Не волонтерством єдиним: видавнича діяльність ОУНБ у  часопросторі війни

Одним із важливих напрямів роботи обласних універсальних наукових бібліотек є видавнича діяльність.

Зазвичай бібліотеки створюють широкий асортимент власної видавничої продукції: періодичні видання, матеріали конференцій (семінарів/вебінарів, шкіл), статистичні збірники та довідники, аналітичні огляди, інформаційні та соціологічні бюлетені, календарі знаменних дат, збірники матеріали з історії бібліотек та їх підрозділів, анотовані каталоги видань і каталоги колекцій, методичні та інформаційно-методичні (рекомендації, збірники, кейси досвіду, розробки, листи), методико-бібліографічні матеріали, і, безперечно, найрізноманітніші науково-допоміжні та рекомендаційні бібліографічні посібники (бібліографічні та біобібліографічні покажчики/списки, краєзнавчо-біографічні матеріали, метабібліографічні видання, бібліографічні дайджести, інформаційно-бібліографічні щорічники).

На 2022 рік обласними універсальними науковими бібліотеками було заплановано підготувати загалом понад 180 різних видів друкованих і електронних видань, що мали б висвітлювати питання культурологічного та освітнього розвитку регіонів; дослідження історії, краєзнавства та персоналій; науково-дослідної роботи бібліотек; інноваційної бібліотечної практики; промоції читання; співпраці бібліотек і громад; організації роботи бібліотеки і залучення молодих фахівців тощо.

Однак, повномасштабне вторгнення РФ в Україну спричинило низку негативних процесів у бібліотечній сфері, суттєво змінило плани роботи всіх українських бібліотек, зокрема і ОУНБ, змусило переорієнтувати свою діяльність, трансформуватися у волонтерські центри, що допомагають нашим воїнам і тимчасовим переселенцям.

Про різні аспекти цієї діяльності публічних бібліотек Вінниччини, Житомирщини, Закарпаття, Івано-Франківщини, Луганщини, Львівщини, Миколаївщини, Одещини, Полтавщини, Рівненщини, Сумщини, Тернопільщини, Харківщини, Хмельниччини, Черкащини ми розповідали вам на сторінках журналу «Бібліотечна планета», що видає Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого.

Втім, не лише у фаховій періодиці бібліотекарі ділилися досвідом роботи бібліотек у часопросторі війни. Упродовж цього надскладного для України і всіх нас року працівникам обласних універсальних наукових бібліотек вдалося підготувати і репрезентувати на веб-сайтах і пабліках у соцмережах окремі видання (в електронному форматі), присвячені особливостям роботи бібліотек з початку повномасштабної війни, їх адаптації до потреб часу, актуальним напрямам діяльності тощо:

На вебсайтах ОУНБ представлені й видання, що репрезентують їх науково-дослідну роботу (у т.ч. результати соціологічних досліджень), зокрема:

У нинішніх умовах дуже важливо, аби бібліотека максимально якісно забезпечувала конституційні права громадян на рівний і вільний доступ до інформації через добре налагоджену систему інформаційно-бібліотечного обслуговування. Тож наявність інформаційних і методичних видань, що висвітлюють різні аспекти організації роботи публічної бібліотеки як соціокультурного центру громади, є дуже актуальною:

Незмінно актуальними і затребуваними є інформаційні, методичні та бібліографічні видання, присвячені популяризації читання, використанню традиційних і інноваційних форм бібліотечної роботи задля виховання культури читання, формування читацької компетентності і творчої особистості, стимулювання до використання як наявних у бібліотеці інформаційних ресурсів, так і корисних онлайн-ресурсів:

Серед видань, представлених на вебсайтах ОУНБ значне місце посідають довідкові, інформаційні, методико-бібліографічні та біобібліографічні  видання до пам’ятних і ювілейних дат:

Значну частину видавничої продукції обласних універсальних наукових бібліотек складають бібліографічні, біографічні та краєзнавчі видання.

Про деякі бібліографічні посібники, підготовлені ОУНБ, йшлося в публікації «Бібліограф вартий нашої подяки» блозі «Публічна бібліотека територіальної громади». Наразі ж перелічимо ті, що були опубліковані на вебсайтах ОНБУ впродовж крайніх місяців:

Цей огляд видавничої продукції обласних універсальних наукових бібліотек, безперечно, не є вичерпним, адже вебсайти деяких бібліотек на час моніторингу з об’єктивних причин (відсутнє електропостачання) не були доступними. На окремих вебсайтах і досі репрезентовано видання до 2021 року. Втім, до завершення поточного року ще є час. Тож ми впевненні, що обласні універсальні наукові бібліотеки ще представлять свою видавничу продукцію в повному обсязі.

 

Валентина Здановська,

головний бібліотекар

науково-методичного відділу

НБУ імені Ярослава Мудрого

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)