Положення про Програму благодійної допомоги ВГО Українська бібліотечна асоціація, відповідно до якого ухвалювати рішення про надання допомоги буде Наглядова рада за поданням Президії Асоціації.

Грошова підтримка призначена для:

  • фінансування проєктів з відновлення роботи та збереження українських бібліотек, які постраждали в результаті бойових дій чи дій окупаційних військ і адміністрацій (у тому числі ремонтних робіт, придбання обладнання, поповнення книжкових фондів та інших ресурсів);
  • зміцнення ресурсної бази бібліотек, які надають послуги внутрішнім переселенцям, ветеранам бойових дій, тим, хто вчиться онлайн тощо;
  • підтримки бібліотекарів, які внаслідок бойових дій опинилися в складних життєвих обставинах.

На конкурсній основі будуть підтримані заявки 9-ти бібліотек на 50 тис. грн. кожна.

Благодійний фонд savED і простір української дитячої книги «БараБука» розпочали збір 600 000 грн для відновлення бібліотек шкіл, пошкоджених під час повномасштабної війни. На зібрані кошти до бібліотек придбають комплекти найкращих дитячих та підліткових книжок українських авторів, які входили до щорічного рейтингу «Топ БараБуки» різних років.

Комплекти книжок, закуплених на зібрані кошти, передадуть 10 школам Київщини та Чернігівщини, бібліотеки яких постраждали під час повномасштабної війни.

Наразі це пілотний проєкт зі збору коштів на книжки для шкільних бібліотек. Відомо, що благодійний фонд savED планує і надалі проводити подібні збори й наповнювати бібліотеки шкіл якісною української літературою.

У листопаді 2022 р. Миколаївська обласна універсальна наукова бібліотека оголосила збір книжок для бібліотек області, що постраждали внаслідок російської агресії. За чотири місяці бібліотека отримала майже 400 видань. Зокрема,  голова правління АТ «ДАК «Укрвидавполіграфія», у рамках акції «Українським дітям – українську книгу», започаткованій Держкомтелерадіо спільно з Офіс Президента України та Міністерство культури та інформаційної політики України, передав для постраждалих бібліотек області 291 примірник чудових україномовних видань сучасних українських і зарубіжних авторів.  Відділення НОК України в Миколаївській області, стали  найактивнішими учасниками  акції: видання із серій «Шкільна бібліотека» та «Шкільна бібліотека української літератури», комплекти книг у жанрі фентезі Бекс Хоґан із серії «Острови шторму та смутку», «Антологія української фантастики ХІХ-ХХ ст.», твори Едгара По, О. Генрі та багато інших книг Видавництво Фоліо (м. Харків) і «Рідна мова» (м. Київ).

Отримують адресну допомогу і невеличкі сільські бібліотеки, які звертаються за допомогою. Так, у лютому отримали у подарунок від жителів міста Фастів (Київщина) Рибаківська бібліотека – філія Коблівської ОТГ. Бібліотека налічує 956 читачів, має як дитячий відділ, так і відділ обслуговування дорослих читачів. Неодноразово село зазнавало ракетних ударів, прийняло багато ВПО з Херсона та Херсонської області, які постійно користуються послугами бібліотеки. З моменту видалення російськомовної літератури, бібліотека потребувала сучасних українських книг.

Понад дві тисячі книжок для бібліотек Миколаївщини вдалося зібрати в межах всеукраїнської акції, яку наприкінці січня 2023 року оголосили Український ПЕН та Миколаївська обласна універсальна наукова бібліотека.

Благодійний збір, що тривав протягом місяця, підтримали приватні особи, видавництва та організації. Книжки українською та англійською мовами для Миколаївщини передали, зокрема, видавництва  “Дух і Літера”, “Видавництво 21”, “Видавництво Старого Лева”, ArtBooks, “Ранок”, “Вавилонська Бібліотека”, Vivat, Видавець Олександр Савчук, ArtHuss, “Книголав”, Pabulum, “Комора”, “Дуліби”.

100 кілограмів книжок, серед яких видання переможців конкурсу “Найкращий книжковий дизайн”, пошкодженим та зруйнованим бібліотекам Миколаївської області передала команда Національного культурно-мистецького та музейного комплексу “Мистецький Арсенал”.

