День української державності в бібліотеках

Цьогоріч наша країна вперше відзначала День української державності. Це свято має на меті звернути увагу суспільства на традиції національного державотворення, які мають понад тисячолітню історію, і вшановує всі його етапи.
День української державності встановлено Указом Президента від 24 серпня 2021 року. Ця пам’ятна дата акцентує увагу на спадкоємності України від держави Володимира Великого з її столицею в Києві. Саме тому для відзначення Дня державності була обрана дата 28 липня, коли в Україні відзначають також День хрещення Руси-України: введення християнства стало цивілізаційним вибором і зумовило історичний зв’язок українських земель із Європою.
Бібліотеки всієї країни активно долучилися до організації та проведення заходів з нагоди свята,  демонструючи цікаві ідеї та змістовні форми роботи.
Так, до  Дня Української Державності київські бібліотеки підготували цілу низку цікавих подій.
  Центральна бібліотека ім. Т.Г.Шевченка для дітей м. Києва на затишній терасі  провела майстер-клас із виготовлення значків-сувенірів “Пес Патрон” та “Наш Тризуб” за допомогою електролобзиків. Діти власноруч виготовили для себе та своїх рідних сувеніри-обереги.

  Київська молодіжна бібліотека провела стрім-бесіду з доцентом Київського університету імені Бориса Грінчнка, кандидатом філологічних наук Братусем Іваном Вікторовичем.

  Кременчуцька міська публічна бібліотека   провела захід «Вінок єднання». На березі Дніпра, у районі річкового вокзалу, дівчата у вишиванках плели вінки з українського різнотрав’я, вкладали рукописні записки та відпускали їх по воді.
«Ми сплели віночки, в які вклали маленькі записочки із побажаннями жителям тих міст, які знаходяться нижче за течією Дніпра. Передали вітання Херсону, Запоріжжю, Дніпру, Новій Каховці, Енергодару, Нікополю. Щоб вони, отримавши ці віночки та прочитавши записочки, відчули нашу підтримку», – розповідає Вікторія Старкова, завідувачка відділу методично-бібліографичної роботи Кременчуцької міської публічної бібліотеки, – «Кременчуцькі бібліотекарі вирішили це свято відзначити, як день єдності з тими наддніпрянськими містами, які зараз зазнають або підступних ударів ворога, або знаходяться в окупації. Ми хочемо вам сказати, про те, що ми разом, що віримо в нашу спільну перемогу. Ми передаємо вам слова нашої любові, нашої підтримки. Кременчук думає про вас, молиться про збереження ваших життів, про вашу безпеку. Ми з вами».

  День української державності в Національна бібліотека України для дітей перетворився в національно-патріотичну акцію-презентацію. А ще – діти захотіли поділитися з українськими захисниками своїми думками, у слові та малюнках викласти свою вдячність, захоплення, біль і тривогу, мрії про мир і ПЕРЕМОГУ.
Національно-патріотичний онлайн-проєкт «Що я скажу солдату Перемоги», який стартував саме 28 липня, передбачає написання дітьми з усіх куточків України та з-за кордону невеличких авторських віршів, есе, листів, роздумів, звернених до захисників. У результаті його реалізації передбачається видання друкованої збірки дитячих робіт. Цей проєкт покликаний об’єднати дітей і дорослих – патріотів, які душею і серцем люблять Україну і все українське.

  У Селецькій сільській бібліотеці (Волинська область) організували книжкову виставку «Історія та сучасність нашої держави», на яку завітали учні місцевої школи та поповнили свої знання цікавими фактами з історії України.

