Активізація місцевих громад: із зарубіжного досвіду

Бібліотеки всіх типів підтримують публічне життя своїх мешканців громад через діяльність, яка виконує їхню місію — навчання інформаційній грамотності, надання місць для збору громади, сприяння доступу до інформації, зв’язок людей між собою тощо. Публічні бібліотеки, зокрема, мають довгу історію підтримки та сприяння активізації у своїх громадах. Бібліотеки часто визнають «чудовим місцем для втілення демократії в життя» і «основою демократії». Працівники бібліотеки є експертами, які можуть допомогти «оживити громаду та зміцнити демократію», навчаючи людей навичкам інформаційної грамотності, необхідним для розвитку їхніх «громадянських можливостей».

Для кожної організації, а також для бібліотек за кордоном невід`ємною частиною роботи є залучення громади (групи людей, пов`язаних спільними ознаками, ідеєю, інтересами, цінностями тощо) та її активізація. Як публічні бібліотеки за кордоном можуть розвивати свою роль як ключових інституцій в ініціативах для активізації громад?

Процес активізації будь-якої аудиторії включає у себе наступні етапи:

– інформування;

– отримання зворотнього зв`язку (реакції) від цільової аудиторії (ЦА);

– діалог з ЦА (спілкування, спільне планування);

– партнерство з ЦА.

У США, як мінімум, для активізації місцевих громад, бібліотеки надають інформацію. Наприклад, Урядовий інформаційний центр при Публічній бібліотеці Сан-Франциско надає вільний доступ до урядових документів на національному, державному та міському рівнях.

У Вільямсбурзькій регіональній бібліотеці (WRL) було створено освітню програму для громади під назвою «Конституційні бесіди», щоб навчати дорослих і підлітків їхнім громадянським правам і обов’язкам. Ця серія бесід поєднала лекцію з «досвідом спілкування в громаді», щоб надихнути людей стати активними учасниками демократичного процесу.

У Ла-Грендж, штат Техас, директор публічної бібліотеки Файєт Еллісон Маккензі скористалася наявною подією — щорічним шкільним  заходом «Налаштуйся на літо» — щоб зібрати відгуки від своєї спільноти, а також розповісти про програму літнього читання бібліотеки. Скориставшись темою літнього читання «Всесвіт історій», Маккензі створила великий картонний корабель-ракету, який закликав людей «Заправляйте ракету своїми ідеями!» Членів громади заохочували писати будь-які ідеї, які спадають на думку, на різнокольорових аркушах і кидати їх у ракету. Цей простий і грайливий формат зібрав 31 відповідь від батьків, дітей і підлітків на заході, з додатковою перевагою в тому, що Маккензі була поруч, щоб особисто спілкуватися з усіма ними.

У бібліотеці Бірдслі у Вінстеді, штат Коннектикут, команда директора бібліотеки Карін Тейлор і співробітниці дитячого відділу Керол Парент розпочала своє дослідження громади з мозкового штурму, щоб визначити деякі сегменти громади, які не користуються бібліотекою регулярно або взагалі. Для збору відгуків щодо конкретних пропозицій програм вони також створили дошку з крапками, яка включила документ Американської бібліотечної асоціації « Трансформація бібліотек» .» заяви про кампанію, щоб дізнатися, що цінують користувачі бібліотек. Тейлор і Парент вирішили перенести процес своїх відкриттів на улюблену подію громади: щорічний парад домашніх тварин Winsted Rotary. Бібліотека прийняла участь із виставкою на тему доктора Сьюза та мобільною скринькою пропозицій «Думай, думай». За словами Тейлора, «невелика група співробітників ходила від людини до людини, розповідала їм про проєкт Smart Spaces(Розумний Простір) і запитувала, про що вони хотіли б дізнатися чи взяти участь у бібліотеці». Використання кількох методів виявлення допомогло бібліотеці Бердслі визначити різноманітні потреби їхньої громади.

Програма Engaging Libraries(ця програма підтримувала публічні бібліотеки по всій Великобританії в розробці та проведенні заходів із залучення жителів громад) , що фінансувалася Wellcome, Wolfson Foundation і Carnegie UK, підтримала публічні бібліотеки по всій Великобританії у співпраці з університетами для розробки та проведення заходів із залучення жителів громад, пов’язаних із дослідженнями здоров’я, суспільства та культури.

Бібліотеки Калдердейла та Манчестерський університет провели серед громадян дослідження якості повітря на мосту Совербі.

Бібліотеки NI розробили проєкт, який вивчає важливість волосся для ідентичності разом з Університетом Ольстера та партнерами спільноти Beyond Skin. Заходи проекту також були частиною програми Тижня добрих стосунків бібліотек NI.

Партнерство з бібліотеками може дозволити дослідникам прислухатися до потреб і проблем місцевих громад на етапі розробки проєкту, інформуючи про виконання проєкту та підвищуючи актуальність досліджень. Цей спільний підхід, використаний Бібліотекою Західного Лотіана та Університетом Геріот-Ватт у проекті «Lothian Lugs» , мав безпосередній вплив на університет, формуючи нові дослідницькі ідеї та створюючи нові зв’язки.

Публічні бібліотеки можуть допомогти знайти креативні способи залучити громаду до табуйованих тем , незалежно від того, чи це життя і смерть , самоідентичність  чи менопауза . Наприклад, у «Pause not Full Stop» бібліотеки OnFife та Брістольський університет розробили серію онлайн-семінарів, які охоплювали цілий ряд видів діяльності, включаючи хлібопечення, творче  письмо, малювання і шиття, і під час їх проведення учасники мали можливість поговорити про свій досвід менопаузи. Учасники проекту впевнилися, що потрібно шукати допомоги, а не мовчки страждати. Оскільки бібліотеки вважаються безпечним місцем для обговорення різних тем та обговорення ідей, вони можуть бути ідеальним партнером для залучення до складної теми.

Подібно до традиційних бібліотечних послуг, цільові програми та інші ініціативи також можуть підтримувати політичний дискурс та залучення. Зосереджуючись на ролі бібліотек у підтримці громадських дискусій і дебатів, Джонстон і Аудунсон (2019) , наприклад, досліджують, як такі програми, як бібліотечні мовні кафе та гуртки розмов у Норвегії, можуть допомогти політичній інтеграції іммігрантів. 

Влітку 2020 року, наприклад, бібліотеки Окленда провели серію вебінарів про демократію в Новій Зеландії – досліджуючи як історичні, так і сучасні перспективи напередодні загальних виборів у вересні.

Ці приклади є лише кількома з багатьох дивовижних речей, які публічні бібліотеки в усьому світі роблять, щоб будувати та підтримувати міцні зв’язки у громадах. Пропонуємо спробувати деякі з цих ідей у ваших власних бібліотеках і сподіваємося, що ці ідеї допоможуть вам краще переконати лідерів ваших громад у важливій ролі, яку публічні бібліотеки відіграють у великих і малих громадах.

Матеріал підготувала

головний бібліотекар НМВ

НБУ ім. Ярослава Мудрого

Надія Прокопенко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)