Миколаївська обласна універсальна наукова бібліотека розподілить зібрані книжки між постраждалими книгозбірнями області. Уже незабаром вони потраплять до рук читачів.

Від початку повномасштабного російського вторгнення Миколаївська область була прифронтовою територією, де відбувалися бойові дії. Частина регіону була під окупацією. Бібліотеки області зазнали матеріальних втрат і ушкоджень різного ступеня. Станом на січень 2023 року, постраждало 68 бібліотек, з них 7 – зруйновані повністю (будівля, фонд, матеріально-технічна база), 8 – частково пошкоджені, 53 – мають незначні пошкодження (вибиті вікна, двері, зруйновані меблі або техніка).

До Міжнародного дня дарування книг Донецькій області  було передано 10 тисяч примірників навчальної, художньої літератури від представників Державного комітету телебачення та радіомовлення України у межах благодійної акції «Українським дітям – українську книгу». Незабаром для дітей та дорослих, змушених жити в інших областях країни, на базі гуманітарних хабів Донеччини відкриються книжкові полички з подарованою літературою.

На базі Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки започаткований соціальний проєкт «Тернопіль — бібліотека — Маріуполь». В рамках цього проєкту Тернопільська обласна універсальна наукова бібліотека проводить благодійний збір книг для Центральної міської публічної бібліотеки ім. В.Г. Короленка м. Маріуполь. Наразі бібліотека тимчасово функціонує у місті Дніпрі, проте фізичного приміщення досі не має. Жодної книги евакуювати із Маріуполя не вдалося. Бібліотеки Маріуполя втратили 400 тисяч книг через війну. Початковий книжковий фонд бібліотеки налічував близько 80 книжок.

Узинська територіальна громада (Київщина) приєдналася до відновлення книжкового фонду бібліотек Маріуполя. Було передано чималу посилку з дитячою та дорослою літературою в ході акції “Книжкова естафета”. Це спільний проєкт Узинської територіальної громади, Білоцерківського району,  Узинської Молодіжної ради та проєкту «Книжкові Сили України». Метою акції було об’єднання зусиль активних громадян Київської області щодо збору книг українською мовою для комплектування малих сільських бібліотек та тих, які постраждали внаслідок російської агресії.

До акції долучилися два відомих видавництва: «Видавництво Ліра – К» та «Видавництво Відкриття», а також такі українські письменники: Олександр Ігнатенко, Андрій Плесконос, Марина Маркс, Степан Процюк, Іван Андрусяк, Андрій Кокотюха, Павло Дима, Людмила Охріменко та інші. Деякі автори погодились надати примірники своїх книг для акції, тому що розуміють важливість підтримки української культури та українських читачів.

Донецька обласна бібліотека для дітей сьогодні це #бібліотека_у_валізі, бо все що в залишилось, можна вмістити в одну маленьку валізку. Щоб валізка не була напівпорожньою – бібліотека збирає книги та шукає ноутбуки – для дистанційної роботи на інформаційному фронті. В 2018 році бібліотека відновила роботу в Маріуполі, стала головною для інших бібліотек області, мала унікальний фонд 50 тис нових книг, сучасне технічне обладнання, гарну локацію. Російській окупант повністю знищив бібліотеку та книги. Проте бібліотека працює в дистанційному режимі до перемоги і допомагає громадам Донецької області.

БФ «Бібліотечна країна » оголосила збір в підтримку бібліотеки: книг всіх форматів та жанрів; ноутбуків для дистанційної роботи; стати волонтером бібліотеки та допомагати у створенні контенту та дизайні

У березні 2023 року Український ПЕН та КЗ “Херсонська обласна універсальна наукова бібліотека ім. Олеся Гончара” розпочинають новий загальноукраїнський збір книжок для пошкоджених і зруйнованих росіянами бібліотек та культурних центрів на Херсонщині.

Незадовго до втечі з Херсона російські окупанти пограбували бібліотеку, зокрема вивезли цінні історичні видання. 19 листопада 2022 року “Гончарівка” сильно постраждала від обстрілів окупантів. Було пошкоджено близько тисячі квадратних метрів скла віконних блоків, стелю і двері. Попри те, що окупанти регулярно обстрілюють Херсонщину, бібліотека живе. Працівники “Гончарівки” та небайдужі читачі й меценати рятують фонди і консервують будівлю.

