Печаль біді не помічник

      1 Коментар до Печаль біді не помічник

Російська війна проти України це намагання знищити ідентичність і культуру суверенної нації через стратегічні цілеспрямовані акти руйнації бібліотек, музеїв, меморіалів, храмів, соборів…

Наразі, за даними МКІП України, постраждали 171 об’єкт зі статусом пам’ятки, 146 об’єктів цінної історичної забудови, 58 пам’ятників і творів мистецтва, 44 музеї та ін. Також зазнали руйнувань 1000 культурних інституцій — клуби, бібліотеки, мистецькі школи, які розташовувались у сучасних будівлях (джерело тут  ).

Росіяни не лише фізично знищують культурні споруди, а й грабують музеї, бібліотеки., храми…

Так, лише з Херсонського художнього музею імені Олексія Шовкуненка, а також інших культурних установ Херсонщини, вивезено майже 15 тисяч експонатів.

Окупанти пограбували Херсонську обласну універсальну наукову бібліотеку імені Олеся Гончара.

«Сьогодні всі херсонці приймають вітання! На весь світ хочеш кричати — слава Україні! Слава ЗСУ! Слава батькам, які виховали таких українських синів! Є і сумна новина. Окупанти вивезли дореволюційні видання, які  видавались у Херсонській губернії. Вони безцінні! Це найбільша колекція краєзнавчих фондів! Для науковців та викладачів, студентів і краєзнавців — джерела інформації для досліджень», — зазначила Надія Коротун, директорка ОУНБ ім. О. Гончара Надія Коротун.

Скільки коштів знадобиться на відновлення зруйнованих російськими військами українських пам’яток, досі не зрозуміло. Остаточна сума втрат ще не прорахована, але вона, ймовірно, перевищить можливості повоєнного бюджету України. Збагнути приблизний масштаб цифр можна вже зараз на сайті Мінкультури, яке збирає пожертви на відбудову.

  Так, за підтримки МКІП та телеком-оператора “Vodafone Україна” було створено проєкт «Збережіть українську культуру». Мета проєкту полягає у приверненні уваги до воєнних злочинів країни-агресора росії в Україні, відновленні та збереженні об’єктів культурної спадщини України, які постраждали від російської військової агресії та загалом популяризації української культури у всьому світі. Практичними завданнями проєкту є фіксація військових злочинів російської армії проти пам’яток культури України та залучення меценатів, донорів та представників світових урядів до збереження та відбудови української культурної спадщини і для їх відновлення. Свідоцтва злочинів проти бібліотек на платформі:  https://culturecrimes.mkip.gov.ua/ .

Подивитися на фото та опис кожної бібліотеки, яку зруйнувала російська армія, інформацію про масштаби пошкоджень та суму коштів, необхідну для її відновлення  можна у Категорії: Libraries / Бібліотеки

Наприклад,

♦ Харківська державна наукова бібліотека імені Короленка потребує 128 млн грн., зібрано – 31 538 грн. Підтримати можна тут: https://restore.mkip.gov.ua/objects/harkivska-derzhavna-naukova-biblioteka-imeni-korolenka ;

♦Чернігівська центральна міська бібліотека імені М. М. Коцюбинського потребує 4 636 600 грн., зібрано – 4 745 грн. Підтримати можна тут https://restore.mkip.gov.ua/objects/chernigivska-czentralna-miska-biblioteka-imeni-m-m-koczyubynskogo .

  У Чернігові волонтери збирають гроші на двері для обласної бібліотеки для дітей та юнацтва:

Кошти можна перерахувати: офіційний рахунок ЧОМГО «Світанок»: UA063253650000000260040002270

цільове призначення платежу: «Благодійний внесок на відновлення бібліотеки для юнацтва»

номер картки банки:  5375411200360050.

  Сьогодні Луганська ОУНБ – це мандрівна бібліотека в умовах евакуації. Бібліотека працює мобільно і стабільно зі сходу, півдня, центру і заходу України.

