Правова допомога в бібліотеці

Надання правової допомоги, особливо в умовах війни, яка триває в Україні, є актуальною серед користувачів бібліотеки. Тому тут можна отримати консультацію юриста, необхідні поради  фахівців, ознайомитись  з актуальними юридичними питаннями в умовах воєнного стану, отримати індивідуальні консультації з сімейного, цивільного та господарського права.

Юридична приймальня працює в Центральній бібліотеці Олександрійської міської ЦБС , юрист зустрічається з користувачами щовівторка та щочетверга.

   Одеська національна наукова бібліотека  спільно з Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Одеській області  з минулого року здійснює програму інформаційно-контактного центру правової допомоги. Тут користувачі мають можливість не тільки отримати необхідну правову консультацію від фахівця, а й звернутися до тематичної літератури та інтернет-джерел.

   У багатьох бібліотеках створено  інформаційний куточок системи безоплатної правової допомоги . Це різноманітні брошури, буклети, листівки і т. п., у яких міститься корисна інформація – починаючи від алгоритму дій при вирішенні того чи іншого правового питання, роз’яснень і закінчуючи інформацією про адреси й телефони, за якими можна звернутися для отримання правової допомоги.

Комунальний заклад “Публічна бібліотека Кам’янка-Бузької міської ради”

   Важлива аудиторія правової освіти – це діти різного віку, які потребують особливої уваги та різноманітних форм спілкування. Так у Краснопавлівська селищна бібліотека – філія (смт.Краснопавлівка) із спеціалістом відділу безоплатної правової допомоги Первомайського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги  захід “Медіаграмотність в умовах війни: як розрізняти фейк та правду?” пройшов цікаво і змістовно. Діти відчули себе в ролі “Президента” та “Депутатки”, вчилися приймати рішення і розрізняти фейк та правду. На згадку про захід зробили закладки для книг з висловами-нагадуваннями.

Молодіжний центр “М-Формація” (Публічна бібліотека з філіями Бердичівської міської ТГ) уклала меморандум про співпрацю з Бердичівським місцевим центром з надання БВПД. Ця співпраця передбачає організацію просвітницьких, профілактичних заходів для молоді, які допоможуть захистити себе та власні права. Окрім того, застосування кінопоказів на правову тематику із можливістю обговорення побаченого збільшить шанс засвоєння інформації та дасть можливість вибудувати конструктивний діалог із молоддю, що є вкрай важливими для України сьогодні.

Особливої допомоги сьогодні потребують внутрішньо переміщені особи. Адже зміна місця проживання може створювати проблеми не лише правового характеру, а й психологічного. Сьогодні на базі Публічної бібліотеки з філіями Бердичівської міської територіальної громади діє волонтерський рух, учасниками якого є також внутрішньо переміщені особи. Фахівці Бердичівського місцевого центру проводять  інформування для цієї категорії населення щодо діяльності системи БПД , а також надають правові консультації з питань цивільного, спадкового та трудового законодавства.

   У Хмельницькому юристи вже не перший рік активно співпрацюють з бібліотеками – Хмельницькою обласною універсальною науковою бібліотекою, Хмельницькою обласною бібліотекою для юнацтва, а також з Центральною бібліотечною системою Хмельницької міської територіальної громади. Завдяки співпраці юристи та працівники бібліотек вже організували багато пізнавальних заходів для різних категорій осіб та реалізували чимало цікавих проєктів.

Зокрема, у вересні юристи системи безоплатної правової допомоги долучилися до проведення «Місячника першокурсника», започаткованого в Хмельницькій обласні бібліотеці для юнацтва. Разом із фахівцями бібліотеки, зустрічалися з першокурсниками навчальних закладів міста – ліцеїв та коледжів – і пояснювали, які інструменти можна використовувати, щоб відстояти свої права. Загалом відбулося шість таких заходів.

За ініціативи завідувачки бібліотеки-філії № 11 Центральної бібліотечної системи Хмельницької міської територіальної громади Алли Гливи відбулась правова година «Закон обов’язковий для всіх» для здобувачів освіти Хмельницького професійного ліцею електроніки.

Безкоштовний консультаційний пункт для вимушено переселених осіб працює у Рівненській обласній універсальній бібліотеці. Безкоштовну консультацію кваліфікованих юристів можна отримати у Козятинській міській бібліотеці.

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)