День української писемності та мови – 2022

Цього року День української писемності та мови ми  вперше відзначали в умовах широкомасштабної війни. Всеукраїнський радіодиктант Національної єдності-2022 українці  писали на фронті, бомбосховищах, вимушені переселенці в нових місцях, що стали їх тимчасовим прихистком, у тому числі і за кордоном.  Текст радіодиктанту-2022 читала відома українська актриса, Герой України Ада Роговцева. Авторкою тексту, за яким писали диктант, є українська письменниця та режисерка Ірина Цілик. Текст присвячений рідному дому, адже свої домівки внаслідок війни Росії проти України втратили мільйони людей.

Бібліотеки по всій Україні, як завжди, стали місцями проведення радіодиктантів, а самі бібліотекарі активними його  учасниками.

В Одесі 9 листопада провели Всеукраїнський радіодиктант у катакомбах. Всього диктант в катакомбах писали 45 людей. Для цього учасники спустилися на глибину близька 20 метрів і пройшли близько 600 метрів підземними коридорами. Обрали катакомби, як центральну локацію для диктанту, не випадково. Під час Другої світової війни в них переховувалися одеські партизани: найдовший період, що зафіксовано — 13 місяців під землею.

Також радіодиктант в Одесі писали й в Одеській національній науковій бібілотеці.

Як повідомляє пресслужба Державного комітету телебачення і радіомовлення, у День української писемності та мови стартував новий етап благодійної акції “Українським дітям – українську книгу” під гаслом “Українській молоді – європейську книгу!”. Метою акції є відновлення бібліотечних фондів закладів культури та освіти, постраждалих від російської агресії, а також надання можливість українським дітям і молоді читати зарубіжну книгу мовою оригіналу. Наразі досягнуто перші домовленості з закордонними видавцями та охочими про передачу книг, зокрема, англійською, німецькою, французькою мовами до українських бібліотек. Перша партію книг, яка прибула з Німеччини від Webster University Leiden, була передана 9 листопада КНУ імені Тараса Шевченка, аудиторії якого постраждали під час ракетного обстрілу столиці 10 жовтня.

Вінницька обласна універсальна наукова бібліотека в рамках відзначення Дня української писемності та мови провела інформаційну годину «Українське мовознавство в іменах». Учасниками заходу були старший викладач кафедри української мови Донецького національного університету ім. Василя Стуса Н. А. Митько і студенти 1-го курсу факультету інформаційних та прикладних технологій. Учасники мали можливість ознайомитися з оригіналами праць вітчизняних мовознавців XIX–XX століть.

В Дніпропетровській обласній бібліотеці для дітей  до Дня української писемності та мови пройшла низка заходів. Для малечі відбувся   мовний бібліоквест. Проходячи  бібліотечними залами дітлахи одну за одною знаходили підказки: розгадували літературні загадки, знаходили зашифровані літери, були акторами лялькового театру і грали виставу за мотивами української казочки, в книжках знаходили таємні послання і багато-багато іншого.

Для користувачів, учнів 6 – 7 класів фахівці бібліотеки провели «Мандрівку в країну Писемності». Діти доторкнулися до  історії  української писемної мови від Нестора Літописця до сьогодення, дізналися багато цікавих фактів про нашу українську мову, подивились театралізований відео-урок “Антисуржик” від проекту “Лайфхак українською” та відповіли на запитання “Мовознавчої вікторини”.

Дніпропетровська обласна бібліотека для молоді ім. М. Свєтлова разом з  розмовним клубом української мови  провела мовний турнір “Українська єднає”!

Донецька обласна бібліотека для дітей провела обласну акцію плакатів з цитатою про рідну мову #Мова_єднає – до Дня української писемності та мови.

Ужгородська публічна бібліотека провела літературно-мовний квест «Доля мови – доля народу» для студентів Ужгородського музичного  фахового коледжу ім. Д.Задора, які  логічно та послідовно  розгадували завдання квесту, що сприяє  формуванню вмінь грамотно писати та висловлювати свої думки, розвиває логічне мислення, увагу та пам’ять.

Фахівці відділу дитячого та сімейного читання Кіровоградської обласної бібліотеки для дітей ім.Т.Шевченка до Дня української писемності та мови провели 12 заходів на платформі Zoom для вихованців ліцею «Максимум». Розповіли багато цікавинок про українську мову та писемність, презентували серії  літературних новинок #Бібліотека_на_Шевченка. Діти розв’язували мовні кросворди та стали учасниками казкової вікторини.

Луганська ОУН_Б у День української мови і писемності випустили подкаст «Милозвучний схід: про мову, діалект + книжки».  Говорили з діалектологинею, викладачкою Луганського національного університету імені Тараса Шевченка Валентина Лєснова  про українську мову на Луганщині, результати «лагідної українізації» до повномасштабного вторгнення, слобожанський діалект і книжки, які допомагають переживати війну. Послухати з таймкодами: https://anchor.fm/loungeek/episodes/ep-e1qegr2.

 

Олександрійські бібліотеки провели вуличну акцію «Мова – не калька». Під час якої, спілкуючись із жителями району, з’ясовували чи користуються вони українською мовою в побуті, громадських місцях та на роботі, як часто вони це роблять? Відповіді людей були досить різними. Більшість, як з’ясувалось, намагається спілкуватися рідною мовою, проте не так часто, як хотілося б.

 

Бібліотека №16 на вулиці Лесі Українки Централізована міська бібліотечна система м.Суми до Дня української писемності та мови провели вуличну акцію “Звучи, моя мово чарівна”. До акції була оформлена виставка-вікторина “Бринить-співає рідна мова”, прикрашена плакатами вітрина бібліотеки.  Провели вікторину для дітей ” Барви рідної мови” та бліц-опитування для дорослих “Продовжіть рядок українською”.

Арцизька міська публічна бібліотека провела пробний тренінг «Переходь на українську». Учасники поділилась своєю історією переходу на українську в болгарськомовному селі, розповіла про типові помилки в мовленні та шляхи їх уникнення.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)