Як розмовляти під час війни?

Протягом минулого року, кожен, напевно, особливо часто задавав собі питання: «Як правильно вести розмову з людиною, що пережила складний досвід?», «Як не нашкодити?», «Як допомогти, підтримати у розмові?».

Так, сьогодення вимагає від нас знати відповіді, розвивати уміння розмовляти екологічно, допомагати через розмову та поширювати ці знання, щоб якомога більша кількість українців були поінформованими, й далі –  ставали опорою для інших.

«Як ти, брате?» – це волонтерський проєкт. Його мета – навчити всіх охочих допомагати через розмову людям, які отримали травматичний досвід – як військовим, так і цивільним. 

Основа проєкту – посібник «Як ти, брате?», розроблений психотерапевтом і соціальним психологом Антоном Семеновим у співпраці з військовими.
З посібника дізнаємося, як правильно вести розмову, щоб вона допомогла людині проговорити й осмислити її складний досвід:

  •  як встановити контакт;
  •  як і про що розмовляти;
  •  як реагувати;
  •  що питати;
  •  коли потрібно помовчати. 

На сьогодні також підготовано посібник з психологічної допомоги «Як ти, кохана (ий)?» для усіх, кому важливо підтримувати стосунки на відстані (з коханими, дітьми, друзями, родичами, колегами), допомагати собі та співрозмовнику, полегшити адаптацію при поверненні та воз’єднанні.

Третє видання проєкту – «Як ти…» створене для тих, хто хоче допомогти людям, які втратили близьких та для тих, хто сам переживає втрату. У ньому подано інструменти, які покликані «не дати близьким загиблих зануритися в панцир болю» та допомогти повернутися до життя.

У розробці посібники «Як ти, сонечко?» (як розмовляти з дітьми під час війни), «Як ти, командире?», «Як ти, ветеране?».

На сайті вільно можна завантажити електронні варіанти посібників або ж безкоштовно замовити для користувачів бібліотеки друковані версії (оплативши лише доставку).

Спілкування з людьми, які вміють вислухати, доречно сказати добре слово, а коли потрібно – просто промовчати, робить кожного трохи сильнішим. Формуймо культуру такого підтримуючого спілкування!

Разом вистоїмо!

 

Джерело

Фото з сайту проєкту «Як ти, брате?»

Матеріал підготувала

Світлана Ковальчук, учений секретар

Національної бібліотеки України

імені Ярослава Мудрого

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)