Свідчить Харківщина: Бібліотеки деокупованих територій.

За десять місяців повномасштабного вторгнення постраждала вся бібліотечна система України, але найбільше постраждали бібліотеки регіонів, де відбувалися бойові дії та триває/тривала окупація.

Але, не зважаючи на це, тільки но Збройні сили України звільняють окуповані ворогом території, на них триває відновлення роботи бібліотек.

Ось факти із Харківської області:

Шевченківська громада.

Шевченківська селищна рада Куп’янського району Харківської області була окупована російськими військами 26 лютого 2022 року. У вересні 2022 року в результаті успішного контрнаступу Збройні сили України звільнили більшу частину області. А 7-8 вересня українські війська звільнили усю Шевченківську громаду.

В ніч з 13 на 14 листопада РФ випустила по Шевченковому сім ракет, одна з яких влучила в  будинок культури в якому знаходилась Публічна бібліотека та бібліотека для дітей.  За часів окупації бібліотеки втратили всі комп’ютери, місцеві колаборанти вилучили з фонду велику частину  україномовних книг. 

З вересня по грудень 2022 року працівники бібліотек Шевченківської публічної бібліотеки, у зв’язку з неможливістю доступу до основної роботи, займалися волонтерською діяльністю, а також, по можливості, рятували книги та майно із зруйнованого приміщення Шевченківської публічної бібліотеки.

З 12 січня 2023 року Шевченківська публічна бібліотека відновила обслуговування користувачів у іншому пристосованому приміщенні.

Для подальшої  роботи Шевченківської  публічної бібліотеки необхідно:

– комп’ютерна техніка;

– підключення Інтернету;

– поповнення бібліотечного фонду художньою літературою українських письменників, літературою про історію України та про події періоду 2014 року і нашого сьогодення, бо саме література майже втрачена бібліотекою за період окупації.

Балакліська громада

З 2 березня по 8 вересня 2022 року місто Балаклія  перебувало під російською окупацією.

Приміщення Публічної бібліотеки та бібліотеки для дітей майже не постраждали. Книги підготовлені місцевими колаборантами та окупантами  до знищення вціліли. До війни бібліотека неодноразово  реалізовувала проекти та мала сучасний Інтернет-центр для користувачів. На сьогодні бібліотека втратила всю техніку.

Вже в жовтні бібліотека почала поновлювати роботу, під кінець року запрацював гурток шахістів, а для дітей було організовано різдвяні та новорічні свята в бібліотеці.  

Бібліотека потребує комп’ютерну техніку , щоб і надалі надавати доступ до мережі інтернет своїм читачам.

 Великобурлуцька громада

З перших днів повномасштабної російської агресії, тобто з 24 лютого 2022 року Великобурлуцька громада знаходилася під окупацією. Звільнено громаду 11 вересня 2022 року.

З  11 березня і до звільнення Великого Бурлука, в будівлі будинку культури  в якому розміщуєвалися Публічна  та дитяча бібліотеки були розташовані  російські військові.

За період перебування окупантів у приміщеннях бібліотек було частково знищено бібліотечний фонд (орієнтовно 30%), повністю викрадено технічні засоби (6 комп’ютерів, проектор, кольоровий принтер) та обладнання (стільці, столи, стелажі та ін.), виведено з ладу Інтернет-мережу (всі кабелі обірвано, обладнання викрадено).

На сьогоднішній день бібліотека  відновили  роботу абонементів, а  також проводить переоблік фондів.

Для більш сталої роботи Великобурлуцької публічної бібліотеки необхідно:

– електрообігрівачі;

– комп’ютерна техніка;

– генератор (в разі відключення електроенергії);

– підключення Інтернету;

– поповнення бібліотечного фонду художньою літературою українських письменників, літературою про історію України та про події періоду 2014 року і нашого сьогодення, бо саме література майже втрачена бібліотекою за період окупації.

Ізюмська громада

Ізюм було сильно пошкоджене під час російсько-української війни. З 1 квітня 2022 року було тимчасово окуповане ЗС РФ, 10 вересня 2022 року звільнено від окупантів підрозділами ЗСУ.

2 березня під час обстрілів окупаційними військами зазнали руйнувань  центральна бібліотека та бібліотека для дітей. Щоб зберегти залишки книг для дітей їх було перенесено до вцілілих приміщень Центральної бібліотеки.

Сьогодні без вікон, без опалення, досить часто без електропостачання бібліотека продовжує надавати читачам доступ до книг.

Бібліотека потребує відновлення приміщень, поповнення бібліотечних фондів та обладнання комп’ютерною технікою.

Дякуємо колегам з Харківської ОУНБ за надану інформацію

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)