Давайте знову про ЧИТАННЯ

Український інститут книги з 12 до 19 грудня проводить другий Національний тиждень читання.

Це щорічна акція, яку УІК проводить з метою привернути увагу до українських книжок, наявних у бібліотечних фондах України, популяризувати читання як життєву практику серед українців та посприяти розвитку популярної літератури українською мовою.

Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого як методичний центр для публічних бібліотек постійно турбується про їх підтримку через надання рекомендацій, розробку посібників для практичного застосування, поширення кращих практик через свої канали.

Сьогодні звертаємо вашу увагу на видання:

На початку 2022 року наша Бібліотека підготувала видання «Просування читання в публічних бібліотеках». У виданні розглядаються рекомендації Міжнародної федерації бібліотечних асоціацій та установ (ІФЛА) щодо популяризації читання серед різних груп користувачів бібліотек. Також висвітлено досвід зарубіжних країн щодо зазначеної діяльності.

Випуск  Рекомендованої тематики семінарів працівників районних і міських бібліотек» подано програму проведення семінару «Бібліотекар як учасник процесу читання та його популяризатор» (2016).

Випуск Рекомендованої тематики семінарів працівників районних і міських бібліотек «Сучасний літературний процес: Бібліотека. Книга. Читач» (2017). Прочитати видання можна тут .

Також мусимо нагадати деякі ази організації бібліотечного обслуговування.

Публічні бібліотеки повинні бути доступні для населення не менше 40 годин на тиждень. Час роботи публічної бібліотеки не повинен повністю збігатися з часом роботи основної частини населення території, що обслуговує бібліотека.

У час, коли бібліотека фізично зачинена, важливо організувати спосіб повернення документів. Це можуть бути, наприклад, спеціальні бокси для повернених документів.  Сучасні бібліотеки створюють віртуального помічника бібліотекаря – чат-бота, програму, яка може спілкуватися з користувачами бібліотеки з метою задоволення їх інформаційних потреб.

  Фонди публічних бібліотек повинні бути максимально відкритими. Це насамперед забезпечує її загальнодоступність. ІФЛА рекомендує відкривати для читачів до 70 % загального фонду. Фонд відкритого доступу має включати довідкові видання, періодику, місцеві офіційні документи. Література, представлена у відкритому доступі, повинна знаходитися в гарному фізичному стані і бути актуальною. Застарілі довідкові матеріали дадуть користувачам недостовірну інформацію.

Варто використовувати різні засоби розкриття фонду: нетрадиційне розташування стелажів, різноманітні відсилки-посилання, тематичну розстановку. Добре зарекомендувала себе тематична розстановка художньої літератури за визнаними читацькими уподобаннями: фантастика, детективи, пригоди, мелодрами, історичні романи, “любовні романи”, вестерни. Бібліотекам варто запозичити досвід книжкових магазинів – демонстрацію книг «крупним планом». Для демонстрації нових надходжень можна використати класифікацію сучасних видань від видавців: сучасна українська проза, сучасна перекладна проза, класика, поезія, гуманітаристика, бізнес-література, нон-фікшн, українська дитяча література, перекладна дитяча література.

Читання галузевої літератури стає більш прагматичним та прикладним. Її використовують з метою самостійного оволодіння новими професійними чи виробничими навичками, збереження здоров’я, ознайомлення з соціальною інформацією.

Створення архівних колекцій не є функцією публічної бібліотеки. Безконтрольне зростання фондів призведе до захаращеності, перевантаження фондів. У перевантажених фондах губляться документи останніх років видання, ускладнюється пошук потрібних. Користувач сприймає весь фонд як застарілий через пошарпані та неактуальні видання. Менший за обсягом фонд використовується активніше, якісні показники ефективності його використання вищі.

Обов’язково варто пам’ятати про необхідність ретельного відбору бібліотеками тієї інформації, яка доступна для дітей у їх стінах. Дитячий фонд – необхідна умова роботи у нинішніх реаліях.

Проблема фондів є пріоритетною у бібліотечній справі. Від їхнього якісного складу, відповідності сучасному розвитку суспільства залежить престиж  бібліотеки.

Про інші фактори поговоримо…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)