«Пункти незламності» у бібліотеці

З початком холодів, ворог суттєво змінив цілі своїх атак по Україні, обравши найпідступніший шлях домогтися свого: знищити критично важливу енергетичну структуру країни, зламати волю народу, принести під ялинку холод, відсутність води, засобів зв’язку, елементарних умов існування сучасних людей. Атаки ракет та безпілотників по містам України почастішали, країна перейшла на жорсткий графік економії електроенергії, але чи зупинилося звичне життя та втрачена воля до Перемоги? Звичайно ні!

В Україні в усіх регіонах починають діяти «Пункти незламності». Це осередки безпеки, стабільності та тепла, які функціонують цілодобово та безплатно як місця тимчасового перебування громадян. Незважаючи на відключення електроенергії по всій країні тут передбачається наявність води, тепла, освітлення, мобільного зв’язку, інтернету, місць для відпочинку. Загалом в Україні їх планується відкрити 15 тисяч. Бібліотеки виступають тими закладами, які відкривають свої двері для допомоги  мешканцям своїх громад.

На другу добу тотального блекауту в Одесі, коли понад 70% містян залишилися не лише без електрики, а й без визначеності по строках її повернення, Odesa National Scientific Library/ Одеська національна наукова бібліотека зробила оголошення: «Приходьте до нас заряджати мобільні пристрої, користуватися wi-fi, кип’ятити воду, підігрівати їжу. У разі повітряної тривоги бібліотека має укриття».

 

Співробітники бібліотеки дбають про кожного – вони готують чай, каву, какао, наливають у термоси окріп. Підігрівають у мікрохвильовій пічці їжу, яку відвідувачі приносять із собою, адже деякі одеські будинки неподалік бібліотеки взагалі не мають газу, лише електрику.

 

На базі Наукова бібліотека Ужгородського національного університету розпочав роботу простір для коворкінгу внутрішньо переміщених осіб. Проєкт простору розроблявся волонтеріатом УжНУ за фінансування Карпатського фонду України та групи іноземних бізнесменів. Тут відвідувачі можуть працювати із використанням сучасної техніки.

Луцька міська централізована бібліотечна система  Луцьк Бібліо запрошує лучан попрацювати, зігрітися та зарядитися в стінах книгозбірні. У просторі є світло, інтернет і Wi-Fi. Працівники книгозбірні опублікували та поширили інформацію серед знайомих та місцевих груп про те, що в бібліотеці-студії ДіМ є світло, інтернет для роботи, можливість набрати воду та просто погрітися. Не пройшло й двадцяти хвилин, як почали сходитися люди: журналісти, студенти, викладачі, учні. Приходили також люди із сусідніх ОСББ з дітками, щоб повчити уроки та зарядити пристрої.

Пункт незламності діє в Татарбунарській центральній бібліотеці.

КЗК «Покровська бібліотека» використовує простір створеного в Покровському «Пункту обігріву» для інформаційно-пізнавальних заходів. Оформлено книжково-ілюстративну виставку «Інформаційна хвиля», на якій знаходяться корисні поради як пережити виклики воєнного стану. Також представлені художні книги, в тому числі і дитячі, журнали. преса. Для релаксації є чудовий засіб – малювання. Для найменших відвідувачів «Пункту обігріву» є розмальовки, для більш дорослих ми підготували шаблони мандал для розфарбовування.

Бібліотекарі Рівненської ЦБС у Пункті незламності на майдані Магдебурського права пропонують ознайомитися з книгами з історії рідного міста та літературою рівненських письменників.

Пункт незламності облаштовано в Вінницькій міській бібліотеці №17, яка знаходиться у єдиному будинку всього району «Академічний», де встановлені сонячні батареї. Завдяки автономному електроживленню Пункт незламності користується широким попитом у населення: практично весь час тут є можливість підключитися до мережі Wi-Fi.

З цієї причини онлайн-робота та дистанційне навчання розпочинається з самого ранку, з моменту відкриття. Працівники щоденно ведуть облік відвідувачів, пропонують зручні місця кожному та слідкують за порядком. Незважаючи на невелику площу приміщення, зручність самого Пункту полягає у поділі бібліотеки на зони. Це дозволяє розмістити користувачів таким чином, аби вони не заважали один одному. Адже у філії потужний сучасний фонд та професіонали своєї справи.

Під час довготривалих відключень освітлення батьки приводять дітей для можливості провести час у теплі за читанням книг, переглядом періодичних видань. Коли потреба у світлі зростає ще більше, бібліотека-філія №17 перетворюється на комфортний, надійний простір стабільності зв’язку, наявності тепла та єдності громадян. На випадок виходу з ладу встановленого у будинку альтернативного джерела енергії, Пункт оснащений генератором.

В Ірпінській міській публічній бібліотеці імені Максима Рильського створений ,, Соціальний коворкінг ” для тих, хто працює онлайн і кому для роботи потрібен безперебійний інтернет. У приміщенні бібліотеки організовано 40 місць для роботи з ноутбуками з доступом до мережі Wi-Fi та можливістю підзарядки ґаджетів у періоди відключень електроенергії. Також є можливість скористатися окремою кімнатою для онлайн-зустрічей та перемовин (за попереднім записом в адміністрації бібліотеки).

Організований простір дуже комфортний, тут можна спокійно виконати все, що заплановано. Повністю зайнято місця у читальній залі, інтернет- центрі, фойє, краєзнавчій кімнаті, підвіконня абонементного залу.  Крім того, у фоє бібліотеки з понеділка по суботу з 9:00 до 17:00 діє окремий пункт підзарядки телефонів та інших ґаджетів із доступом до Wi-Fi.

Працівники Хмельницької обласної бібліотеки для дітей імені Т.Г.Шевченка пропонують хмельничанам та вимушеним переселенцям своє приміщення для навчання та роботи. Тут завжди є світло, тепло та доступ до вайфаю.

Зробили пункт незламності й у Вінницькій центральній міській бібліотеці імені І.Бевза. Тут є  генератор, від якого можна буде заживити мікрохвильовку, електрочайник, обігрівачі та подовжувачі, щоб люди могли зарядити свої гаджети.

Пункт незламності відкрили у Бібліотеці ім. В. Яна ЦБС Дніпровського району м.Києва. Тут підготовлено запас питної води, продукти харчування тривалого зберігання, електрогенератор, зарядні пристрої. Додатково облаштовано куточок для дітей, де вони зможуть погратися, помалювати, почитати тощо. В приміщенні пункту мешканці зможуть зігрітися, випити гарячого чаю, відпочити, зарядити гаджети (мобільні телефони, павербанки).

Пункт тепла відкрили у  КЗ “Публічна бібліотека” Ковельської територіальної громади тут можна зігрітися, зарядити телефони, випити чаю, поспілкуватися. Щоправда, якщо є світло, бо наразі тут немає генератора.

 

НАС НЕ ЗЛАМАТИ !

Фото заставки: світлина Василя Камінського

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)