На жаль, “Гончарівка” – не єдина бібліотека, яка постраждала на Херсонщині. Зокрема в Білозерській ОТГ бул опошкоджено і пограбовано 7 бібліотек, у Станіславській ОТГ – 4 бібліотеки зруйновано, у Чорнобаївській ОТГ – 2 бібліотеки пошкоджено і 4 – розграбовано.

Організатори акції збирають нові книжки для дітей, підлітків і дорослих українською та англійською мовами. Збір триватиме до 10 квітня.

Днями Херсонська обласна бібліотека для юнацтва імені Бориса Лавреньова отримала велику посилку з книжками зі Львова (356 кг). Наприкінці 2022 року у Львові відбувся VІІ Південний фестиваль книги та читання «Книжковий Миколай», в межах якого організаторами була оголошена акція «Українська книга – українській Херсонщині». Збирались ці книги протягом 3 місяців у двох бібліотеках Львова: Науково-технічна бібліотека НУ “Львівська політехніка” та Львівська обласна бібліотека для юнацтва ім. Романа Іваничука. Не дивлячись на постійні обстріли в Херсоні, книгозбірня з 20 лютого 2023 року почала обслуговувати користувачів, поки 2 дні на тиждень (понеділок і четвер з 10.00 до 14.00), але читачів вистачає.

Херсонська обласна бібліотека для дітей відвідав британський журналіст і письменник Ед Вулліамі (Ed Vulliamy), який багато років пропрацював кореспондентом «The Guardian» (син дитячої письменниці та ілюстраторки Ширлі Х’юз).

Обласну дитячу бібліотеку пограбувала окупаційна влада. Будівля пошкоджена російськими обстрілами. У приміщенні забиті вікна, проте є найцінніше – книжки на полицях. Повний переоблік фондів, у яких понад 120 тисяч документів, зробити ще не встигли, а ось пограбоване майно – побачили одразу: викрали новий телевізор, який слугував дисплеєм в інтернет-центрі. Близько 15 комп’ютерів та багато іншої оргтехніки.

Навіть у таких умовах британський гість був приємно вражений побаченим. За його словами, він певен, що мати Ширлі Х’юз була б у захваті від херсонської бібліотеки. Він пообіцяв передати значну частину книжок від бібліотеки письменниці для бібліотеки

Харківський ЛітМузей, волонтери «Доброчинець» та видавництво Vivat у межах проєкту в «Після окупації. Книжки для дітей» оголосили наприкінці 2022 року збір книжок для дітей, які мешкають на деокупованих територіях Харківщини.

До цієї ініціативи долучилася Рівненська обласна бібліотека для дітей, яка збирає українські дитячі книжки, які відправлять у деокуповані населені пункти Харківщини.

«Видавництво Старого Лева» долучилося до ініціативи Харківського літературного музею «Після окупації. Книжки для дітей», в межах надіслали 750 книжок для дітей та підлітків із деокупованих сіл Харківщини. Книжки призначені для бібліотек та родин з дітьми із деокупованих сіл Куп’янського, Великобурлуцького, Вовчанського, Ізюмського, Балаклійського районів.

Назви населених пунктів: Приколотне, Різникове, Малий Бурлук, Великий Бурлук, Маначинівка, Гусинка, Кіндрашівка, Капітолівка, Шевченкове, Новоолександрівка, Одноробівка, Веселе, Гоптівка, Циркуни, Липці, Слатіно, Прудянка, Іванчуківка, Співаківка, Двуречна, Ізюм, Вовчанськ, Рогозянка, Уди.

Видавництво «Vivat» пропонує сертифікати, що допоможуть забезпечити дітей з деокупованої Харківщини книжками. Сертифікат на сайті – це донат на покупку дитячої літератури, який видавництво подвоїть.

За ініціативи Полтавської академії неперервної освіти у Полтаві зібрали понад тисячу книжок, які передадуть на звільнені території Харківської області. Примірники мають передати вже навесні,  тільки за перші  10 днів вдалося зібрати понад тисячу екземплярів, переважно це сучасні українські книги, дитячі книжки сучасних авторів та видавництв, а також класична література.