Працівники бібліотеки потребують робочої техніки. Дехто виїхав зі своїми гаджетами, але цього не вистачає для успішної роботи за словами директорки.

«Зібрати книжковий фонд без  грошей ми вміємо, а от  гаджети для роботи та приміщення — це дещо складніше питання», — зазначає Світлана Моісєєва, директорка Луганської ОУНБ.  

Підтримати бібліотеку фінансово можна через ГО «Луганське обласне відділення Української бібліотечної асоціації».  

  Потребує допомоги і бібліотека для дітей у смт. Макарів (Київська обл.). “Завдяки” ворогу – в неї немає півстіни, штукатурка в деяких місцях обвалена, але вона продовжує працювати, приймати відвідувачів, видавати книги… 

На жаль, бібліотека не вказала реквізити розрахункового рахунку, тому у наступному дописі – про донати в соцмережах.

Бібліотеки не тільки просять про допомогу, а й допомагають самі.   Допомогти можна не тільки грошима.  

  Маріупольська бібліотека ім. Короленка змушена відновлювати свою роботу “з нуля”. Зараз заклад продовжує свою діяльність у Дніпрі. Співробітники вже почали збирати електронні версії книг як авторів Приазов’я, так і творців з інших куточків України й тепер звертаються до всіх небайдужих українців про допомогу з наповнення книжками фонду, який після нашої перемоги стане основою для відновлення роботи бібліотек в українському Маріуполі. Контакти для відправки книг : 

👉Контакти для відправки книг:

+38 (096) 323-29-35 (Вікторія Олександрівна Лісогор), м. Дніпро, відділення Нової Пошти №61.

Долучайтеся! Цей збір книг стане історичним!💙💛

«Book’и в руки!» – це нова ініціатива ІСК та ЦБС для дітей Львова! Ідея проєкту:  «Діти та бібліотеки Львова – дітям та бібліотекам українських міст»!

Що саме і де збирають?

Ідеться про дитячу, підліткову, юнацьку літературу українською мовою. Якщо це видання з  домашньої бібліотеки, важливо, щоб воно було у доброму стані. Вітаються й цілком нові книжечки. Перші збірки поїдуть у Кривий Ріг та Запоріжжя!

Локації збору:

// ІСК (пл. Міцкевича 6/7), 10:00 – 18:00 у будні

// Сенсотека (вул. У.Самчука, 22), 10:00 – 18:00 у будні

  У Рівному оголосили збір книг, які згодом передадуть до бібліотек Чернігівщини. Пріоритетні жанри: дитяча, підліткова, наукова література, українська класика та сучасні твори.

Книжки збирають за адресою: вул. Кавказька 2/1, Гончаренко центр.

Запрошує рівнян долучитися до збору і книгарня «Є». У своїх соцмережах вони зазначили, що в них можна придбати книги для чернігівських бібліотек, які потім передадуть Гончаренко центру.

Книгарня «Є» у Рівному знаходиться за адресою: вул. Короленка, 2.

Сьогодні Донецька обласна бібліотека для дітей – це ,#бібліотека_у_валізі (http://surl.li/czlhm) бо все, що в неї залишилось, можна вмістити в одну маленьку валізку. 

Ббліотека розпочала збір книг для переселенців Донеччини. Друзі бібліотеки та небайдужі українці активно долучаються до відновлення фондів. Книги та журнали надходять з усіх куточків країни: Донеччини, Житомирщини, Полтавщини, Київщини, Рівненщини. Завдяки Благодійній організації «Благодійний фонд «Бібліотечна країна» у бібліотеці з’явився багатофункціональний пристрій.

Якщо є можливість та бажання долучитися до збору книг або журналів –  зв′яжіться з директоркою бібліотеки Юлією Василенко (тел. 0672678577).

 

 

“Щедрість полягає не стільки в тому, щоб давати багато, скільки в тому, щоб давати своєчасно”

                                                                                                      (Ж. Лабрюйер)

 

КОМЕНТАРІ:

  1. Pingback: SOS! Гончарівка потребує допомоги – Публічна бібліотека об’єднаної територіальної громади

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)