  Працівники бібліотек  міста Миколаєва, не дивлячись на суворі умови активних воєнних дій у регіоні, на своїх сторінках у мережі «Facebook» також долучилися до організації та проведення заходів, хоч і в онлайн-форматі, але цікавих і змістовних.
У бібліотеках-філіях Централізованої бібліотечної системи для дорослих протягом 26-28 липня 2022 року було організовано та проведено багато цікавих заходів, серед яких чимало схвальних відгуків отримали: книжковий перегляд «Іншої землі у нас немає», інтерактивна вікторина «Крізь плин століть і гомін сьогодення», віртуальна виставка «Держава та особа», історичний екскурс «Від язичництва до християнства», віртуальна вікторина «Держава єдина – наша Україна!», тематична книжкова експозиція «Дню української державності присвячується…», виставка-експозиція «Уже ніхто не знищить Україну в тобі, в мені, у кожному із нас».
У бібліотеках для дітей також усі святкові заходи проводились в онлайн-режимі. На бібліотечних блогах та сторінках бібліотек в соціальних мережах «Facebook» та «Instagram» були розміщені бібліотечний челендж дитячої творчості «Я люблю Україну», бібліотечний флешмоб «Читаю та мрію», інформ-реліз «Етапи українського державотворення», хронологічна панорама «Шляхом національного відродження», поетичний флешмоб «Живи,Україно, живи для краси, для сили, для правди, для волі!», патріотична пам’ятка «У тисячоліттях і віках нехай святиться слово – Україна», відеопрезентація «З джерел землі отчої: народні та державні символи України», відеоподорож «Шлях крізь віки», літературна онлайн-вікторина «Подорож у глиб віків до славетних козаків», онлайн вікторина «День Української Державності», іcторичний екскурс «Краса i велич символiв державних», онлайн інформсеанс «Нове свято країни ‒ День Української Державності», вiдеофактаж до Дня Української Державностi, привітання «З Днем Української Державності, мій великий, сміливий, гордий та мужній народе!», історичні пам’ятки: «Самостійній Україні ‒ жити у віках» та «Спадкоємці Володимирового тризуба».
  Дніпропетровська обласна бібліотека для дітей підготувала вікторину «Є така держава – Україна» , яка допомагає визначити наскільки ви добре знаєте історію своєї держави.

  Бібліотеки Хустської громади (Закарпатська область) організували для своїх читачів книжкові виставки та перегляди літератури, пізнавальні інтерактивні заходи, вікторини та челенджі. Зокрема, до Дня Української Державності, Хрещення Київської Руси – України у Хустській публічній бібліотеці проведено книжкові виставки: «Україна: історія, сучасність», «Держави славна назва – Україна»; «Це моя Україна – це моя Батьківщина» (бібліотека-філія с. Копашново); вікторина до Дня Хрещення Русі (бібліотека-філія с. Стеблівка); «Могутня ріка нашої історії» (бібліотека-філія с. Крива); «Україна – віхи життя» (бібліотека-філія с. Липовець); «Моя країна – Україна» (бібліотека-філія с. Хустець). Також, з метою інформаційно-просвітницької роботи серед дітей та молоді, проведено інформаційні години до Дня Української Державності «Держава -це ми» (бібліотека-філія с. Вертеп) та «Українське державотворення» (бібліотека-філія с. Іза), що викликали у молоді жвавий інтерес до історії України. У читальних залах бібліотек до уваги користувачів оформлено тематичні стенди, на яких експонуються цікаві сучасні книги й статті з історії нашої держави, авторські книги про хронологічний розвиток подій, інформації про історичних постатей, які відіграли значну роль на шляху становлення української державності.
   ЦБС для дітей м. Львова гучно відзначила День Української Державності. Бібліотечні працівники об’єдналися, щоб разом провести День кольору хакі «Бібліоготовність №1»,

 

який мав насичену програму. За участі партнерів-представників Навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Львівської області й Львівської обласної організації Товариства Червоного Хреста України проведено захоплюючий безпековий інтенсив «Необхідний захист». У хот-майстерні «Швидко & вправно» відбулось шість яскравих майстерок, під час яких діти розмальовували пряники, виготовляли ангеликів-охоронців, патріотичні листівки та обереги. Також, учасники дійства спільно створили життєствердний плакат та оригінальний соняшник, спричинивши емоційно-творчий вибух «Вперед, до перемоги!». У психологічній порадні «Позитивний баланс» усі мали змогу порелаксувати.
Найважливішою місією цього Дня було зібрати кошти на підтримку ЗСУ під час благодійного ярмарку «Від людей – для людей», на якому продали чимало надзвичайно гарних речей, виготовлених руками дітей-читачів, їхніх батьків, бібліотекарів та партнерів. Було зібрано 24 951 гривню.

Матеріал підготувала 

Валентина  Горчинська,

головний бібліотекар науково-методичного відділу

НБУ імені Ярослава Мудрого

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)