Турбота. Стійкість. Безпека

Сьогодні виняткову роль відіграє реалізація бібліотеками саме соціальної функції. Під час повномасштабної війни, що розпочала росія, бібліотечні установи змушені оперативно реагувати на виклики та напрацьовувати надскладні рішення. Як бібліотеці стати безпечним простором допомоги? Сподіваємося, що зорієнтуватися вам допоможуть запропоновані до перегляду інформаційні матеріали.

  «ПУНКТИ НЕЗЛАМНОСТІ» В ГРОМАДАХ

Експерти Програми USAID DOBRE надали роз’яснення на такі запитання:

  • Яким чином має здійснюватися забезпечення роботи пунктів незламності на рівні територіальних громад?
  • Яким чином здійснюється бухгалтерський облік та звітність?

ОСОБЛИВІСТЬ. Комплектування та функціонування «Пунктів Незламності» здійснюється з урахуванням наявного ресурсу органів виконавчої̈ влади та органів місцевого самоврядування.

ВАЖЛИВО!

Працювати у пунктах можуть:

  • особи, з якими укладено цивільно-правові угоди,
  • працівники ОМС, оформлені за сумісництвом,
  • волонтери.

У повідомленні окремо наголошується на заходах безпеки, яких слід дотримуватися, надано посилання на НПА та ресурси, що згадані у роз’ясненні.

Відповіді читайте ТУТ

Програма «U-LEAD з Європою» опублікувала посібник із покроковою інструкцією для громад зі створення, облаштування та функціонування «пунктів незламності». Ознайомитися можна  ТУТ

Експерти цієї програми наголошують на тому, що «в органах місцевого самоврядування, комунальних підприємствах, установах та організаціях, у приміщеннях яких розташовані пункти незламності, роботодавець може організувати залучення співробітників до функціонування пунктів незламності, якщо в цьому є потреба, шляхом чергування.

… Графік чергування затверджується роботодавцем за погодженням з профспілковим органом. Залучення працівників до чергування проводиться за письмовим наказом (розпорядженням) роботодавця, в якому мають передбачатися дні відпочинку, що надаються працівникам за чергування.

… Порядок залучення працівників до чергування має визначатися в колективному договорі з дотриманням норм і гарантій, встановлених чинним законодавством.»

СТВОРЕННЯ УКРИТТІВ У БІБЛІОТЕКАХ

Ще один важливий аспект діяльності  бібліотек — організація захисту цивільного населення в умовах повномасштабної війни (за можливості).

Ця тема стала можливою для обговорення в рамках реалізації проєкту «Бібліотека як безпечне місце» Goethe-Institut в Україні в партнерстві з ВГО Українська бібліотечна асоціація.

На старті проєкту відбулася серія семінарів і тренінгів з працівниками Державної служби України з надзвичайних ситуацій, Товариства Червоного Хреста України, архітектором, психотерапевтом, було продемонстровано кращі приклади функціонування укриттів у бібліотеках в інших країнах взагалі та Україні між іншим. Наступним кроком стало проведення конкурсу на кращий концепт облаштування укриття в одній з українських бібліотек–учасниць проєкту і партнерів Goethe-Institut Ukraine.

У підсумку маємо методичні поради ТУТ

 

Одночасно запрошуємо переглянути з 5:20 відеозапис Міжнародного форуму «Роль бібліотек в інтеграції населення у мирне життя», що відбувся 7 грудня в рамках проєкту.

На вас очікують:

  • презентація методичного посібника від Лариси Лугової, заслуженого працівника культури України, директорки Львівської обласної бібліотеки для дітей, віце-президентки ВГО Українська бібліотечна асоціація;
  • презентація концепції бібліотечного укриття від переможця конкурсу проєктів «Бібліотека як безпечне місце» від Лілії Яцкул, завідувачки відділом документів іноземними мовами ОУНБ ім. Д. І.  Чижевського, м. Кропивницький.

P.S. Нумо я замріяла тему посту, як ось і лист-запрошення для допитливих. Які вони укриття в бібліотеці? Відповіді шукатимемо на семінарі «Світовий та український досвід в організації укриттів», що відбудеться 14 грудня 2022 р. онлайн на платформі Zoom.

Тож довіряйте перевіреним ЗМІ, вірте у ЗСУ, підтримуйте один одного в пунктах незламності.

Завжди поруч, ваша бібліотерапевтична книга і безпечне місце — бібліотека!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)