Під новий рік  Ізюмська центральна міська бібліотека, що постраждала внаслiдок росiйськоï окупацiï, отримала понад пiвсотнi нових украïнських книг від фонду громади Харкова «Толока». Кошти на придбання частки книг було зібрано на благодійному концерті, решту передала у дар Група компанiй «Factor».

Допомогли відновити книжковий фонд бібліотек Ізюмської громади доброчинці з АТ “Джей Ті Інтернешнл Компані Україна”, це 416 чудових книг.

У лютому 2023 року Український ПЕН побував із волонтерською поїздкою на Сумщині. У рамках поїздки автори ПЕН відвідали Суми, Тростянець, Охтирку та Глухів. У поїздці взяли участь Марина Гримич, Володимир Єрмоленко, Тетяна Огаркова, Тетяна Терен, Максим Ситніков, а також журналістки видань Локальна історія та Читомо.

В усіх містах письменники та журналісти зустрілися з читачами, відвідали пошкоджені окупантами культурні пам’ятки і записали історії місцевих мешканців для майбутніх журналістських матеріалів. Окрім цього автори ПЕН передали місцевим бібліотекам сучасні україномовні книжки, а військовим, які боронять кордон на сумському напрямку, генератори.

У Тростянці Український ПЕН передав книжки сучасній Тростянецькій публічній бібліотеці, яка стала для містян своєрідним хабом, де можна зігрітися, випити каву, почитати книжку, попрацювати за комп’ютером чи отримати психологічну допомогу.

Привезені книги учасники поїздки презентували в Глухівській центральній районній бібліотеці та в Охтирській Центральній міській бібліотеці 

Охтирська публічна бібліотека поповнює свої книжкові фонди якісною, сучасною, україномовною літературою завдяки небайдужості благодійників. Бібліотека оприлюднила звернення про допомогу, надіслати благодійно книги бібліотекам КЗ «Охтирська публічна бібліотека», на яке відповіла низка видавництв та громадських об’єднань: видавництво «Віхола» з м. Києва, Всеукраїнська ініціатива Додай читання – Add Reading, письменники, журналісти, громадські діячі та небайдужі люди.

Бібліотека Імені М.Коцюбинського  м. Чернігів запустили новий проєкт “Ліга книжкових доброчинців” для того, аби наповнити фонди міських книгозбірень книгами сучасних українських авторів.

Проєкт триватиме близько двох місяців. Подарувати бібліотеці книгу можуть всі бажаючі – як містяни, так і гості міста, для цього потрібно просто прийти або надіслати до книгозбірні. У започаткованій рубриці на сторінці буде розміщена фото доброчинця, коротка розповідь про подаровану книгу, яка вже тала доступна для читачів. До ініціативи вже долучилися працівники культури, художники та інші відомі чернігівці.

Наприкінці 2022 року Український ПЕН проводив збір книжок для двох чернігівських бібліотек, постраждалих внаслідок російських обстрілів. До збору долучилися автори ПЕН, видавництва і десятки людей з різних куточків України, які передали сотні книжок. 26 січня всі зібрані книжки були передані Чернігівській міській бібліотеці ім. М. Коцюбинського і Бібліотеці для дітей ім. О. Довженка.

Запорізька обласна універсальна наукова бібліотека ініціювала та запускає безстрокову Всеукраїнську акцію «КНИГИ ДЛЯ НЕСКОРЕНИХ», з метою відновити та поповнити фонди бібліотек Запорізької області, які постраждали від воєнних дій, або знаходяться на тимчасово окупованих територіях, де світові україномовні художні/історичні видання були знищені російськими окупантами.

Звичайно, свої дарунки до Міжнародного дня дарування книг отримали бібліотеки по всій Україні, які поповнили їх фонди.

А ще, нещодавно,  міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко повідомив, що Українському інституту книги надано ₴74 мільйони, які будуть спрямовані на книговидання. За його словами, наразі оголошено конкурси для видавців, аби ті видавали книги та поповнювали бібліотеки. А це обнадійлива новина. Очікуємо на краще, але не забуваємо допомагати оточуючим.

 

КОМЕНТАРІ:

  1. Pingback: ПБ України в умовах російської збройної агресії: результати IV етапу дослідження – Публічна бібліотека об’єднаної територіальної грома

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)