Відтворення часу: листівки

«… Від того світ не зміниться ні трохи, а все залежить від людських зіниць: в широких відіб’ється вся епоха, у звужених збіговисько дрібниць»  (Ліна Костенко)

   Наприкінці листопада Український Інститут у Будапешті відкрив вуличну виставку «Листівки з України», реалізовану за підтримки Ukrajna Magyarországi Nagykövetsége / Embassy of Ukraine in Hungary. Проєкт «Листівки з України» Українського інституту демонструє  історичні та культурні памʼятки, зруйновані внаслідок повномасштабного російського вторгнення.

І справді, листівки окремо і разом є справжнім відображенням суспільства, в якому вони були створені і стають справжньою науковою цінністю для студентів, науковців, краєзнавців…

Зацікавившись наявністю листівок у фондах публічних бібліотек натрапила на доволі цікаві факти.  

  Так, бібліотека Ньюберрі в Чикаго зберігає одну з найбільших колекцій листівок у Сполучених Штатах. Колекція  нараховує до 2,5 млн об’єктів і охоплює період з 1880 до 2010-х років, причому основна частина листівок датується 1900–1980 роками.

Довідка: більшість листівок належали компанії Курта Тейча, який, емігрувавши до США у 1895 році, заснував у Чикаго власний продаж листівок. Згодом його фірма стала відомою випуском листівок у стилі «Вітання від», на яких літерами, що вказували на назву міста, були зображені характерні архітектурні особливості міста. Компанію Тейча було закрито в 1978 році, а її великі архіви багато років жили в Музеї відкриттів округу Лейк у Воконді, штат Іллінойс. У 2016 році колекція була передана до бібліотеки.

 

У відео Вілл Хансен, куратор Americana з бібліотеки Ньюберрі, розповідає про чиказьку компанію Curt Teich Company, роль штату Іллінойс у розвитку листівок із зображеннями, про інші колекції листівок у Newberry, а також про можливості доступу до них для громадськості.

  У відділі гравюр і фотографій Бібліотеки Конгресу (США) деякі колекції складаються виключно з листівок, а інші можуть містити додаткові візуальні матеріали чи ресурси.  

Серед них:

колекція панорамних листівок. Понад 400 листівок, датованих приблизно 1900 –1965 роками, демонструють види міст і місцевостей Сполучених Штатів, Європи і Канади;

понад 8 тис. листівок із зображенням інтер’єрів та екстер’єрів церков 1907–1969 років. Листівки відображають церкви з Європи, Африки, Азії, Південної Америки та США. До деталей інтер’єру відносяться вівтарі, органи, архітектурні елементи (тобто вітражі);

колекція листівок компанії WM Cline складається з трьох альбомів і містить майже 300 кольорових листівок із зображеннями мальовничих краєвидів, таких як національний парк Смокі-Маунтінс, реконструйовані індіанські села та туристичні пам’ятки;

колекція ранніх французьких авіаційних листівок, яка репрезентує французьку авіацію 1904–1914 років. Усі 49 листівок колекції оцифровані та доступні для перегляду за межами читального залу відділу гравюр і фотографій;

понад 23 тис. листівок з колекції Вінокура-Мунбліта знайомлять із Російською імперією до революції 1917 року. Колекція містить листівки з України, Польщі, Фінляндії, країн Балтії, Кавказу, Середньої Азії, Сибіру і Далекого Сходу. Основна частина датується 1895–1917 роками, деякі – радянського періоду (1920–1950 роки) та ін.

Існуюча тоді культура листування перетворила листівку з предмета спілкування на предмет пам’яті і справжнім відображенням суспільства, в якому вони були створені. Сьогоднішня війна росії проти України додала їм історичної, культурної та соціальної цінності.

Українські бібліотеки, маючи у фондах різноманітні колекції листівок, час від часу їх популяризують, організовуючи виставки (у т.ч. віртуальні), зустрічі з художниками, дизайнерами нових українських листівок і т.п.

Так, у 2018 року в читальній залі Відділу образотворчих мистецтв Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського  під час чергових засідань «Книгознавчих студій» відбувся семінар з історії археології та мистецтвознавства за темою «Київ на поштових листівках першої третини ХХ ст.» (у бібліотеці зберігається майже 50 тис. од., серед яких 253 листівки, присвячені Києву вищезазначеного періоду).

У 2021 році до 70-річчя відомого публіциста та колекціонера з м. Кропивницький Віталія Постолатія в Кіровоградській ОУНБ ім. Чижевського було розгорнуто три виставки з його зібрання «Перші українські листівки», «Масова українська листівка» та «Фотосвітлини знаменних для історії України подій “1991”».

Джерело тут 

Цьогоріч в Центральної міській бібліотеці для дітей імені Ш. Кобера і В. Хоменка (Миколаївська обл.) відбулась зустріч з художницею Юлією Поліщук, яка є авторкою понад 100 листівок. Серед них два цикли у шість та десять робіт, присвячених довоєнному Миколаєву. З початком повномасштабного вторгнення російських військ в Україну художниця почала створювати листівки про війну. джерело тут

Одна з презентованих на виставці листівок

Національна бібліотека України для дітей, Національна секція Міжнародної ради з дитячої та юнацької книги IBBY, Українська асоціація працівників бібліотек для дітей, Благодійна організація «Благодійний фонд розвитку Національної бібліотеки України для дітей», Національна спілка художників України та ТОВ «АВК КОНФЕКШІНЕРІ» долучились до організації Міжнародного конкурсу дитячої листівки до Всесвітнього дня дитини «Дітям світу -– сонце й мир!». За підсумками буде підготовлено АЛЬМАНАХ, до якого увійдуть 100 кращих робіт. За результатами Конкурсу планується благодійний аукціон-продаж листівок. Придбати їх можна буде на сайті IBBY UA. Кошти від продажу листівок підуть на підтримку дітей, що постраждали від війни.

Цьогоріч величезну кількість листівок ручної роботи зроблено користувачами бібліотек в подарунок нашим захисникам. Впевнена, що напередодні Різдва, Нового року буде зроблено безліч  маленьких шедеврів.

Зрозуміло, що саме ці листівки не поповнять фонди бібліотек. Тому перед відправкою їх на фронт пропоную сфотографувати і надіслати до науково-методичного відділу НБУ ім. Ярослава Мудрого. Добірка цих світлин заповнить на блозі чергову сторінку нашого з вами «бортового журналу» життя в умовах війни.

 

фото заставки: Ярослав Пстрак «Святий вечір» (видавництво Г. Гануляка, Львів)

 

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)