“Питання якості життя та навіть виживання”

   У 2021 році в Україні було схвалено «Національну стратегію із створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року» (розпорядження Кабінету Міністрів України від 14 квітня 2021 р. № 366-р). https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/366-2021-%D1%80#Text

Публічні бібліотеки активно долучились до проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи щодо безбар’єрності серед користувачів для популяризації у суспільстві культури безбар’єрності як філософії гідності та прийняття населенням.

15 лютого 2023 року за участю першої леді України Олени Зеленської та під головуванням Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля відбулося засідання Ради безбар’єрності, під час якого було розглянуто проект Плану заходів на 2023–2024 роки.  

Олена Зеленська наголосила, що безбар’єрність в умовах повномасштабної війни та в період відбудови не може бути формальністю. Доступність усього: будівель, освіти, роботи, інформації, можливостей жити повноцінно, повинна бути пріоритетом будь-яких рішень і змін, що, як зазначила перша леді, мають втілюватися «по-людськи й для людей».

«Ще довоєнні проекти із безбар’єрності набули болючої актуальності. Думаю, всі ми відчули це на собі. Найперше ми відчули фізичні бар’єри війни. Бо кожен із нас особисто стикався за цей рік з евакуацією, із потребою швидко дістатися сховища. Крім цього, всі ми відчуваємо безліч невидимих бар’єрів. Це може бути брак інформації, відсутність можливості працювати чи вчитися, економічна невпевненість. Отже, безбар’єрність багатогранна, як і самі бар’єри. І це точно не формальність, не данина моді, не «бонус». Це щось значно більше, ніж поодинокий пандус на під’їзді. Це питання якості життя та навіть виживання», – переконана Олена Зеленська.

   Відповідно до представленого на засіданні проекту Плану заходів на 2023–2024 роки, заплановано 472 різноманітних заходи з безбар’єрності, до виконання яких залучено 20 міністерств. Профільні міністерства реалізовуватимуть вісім флагманських проектів.

Серед них:

Міністерство розвитку громад та територій планує впровадити низку змін:

  • Створення дієвого механізму державного контролю та притягнення до відповідальності за порушення під час відновлення, нового будівництва, реконструкції, капітального ремонту.
  • Моніторинг безбар’єрності об’єктів фізичного оточення, транспорту, пристосування їх для потреб маломобільних груп населення.
  • Запровадження нових та вдосконалення чинних державних будівельних норм, стандартів у сфері безбар’єрного простору.
  • Нові стандарти та нормативи доступності транспорту й безбар’єрності транспортної інфраструктури (дороги, зупинки, безбар’єрні маршрути).
  • Навчання фахівців у сфері містобудування, архітектури, транспорту сучасних підходів до створення безбар’єрного простору.

А що бібліотеки?

під час відновлення, нового будівництва, реконструкції, капітального ремонту керівникам бібліотек звертати увагу на оновлені державні будівельні нормм, стандарти у сфері безбар’єрного простору

«Програма цифрової освіти» від Міністерства цифрової трансформації допомагатиме людям, котрі змушені змінювати професію чи мають обмежений доступ до цифрових продуктів через цифровий розрив, набути нових навичок та компетенцій, необхідних для того, щоб упевнено почуватися на ринку праці.

А що бібліотеки?

під час відновлення, нового будівництва, реконструкції, капітального ремонту керівникам бібліотек звертати увагу на оновлені державні будівельні нормм, стандарти у сфері безбар’єрного простору

«Програма цифрової освіти» від Міністерства цифрової трансформації допомагатиме людям, котрі змушені змінювати професію чи мають обмежений доступ до цифрових продуктів через цифровий розрив, набути нових навичок та компетенцій, необхідних для того, щоб упевнено почуватися на ринку праці.

«Робота без бар’єрів» Міністерства економіки України, мета якого – усунути бар’єри на шляху до ефективного працевлаштування чи підприємництва для кожного, зокрема й молоді без досвіду роботи, внутрішньо переміщених осіб, людей з інвалідністю, ветеранів та ветеранок.

А що бібліотеки ?

 Флагманським проєктом нашого профільного міністерства (МКІП) –  проект «Інформація без бар’єрів» .  Передбачається, що відомство, базуючись на найкращих європейських практиках доступності інформації, зробить офіційну та соціально значущу інформацію більш доступною та зрозумілою для людей із порушенням слуху, осіб літнього віку, іноземців, людей із когнітивними порушеннями, посттравматичним стресовим розладом та представників інших соціальних груп, які можуть мати складнощі зі сприйняттям інформації.

У рамках проєкту планується реалізувати блоки заходів 👇:

♦ перший – стосується питання спрощеної мови, а саме: аналіз практики застосування спрощеної мови в ЄС; розробка рекомендацій щодо викладення суб’єктами владних повноважень інформації спрощеною мовою; підготовка та пілотування навчальної програми для працівників органів влади. Цей захід буде реалізовуватись спільно з іншими органами влади (МОН, НАДС, Мінцифри);

♦ другий – забезпечення безбар’єрності в сфері медіа, а саме: аналіз кращих європейських практик забезпечення доступності медіапослуг для осіб з інвалідністю (зокрема з порушеннями зору та/або слуху); розробка та схвалення законопроєкту щодо безбар’єрних медіапослуг; розробка та впровадження методичних рекомендацій для ЗМІ.

А що бібліотеки? А нам своє робить:

  • Співпрацюючи з місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, ГО та ін.  уможливлювати створення для користувачів з інвалідністю інклюзивних просторів із відповідним обладнанням та іншими адаптованими ресурсами
  • Продовжувати інформаційно-просвітницьку роботу, сприяючи задоволенню інформаційних, освітніх, культурних потреб людей з інвалідністю.

   Побачити загальну картину реалізації Плану заходів допоможе запровадження електронного моніторингового  інструменту, який демонструватиме  прогрес у виконанні всіх запланованих заходів окремо по кожному напрямку.

Насамкінець нагадаю про:

Довідник безбар’єрності”  , про який повідомляли у дописі  1 Липня, 2022  

“Альбом безбар’єрних рішень” – практичний посібник для проєктувальників та архітекторів публічного простору, який рекомендує та на прикладах ілюструє, як міське середовище може бути дружнім до різних користувачів, зокрема й батьків з маленькими дітьми, людей старшого віку, людей з інвалідністю та інших маломобільних груп населення.

 

 фото заставки -Офіс першої леді Олени Зеленської

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)