І ніякі вороги не відберуть в українських дітей свята 

Світло в душах українського народу ніколи не залежало від зовнішніх обставин. Попри важкі випробування війни ми гуртуємося та підтримуємо одне одного.

Цьогоріч різдвяно-новорічні свята – привід подарувати радість нашим дітям, дати їм відчуття захищеності, дитинства, радості, того, що мрії збуваються, що це можливо…

«Якщо людина потрапляє у кризову ситуацію, травматичні події, то насамперед її потрібно звідти забрати. І в безпечній ситуації потрібно разом пошукати для неї звичні в житті особливості поведінки. Тому якщо ви разом з дітьми оте звичне, традиційне підготування до ритуалу переходу з одного року в інший застосуєте, то мислення дитини буде тільки вдячне. Бо для неї ці приємні опорні схеми життя будуть давати можливість адаптуватися до того мінливого, непередбачуваного, але реального майбутнього в нашій країні на зараз», — зазначила Майя Грещук, супервізор в системі сімейної психотерапії УСП.

У ці передсвяткові дні публічні бібліотеки намагаються розширити кордони щастя нашим дітям.

Датські вчені – а ми ж пам’ятаємо, що саме вони найкраще розбираються в темі щастя і його передумов – дійшли до цікавого висновку. Виявляється, що коли людина бачить святкову атрибутику (прикрашену ялинку, гірлянди, подарунки), то активність її мозку підвищується. Іншими словами, новорічний настрій з’являється тоді, коли ми бачимо елементи цього свята:

затишні релакс- зони для дорослих і малих в ДіМ (Луцьк Бібліо):

новорічна феєрія від  Бібліотека-філія 12 ВМ ЦБС

 

Черкаська центральна міська бібліотека для дітей поєднали красоту з користю, новорічне  брання  з книгами, інформацією, порадами:

 

Протягом року в ЦБ ім. П. Тичини ЦБС Дніпровського району м. Києва створювали казкових героїв в додатку Paint 3d. Побачити їх можна у доповненій реальності в локаціях бібліотеки. Таємна ялинка, мотанка та сучасна картинна галерея. А музика ж яка гарна! Пісня Jolly OLd St Nicolas походить від вірша Емілі Хантінгтон Міллер, опублікованого як «Lilly’s Secret» у журналі The Little Corporal у грудні 1865 року. З тих давніх часів і дотепер пісня популярна: 

Щорічно 13 грудня ми святкуємо День Андрія Первозванного, в українській традиції відомий як Андріївські вечорниці або ж просто «Калита». З усього річного циклу свят воно вважається найбільш таємничим, а народні обряди походять ще від дохристиянського свята Калити. Влаштовувалися вечорниці і різні ігри. Головною з таких ігор була Калита.

Свято-розвага “Золоте сяйво Калити” в бібліотеці  №16 для дітей (м. Київ):

У попередні роки традиція дітей писати листи з побажаннями Святому Миколаю була дуже  популярною в Україні. За останні десять місяців уявлення про справжні дива в українських дітей змінилося, адже їхні мрії подорослішали разом з ними. Тепер вони хочуть повернутися додому з-за кордону, піти до рідної школи або садочка, зустрітися зі “старими” друзями, не чути завивання сирен і вибухів ракет. Мріють, щоб війна закінчилася. І вороги теж.

Обласна акція ДОБД «Якби я на хвилинку став чарівником»:

        

Більше листів на сторінках Фейсбук управління культури і туризму Донецької облдержадміністрації #КультураДонеччини та Донецької обласної бібліотеки для дітей #ДОБД

лист Діани до Святого Миколая, Ізюм, грудень 2022 року. Фото: з бази “Оленів Святого Миколая”

День святого Миколая – є особливо бажаним дитячим святом, яке приносить відчуття передріздвяної атмосфери і всілякі приємні сюрпризи та вчить нас бути щедрими, милосердними і творити добро

Напередодні найулюбленішого свята українців, бібліотека ім. Миколи Руденка (Дарницька ЦБС, м. Київ) разом із Святим Миколаєм завітали до відвідувачів Центральної Дитячої поліклініки Дарницького району. Не тільки дітвора, але й батьки та лікарі із задоволенням переглянули лялькову виставу про Святого Миколая, відповідали на запитання вікторини, співали та танцювали , а ще кожний отримав смаколики.

По всій Україні линуть молитви дітей за мир і спокій України, те що необхідно сьогодні усім нам! Саме таку молитву виконали відвідувачі бібліотеки на театральному дійстві “На Святого Миколая”. https://www.facebook.com/LutskBiblioForKids/videos/692286925842194

Бібліотека ім. П. Тичини (м. Київ) Миколая шанує, тож для маленьких читайликів влаштували літературні посиденьки «Розкажу Миколаю, про що читаю»:

Старокостянтинівська міська бібліотека до дня Святого Миколая провела для першачків квест – гру “Зимова вікторина”:

В бібілотеці на Русанівці (м. Київ провели) святковий маскарад “Казкова феєрія”. Діти були щасливі, що є найголовнішим в цей не легкий час!!!!  В гості до них завітав Різдвяник зі своїми помічниками Несиками: Несик-нотка та Несик-винахідник, і ще на свято завітала Вередуля, яка спочатку все хотіла зіпсувати, та все ж таки Несики її переконали не робити шкоди. Бібліотека щиро вдячна за підтримку і співпрацю з ГО “Генофонд нації”, Інститут Інтегративної Арттерапії, Арттерапевтичний центр лівий берег Русанівка , Червоний Хрест Дніпровського району м. Києва .

Одеська національна наукова бібліотека традиційно підготувала для всіх одеситів та гостей міста цікаву та розмаїту новорічно-різдвяну програму «Книжковий дивосвіт». Цей масштабний бібліотечний проєкт родинного дозвілля спрямований на популяризацію книги та читання, на згуртування сімей, організацію змістовного відпочинку^

Справжнім «бальзамом» для душі дітей стали передноворічні майстер-класи в бібліотеках:

майстер- клас «Свічка», Бібліотека На Стрийській (м. Львів)

новорічні прикраси для ялинки  від Бібліотека-філія Брюхович

 

у творчій майстерні “Чарівники гарного настрою” Одеської ЦМБС для дітей, бібліотека 23 Суворовська районна організація міста Одеси Товариства Червоного Хреста України в рамках психосоціальної підтримки та програми #BraVo провели заняття з виготовлення 3D аплікації.

19 грудня в читальній залі “Публічної бібліотеки ім.Л. Новиченка” цікаво пройшла година народознавства «Традиції Різдва: 12 святкових страв» для учасників клубу за інтересами «Надвечір’я». Як привітати своїх рідних, як провести Різдво, що приготувати до святкового столу – на ці питання користувачі одержали змістовну відповідь від бібліотекаря Наталії Логвін. Родзинкою заходу став майстер клас по приготуванню качаної каші та її дегустація:

 

 

Війна змінює багато. Вона позбавляє радості – стирає посмішки з наших облич, приносить сльози та біль.

Але ось такі моменти радості і дають стимули для віри, надії і боротьби!

 

 

 

 Різдво 2022

Автор: Іриней Юрчук

 

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)