Незламність духу

«Якби мене попросили обрати одну рису, особисту характеристику, яка, на мою думку, є найважливішою передумовою успіху у будь-якій галузі, то я обрав би наполегливість. Рішучість. Воля продовжувати до кінця, бути збитим з ніг сімдесят разів і вставати зі словами: «А ось і сімдесят перший!»  Річард М. Девос

Відвага, стійкість, свобода, незламність духу, мужність – з такими чеснотами асоціюють український народ у світі сьогодні.

І саме ці чесноти стали принципами, якими керувались наші колеги,  яким довелося пережити жахіття окупації, моменти евакуації, втрати…

Місто-герой Ірпінь.

Місто знаходилось в зоні інтенсивних боїв з 24 лютого по 28 березня 2022року. Увесь світ вражений масштабами його руйнувань, страшними знущаннями над мирним населенням та героїзмом українців у протистоянні ворогу під час захисту рідної землі.

В Ірпені пошкоджено понад 1000 будівель: 115 зруйновано повністю, 698 значно пошкоджено, 187 частково пошкоджено. Це – 71% від території міста.

Наприкінці квітня до міської бібліотеки завітали перші «бібліотечні ластівки»

Завдяки комунальним службам міста, які працюють в цілодобовому режимі, в приміщенні бібліотеки з’явилися вода та електрика.

17 травня міська публічна бібліотека імені Максима Рильського та дитяча бібліотека  офіційно  відновили свою роботу.

Відлік нового життя в Ірпінській міській бібліотеці ім. Максима Рильського розпочато з організації міні-виставки  київських майстрів образотворчого мистецтва Олександра Ольхова і Тетяни Красної «Намальований Ірпінь» воєнної весни».

 «Існують вже сотні фотодокументів, відеофільмів, поезій і пісень про наше героїчне місто. До зображення пораненого міста долучились і відомі київські художники Олександр Ольхов і Тетяна Красна. До війни вони були учасниками щорічного Всеукраїнського художнього пленеру «Намальований Ірпінь», заснованого у 2017 році. Тоді наше місто дарувало натхнення і комфортні умови для творчості відомим живописцям з усієї України, які створювали живописний образ європейського пристоличного міста Ірпеня!»,– зазначила Олена Циганенко, директорка бібліотеки.

                         Джерело тут 

   З 24 лютого 2022 року  жахливі часи наступили і для Маріуполя, де «жила» своїм щасливим бібліотечним життям Донецька обласна бібліотека для дітей, яка у 2018 році відновила свою діяльність у місті Марії.

Далі пост зі сторінки у фейбуці Донецької обласної бібліотеки для дітей 

   Під час бойових дій практично повністю було знищено приміщення обласного закладу, зокрема, після прямого попадання снаряду вигоріло вщент все майно книгозбірні…, втрачено понад 50 тис. примірників книжкового фонду (вартість яких більше 4 млн грн.), знищено весь комп’ютерний парк, інтерактивну панель, мультимедійне обладнання.

Це була не просто обласна дитяча бібліотека, це була обласна універсальна бібліотека, яка надавала методичну, консультативну, фахову підтримку всім 409-ом публічним бібліотекам області. Це був інноваційний, прогресивний, сучасний заклад! У його стінах можна було отримати освітні, культурні, літературні, комунікативні та дозвіллєві послуги. Це був центр генерації ідей, у якому народжувалися сучасні підходи та технології для заохочення населення області до читання. За кошти обласного бюджету приміщення бібліотеки було повністю відремонтовано та обладнано, яскравий сучасний дизайн та дизайнерські меблі рашистами було перетворено на попіл, бібліотеку знищено….

Уже з перших днів війни місто опинилось в облозі, під вогнем ворожої артилерії та авіаударів. Але, на щастя, частина колективу обласної бібліотеки змогла вирватися з пекла окупації. Містом, яке першим зустріло та прихистило обласний бібліотечний заклад Донеччини, стало Запоріжжя. Для директорки Донецької обласної бібліотеки для дітей Юлії ВАСИЛЕНКО, яка після евакуації з Маріуполя відновляла роботу закладу, настали непрості часи. Але директор Департаменту культури та інформаційної політики Запорізької ОДА Владислав МОРОКО та директорка Запорізької обласної бібліотека для дітей «Юний читач» Лариса ДАНІЛОВА створили всі можливі умови для відновлення роботи закладу та надали всебічну фахову та психологічну підтримку, за що колектив ДОБД безмежно їм вдячний! Щира вдячність місту Запоріжжю,  яке надало нову домівку єдиному обласному бібліотечному закладу Донеччини! До слова, хотілося б подякувати бібліотекарям Запоріжжя та всієї України, які проявили небувалу єдність та увагу щодо надання допомоги колегам з постраждалих та тимчасово окупованих регіонів країни.

Але війна продовжується, і перед бібліотеками стоїть багато викликів. Так, перше, що було зроблено ДОБД, – це відновлення документації, яка була втрачена через руйнування та пожежу в бібліотеці.  Знову довелося починати свою діяльність з нуля… Але працівники бібліотеки щиро вірять, що вистачить сил та навичок для того, щоб почати працювати в повну силу. А поки  – вивчається досвід бібліотек, фахівці ДОБД беруть участь у професійних заходах, спілкуються з колегами та створюють інформаційну продукцію. Адже підтримка українців інформаційно є сьогодні чи не найважливішою складовою діяльності Донецької обласної бібліотеки для дітей. ДОБД має багато планів і проєктів та мріє, що Бібліотека стане платформою для можливостей. Можливостей  для дітей та дорослих проявити своє бачення, свої таланти та неординарні здібності. З цією метою запроваджена нова віртуальна платформа «Донеччина талановита», яка надає можливість розкрити свій талант: художній, літературний, творчий і заявити про себе. В планах – проведення циклу телемостів з видатними особистостями, письменниками, ілюстраторами — своєрідний стрім репортаж. Є в ДОБД яскравий досвід роботи в межах проєкту «Схід — Захід онлайн», завдяки якому проводилася досить цікава робота щодо культурного обміну між мешканцями різних регіонів, таким  чином, бібліотека буде тримати культурний рубіж нашої країни та допомагати налагоджувати інформаційну діяльність бібліотечних закладів регіону. Адже спільна справа завжди об’єднує і допомагає вистояти. Незважаючи на складні обставини, ми повинні зберегти найкраще в наших серцях і разом здолати темні часи, зафарбовуючи їх яскравими барвами посмішок незламності, впевненості та віри у краще і Перемогу! Все буде Україна!

Україна пишається вами та дякує кожному з вас !

Ми разом! Отже – ми непереможні!

Україна пишається вами та дякує кожному з вас !

Ми разом! Отже – ми непереможні!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)